Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ασκληπιός: ο θεός της ιατρικής



Ο Ασκληπιός κατά την αρχαιότητα υπήρξε ήρωας αλλά και θεός της ιατρικής. Γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας (ή της Αρσινόης σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου) μεγάλωσε κοντά στον κένταυρο Χείρωνα. Ο σοφός αυτός κένταυρος του δίδαξε την ιατρική, την οποία ο Ασκληπιός άσκησε με μεγάλη ικανότητα.


Ο Ασκληπιός είχε παντρευτεί την Ηπιόνη με την οποία απέκτησε δύο γιους (Ποδαλείριος και Μαχάονας) που ήταν επίσης γιατροί, και πέντε κόρες (Ακεσώ, Ιασώ, Πανάκεια, Αίγλη και Υγεία). 
Η Υγεία είναι η προσωποποίηση της ψυχικής και σωματικής υγείας και λατρευόταν μαζί του.


Ο μύθος αναφέρει ότι η Αθηνά είχε δώσει στον Ασκληπιό το αίμα της Γοργόνας όταν την αποκεφάλισε ο Περσέας (οι Γοργόνες ήταν τρεις:η Ευρυάλη, η Σθενώ και η Μέδουσα. Οι δύο πρώτες ήταν αθάνατες ενώ η τρίτη θνητή. Το όνομα Γοργόνα το έδιναν κυρίως στη Μέδουσα. Για μαλλιά είχαν φίδια, για δόντια χαυλιόδοντες, λέπια στο λαιμό και χρυσά φτερά. Το βλέμμα τους ήταν τόσο διαπεραστικό που όποιος τις κοιτούσε κατάματα γινόταν πέτρα). Το αίμα της δεξιάς της φλέβας ήταν τόσο ευεργετικό που με τη βοήθειά του ο Ασκληπιός κατάφερνε να ανασταίνει τους νεκρούς, ενώ αυτό της αριστερής μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο (από αυτό μάλιστα πέθανε και ο Χείρωνας, από βέλη που είχαν εμποτιστεί με αυτό το αίμα).
Ο Δίας βλέποντας αυτή του τη δύναμη φοβήθηκε πως θα διαταραχθεί η τάξη του κόσμου και τον κεραυνοβόλησε. Για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του ο Απόλλωνας σκότωσε τους Κύκλωπες. Μετά το θάνατό του σύμφωνα με το μύθο ο Ασκληπιός μεταμορφώθηκε στον αστερισμό του Οφιούχου. Την ιατρική του συνέχισαν να εξασκούν οι Ασκληπιάδες που ήταν απόγονοί του και από τους οποίους κατάγεται ο φημισμένος γιατρός της αρχαιότητας Ιπποκράτης.


Βιβλιογραφία: Σοφία Σούλη "Ελληνική Μυθολογία", Εκδόσεις Τούμπης, Αθήνα 1995.
http://erroso.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ