Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



ΤΑ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

τα εμπόδια για την κατανόηση της αλήθειας είναι τέσσερα: η υποταγή σε λανθασμένη αυθεντία, η δύναμη της συνηθείας, η λαϊκή πρόληψη και η επικάλυψη της αγνοίας με επίδειξη σοφίας.
  • …μόρφωση είναι αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει όλα όσα μάθαμε ;
  • …αυτό που ονομάζουμε νόηση περιλαμβάνει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα. Η σκέψη βοηθάει στην προσαρμογή μας στο περιβάλλον και είναι η ενεργητική αναδιάταξη, αναμόρφωση και ανακατασκευή των πληροφοριών που εισέρχονται στο γνωστικό μας σύστημα με τρόπο που να οδηγεί σε νέες συλλήψεις και υλοποιήσεις του δυνατού. Δημιουργία είναι η γέννηση, η κατασκευή, το πλάσιμο. Το διακριτικό χαρακτηριστικό της δημιουργίας -έναντι κάθε άλλης κατασκευής- είναι η παραγωγή ενός νέου και πρωτότυπου προϊόντος, είτε αυτό είναι ιδέα είτε
    έργο τέχνης είτε επιστημονική ανακάλυψη είτε εφεύρεση. Η δημιουργικότητα (= ικανότητα δημιουργίας) είναι το κλειδί του ανθρώπου προς το άγνωστο. Είναι η ανακάλυψη αλλά και η εφεύρεση, είναι η γένεση μιας ιδέας, η οποία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και ανοίγει νέους δρόμους στο ανθρώπινο πνεύμα. Η δημιουργικότητα δεν πρέπει να αναζητείται στην ανεξέλεγκτη ανέλιξη της πρωτογενούς σκέψης αλλά στον συντονισμό και στην εξισορρόπηση των συνειδητών,  υποσυνείδητων και ασυνείδητων διεργασιών.
  •  …οι άνθρωποι που τους δεσμεύουν οι αποφάσεις που έχουν πάρει στη ζωή τους, αρκούνται σε παιχνίδια για να διασκεδάσουν την επίπεδη ροή του βίου των. Το παιχνίδι, όμως, είναι μια πλάνη των αισθήσεων και ταυτόχρονα, ως δράση, δημιουργεί και μιά αντίδραση.
    Τι αντίδραση μπορεί να πηγάζει από την πλάνη των αισθήσεων;
    Η ιστορία μας δίνει την απάντηση. Ένα πρόβλημα!
  • παρ’ όλο που βλέπεις να χτίζεται ένα δυσοίωνο μέλλον για τα παιδιά σου και για εσένα τον ίδιο, η συναίνεσή σου σε αυτό το οικοδόμημα θεωρείται δεδομένη;
    Λέει ο Τσόμσκι, «η κοινωνία μας αποτελείται από δύο διαφορετικές ομάδες στις οποίες στοχεύει σε πρώτο επίπεδο η προπαγάνδα:
    πρώτη ομάδα είναι αυτή που πολλές φορές αποκαλείται “πολιτική”.
    Περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι σχετικά μορφωμένοι, λίγο πολύ αυτοί που μπορούν να αρθρώσουν λόγο και κατά κάποιο τρόπο συμμετέχουν στα κέντρα των αποφάσεων και την κοινωνική δομή ως διευθυντές, εκπαιδευτικοί επιθεωρητές, ακόμα δάσκαλοι, συγγραφείς κλπ, προορισμένοι για να ψηφίζουν και να παίζουν ένα ρόλο στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή, Τώρα, η συναίνεσή τους είναι σημαντική γιατί αυτή είναι η ομάδα που πρέπει να κατηχηθεί ριζικά.
    δεύτερη ομάδα αποτελεί το υπόλοιπο 80% περίπου του πληθυσμού του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να υπακούει, να μην σκέφτεται και να μην προσηλώνεται σε τίποτα από αυτά που αφορούν το κεντρικό οικοδόμημα. Και αυτοί είναι που πληρώνουν πάντα το τίμημα.
    Κύριο εργαλείο της προπαγάνδας, φυσικά, είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
  • …ο πλανήτης μας, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, συστέλλεται και διαστέλλεται, ψύχεται και θερμαίνεται. Ένα δευτερόλεπτο της ζωής του πλανήτη Γη είναι η διάρκεια μιας ολόκληρης γενιάς, και δύσκολα το αντιλαμβάνεται αυτό ο άνθρωπος. Το ζήτημα της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη λόγω του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι ανύπαρκτο!
    -Και, ενώ είναι μια αποδεδειγμένη ψευτιά, πάνω σε αυτή την απάτη έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας και διακινούνται τρισεκατομμύρια. Ακόμα και όταν γνωρίσει αυτή την πραγματικότητα ο υποταγμένος λαός, δεν θα ασχοληθεί με το θέμα της αλήθειας και της πλάνης και της αντίστοιχης συνάφειας με το είδος και την ποιότητα της ζωής του.
    Το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι άλλη μια ευκαιρία φούσκα που δημιούργησαν οι κρατούντες ως μια λογικοφανή μεν, επίπλαστη δε, αλλά αποδεκτή συνθήκη ειρήνης. Έτσι επιμηκύνεται χρονικά η σήψη της δύσης, και λόγω του εγωκεντρισμού, της αδιαφορίας ή της άγνοιάς, γινόμαστε όλοι συνένοχοι σε ένα έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος άλλων λαών τώρα (κι εμάς στην ώρα μας) όπως εκείνων της Αφρικής. Και φυσικά…. εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι τα παιδιά μας.
    Δες το τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ        Δες και εδώ
    Τα θετικά της βρόμικης αυτής ιστορίας, για τον αποχαυνωμένο άνθρωπο, είναι ότι: Σιγά – σιγά καλλιεργείται μια οικολογική συνείδηση σε απαίδευτους λαούς -σαν τον δικό μας- η οποία όπως πάντα ντύνεται και με το προσωπείο του νόμου.
  • …ο προβληματισμός και στοχασμός της (υπό συνθήκες αδιεξόδου) σύγχρονης δυτικής κουλτούρας κινείται μέσες άκρες στα πλαίσια του παρακάτω κειμένου;
    “Ο ηθικός πολιτισμός αναβλύζει απευθείας από τα ενδότερα ζωτικά μέρη της ψυχής και ποτέ δεν μπορεί να παραχθεί με τεχνικό σχεδιασμό.
    Η καλλιέργεια της αντίληψης του ανθρώπου όπως και κάθε άλλης ικανότητας του, επιτυγχάνεται χάρις την δραστηριότητα, την ευστροφία και την μέθοδο του να χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις των άλλων.
    Ο άνθρωπος δεν αξιολογείται από τα υλικά πράγματα που κατέχει αλλά από τη δράση του.
    Ότι δεν αναβλύζει από την ελεύθερη επιλογή του ή είναι επιβαλλόμενο και καθοδηγούμενο, δεν υπεισέρχεται στο είναι του και έτσι παραμένει αποκομμένος από την αληθινή του φύση. Δεν ενεργεί βάση των στοιχείων της ανθρώπινης του υπόστασης αλλά με σχεδόν μηχανιστική ακρίβεια. Και αν ένας άνθρωπος αντιδρα με μηχανικό τρόπο, βάση οδηγιών, στις εξωτερικές απαιτήσεις, παρά με τρόπους που καθορίζονται από τα ενδιαφέροντά του, την ενέργειά του και τις ικανότητές του, τότε εμείς μπορεί να θαυμάζουμε τα κατορθώματά του αλλά περιφρονούμε αυτόν τον ίδιο.“
  • ο εγκέφαλός σου είναι περίπου 100,000,000,000 κύτταρα και 3,200,000 χιλιόμετρα καλωδίων, με 1,000,000,000,000,000 συναπτικές συνδέσεις, όλα μαζί στοιβαγμένα με βάρος 1.5 kg;
    Ωστόσο, καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όσο ένα φωτάκι που ανάβει το βράδυ! Κάνε σωστή χρήση αυτού του κυκλώματος! Τουλάχιστον, μην το καις με το κινητό τηλέφωνο και μην το χτίζεις με χημικά, αφού, είσαι ότι τρως και ότι πίνεις!!
  • το παρελθόν έφυγε, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και το παρόν διαρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Η υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας. Η εξάσκηση του ελέγχου του μυαλού για την πλήρη συγκέντρωση στο παρόν, είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας. Δεν είμαστε δίκαιοι με το παρόν αν περνάμε την ώρα μας στο παρελθόν ή στο μέλλον. Όπως όλα στη ζωή, η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα ή δύο λεπτά την ημέρα όπου θα συγκεντρωνόμαστε ολοκληρωτικά στο «εδώ και τώρα». Αυτό θα μπορούσε να μας φέρει την εσωτερική γαλήνη. Δεν πρέπει να αφήνουμε σκέψεις από το παρελθόν και το μέλλον να εισβάλλουν. Όταν νιώθουμε το μυαλό μας να πετά μακριά, μπορούμε να το επαναφέρουμε, λέγοντας στον εαυτό μας, «Έλα πίσω στο τώρα!». Όταν με την άσκηση επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είμαστε 100% συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε την κάθε στιγμή. Τα χρώματα, οι διαστάσεις, όλα γύρω μας αλλάζουν τότε που η πολυπόθητη γαλήνη μας πλημμυρίζει. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απλά λίγο εξάσκηση θέλει μέχρι την φυσική αυτοματοποίηση. Αυτό δεν συνεπάγεται πως το παρόν και το μέλλον είναι άνευ σημασίας – όταν ζούμε ορθά και πρακτικά προκύπτει η ανάγκη διάθεσης ποιοτικού χρόνου, τόσο για τη διδαχή μας από τα λάθη του παρελθόντος όσο και για τη δημιουργία μελλοντικών στόχων.
  • …ο ιδιοτελής έρωτας είναι ένα στρατήγημα της φύσης όπου στόχος είναι η αναπαραγωγή του είδους;
    Η τάση της ερωτικής ένωσης στους ανθρώπους είναι η ενστικτώδης επιθυμία συγχώνευσης δύο ανθρώπων σε ένα νέο ον από το σμίξιμο τους. Ο έρωτας στην πραγματικότητα μας καθιστά δούλους της φύσης. Ο έρωτας από τη φύση του θέλει να πετύχει τους στόχους του.
    Επιπροσθέτως είναι σαν αντίθετοι πόλοι οι άνδρες και οι γυναίκες, ακριβώς για να μπορεί να εκδηλωθεί η κίνηση, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, ένα τσαφ.
    Ο έρωτας στους άνδρες μειώνεται μετά από την ικανοποίηση, και οφείλετε στην μεγαλύτερη έλξη που ασκεί πάνω του κάθε άλλη γυναίκα σε αντίθεση με αυτή που κατέχει ήδη, έτσι επιθυμεί την αλλαγή. Αντιθέτως στις γυναίκες ο έρωτας αυξάνει μετά την ικανοποίηση. Έτσι προσβλέπει τη διατήρηση και την αύξηση του είδους.
    Ο άντρας μπορεί να παράγει 100 όντα το χρόνο με όσο περισσότερες γυναίκες μπορεί, αντιθέτως η γυναίκα ένα ή δύο και ας έχει πολλούς άντρες.
    Έτσι ο άντρας είναι πάντα κυνηγός νέων συντρόφων αντιθέτως με την γυναίκα που είναι προσηλωμένη σε ένα άντρα διότι την σπρώχνει το ένστικτο της φύσεως προς την μελλοντική οικογένεια.
    Οι ψυχικές ιδιότητες που ελκύουν είναι η καλοκαρδία, ο καλός χαρακτήρας, η σταθερή θέληση, η αποφασιστικότητα, η ευθύτητα και η καλοσύνη. Η χαζομάρα δεν ενοχλεί τις γυναίκες αλλά ένας ανώτερος πνευματικά ή μια μεγαλοφυΐα, είναι μάλλον αρετές που δεν έλκουν.
    Αυτοί είναι οι απόλυτοι παράγοντες που επιδρούν. Υπάρχουν και οι σχετικοί παράγοντες, οι πιο υποκειμενικοί αφού είναι καθαρά προσωπικές επιλογές του ατόμου για να καλύψει αυτό που του λείπει στη ζωή.
    Επιπλέον, αν έχετε παρατηρήσει, όλοι μας αναζητάμε το διορθωτικό μας σε συγκεκριμένο άτομο του άλλου φύλλου για να ισορροπήσουμε τα ελαττώματά μας και να δημιουργηθεί έτσι ένα νέο πρωτότυπο ον στην ανθρωπότητα.
    Πριν λίγο καιρό έγινε ένα πείραμα σχετικά με το «αντικείμενο του πόθου». Σε άντρες και γυναίκες πρόβαλαν εικόνες και μετρούσαν τη διαστολή της κόρης. Όταν ο άνθρωπος βλέπει κάτι που του αρέσει η κόρη του ματιού διαστέλλεται για να δει καλύτερα –και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα.
    Για τους άντρες ήταν τα αναμενόμενα: Μέγιστη διαστολή όταν έβλεπαν μια γυμνή γυναίκα. Αμέσως επόμενη με την εικόνα ενός σπορ αυτοκινήτου (!) και τρίτη στη σειρά η εικόνα μιας ντυμένης γυναίκας. Οι γυναίκες λειτούργησαν διαφορετικά: Μέγιστη διαστολή της κόρης παρατηρήθηκε όταν έβλεπαν την εικόνα… μιας γυναίκας που θήλαζε! Έπειτα η εικόνα ενός καλοντυμένου άντρα, τρίτη στη σειρά η εικόνα μιας γυναίκας που μάλλον είχε ξοδέψει πολλά για να ντυθεί και τέταρτη μόλις η εικόνα του γυμνού άντρα.
  • ο χειρότερος τρόπος για την ανατροφή των νέων είναι το να τους δίνονται όλες οι ευκολίες. Γιατί η ευκολία γεννά τις ηδονές και από αυτές προέρχεται κάθε κακοήθεια. Δημόκριτος
  • ο Σωκράτης συνήθιζε να πηγαίνει ταχτικά στα μαγαζιά;
    Περιεργάζονταν τα διάφορα εμπορεύματα, χωρίς όμως να αγοράζει τίποτα. Οι μαθητές του, παραξενεμένοι, τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό και εκείνος τους απάντησε:
    Για να διαπιστώνω το, πόσων πραγμάτων δεν έχω την ανάγκη».
  • ο Γοργίας έλεγε: Βάλτε με να διαφωνήσω με έναν ναυπηγό σε θέματα ναυπηγικής στην εκκλησία του δήμου. Εγώ θα πείσω τους πολίτες. Γιατί είμαι μεν αδαής στη ναυπηγική, αλλά μάστορας στην τέχνη του λόγου, ρήτορας, δάσκαλος ρητορικής και απευθύνομαι σε ακροατές που κι αυτοί είναι αδαείς. Ο Γοργίας ήταν θαυμάσιος άνθρωπος, γιατί ήταν ειλικρινής ψεύτης….
  • …ο μόνος τρόπος για να μην εντοπίζεται το ηλεκτρονικό στίγμα που εκπέμπει το κινητό σας, είναι όταν αποσυνδέσετε την μπαταρία από το κινητό σας, διαφορετικά όχι μόνο το στίγμα της θέσης σας αλλά το μικρόφωνο και η κάμερα είναι διαθέσιμα σε εκείνο που έχει την κατάλληλη πρόσβαση; Και ξέρετε ακόμα ότι, ακριβώς γιαυτό το λόγο, σταδιακά τα επόμενα μοντέλα κινητών θα έχουν ενσωματωμένη την μπαταρία;
  • …ένας μεγαλοβιομήχανος αυτοκινήτων -κατά την Οικονομική Κρίση του 1929-1933- βγαίνοντας από μια συνδιάσκεψη με πολλούς άλλους παράγοντες της Οικονομίας της εποχής του, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς βλέπει την κατάσταση και ποια λύση προτείνουν οι παράγοντες της οικονομικής ζωής. Και απάντησε: Εγώ θα σας πω τη γνώμη μου: «Αν δεν έχουν οι εργαζόμενοι μισθό που να τους επιτρέπει να αγοράζουν και για την οικογένειά τους τα προϊόντα που παράγουν για τον εργοδότη τους, νομίζω ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί».
  • ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ