Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ







Ως «μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων» (155 εκατ. ευρώ), χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης τις δύο νέες γεωτρήσεις πετρελαίου, τις οποίες υλοποιούν η Καβάλα Oil και η Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ στον κόλπο της Καβάλας.
Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου -η οποία αποτελεί τον κύριο μέτοχο της Καβάλα Oil ΑΕ- ανέφερε πως το επενδυτικό σχέδιο θα επικεντρωθεί σε δυο νέα κοιτάσματα του «Βόρειου Πρίνου» και του «Ε», όπου οι τρεις συνολικά πλατφόρμες που θα κατασκευαστούν εκτιμάται ότι θα εξορύσσουν 13.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.
Στην επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ - ο υπουργός τόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου πως το κράτος στηρίζει τις υγιείς και μεγάλες επενδύσεις, γιατί «μόνο έτσι επιτυγχάνεται η ανάπτυξη».
Το σύντομο ιστορικό των πετρελαίων του κόλπου της Καβάλας * 1974 Ανακάλυψη κοιτάσματος Πρίνου
* 1977- 1998 Ανάπτυξη υποδομών και εκμετάλλευση κοιτασμάτων Πρίνου και Ν. Καβάλας από την κοινοπραξία Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (NAPC)
* 1999 Τιμή Πετρελαίου $12/βαρέλι, αποχώρηση NAPC, διακοπή λειτουργίας
* 1999 Δημιουργία KAVALA OIL. Παραχώρηση εκμετάλλευσης με το Νόμο 2799/1999. Μέτοχοι: Kavala OIL - Ευρωτεχνική AE 67% και Σωματείο Εργαζομένων 33%
* 2003 H REGAL PETROLEUM, εταιρεία με έδρα το Λονδίνο αποκτά τον έλεγχο της εταιρείας Kavala OIL
* 2005 Αποχώρηση REGAL PETROLEUM από τη διαχείριση της Kavala OIL A.E, ανάληψη διοίκηση από Σωματείο Εργαζομένων
* Μάιος 2007 Συμφωνία Εργαζομένων με την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
* Δεκ. 2007 Εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Kavala OIL από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
* Απρ. 2008 Παράταση Αδειών Εκμετάλλευσης από Υπουργείο Ανάπτυξης - Έναρξη υλοποίησης νέου επενδυτικού προγράμματος από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ύψους $225 εκατ.
* Ιουν. 2008 Συμφωνία χρηματοδότησης από τη Διεθνή τράπεζα Standard Chartered Bank
* Οκτ. 2008 Υπογραφή συμφωνίας για το γεωτρύπανο Energy Exerter, άφιξη Φεβ 2009
* Το Υπουργείο Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2008 παρέτεινε, σε συνέχεια της εκ νέου δραστηριοποίησης της εταιρείας μέσω της νέας επένδυσης, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δύο νέων κοιτασμάτων (Βόρειος Πρίνος και Έψιλον) που εντοπίζονται στον κόλπο της Καβάλας, 4,3 ν.μ. δυτικά της Θάσου και 10 ν.μ. νότια της ηπειρωτικής ακτής
* Το Φεβρουάριο 2009 αφίχθηκε στην περιοχή το τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανο Energy Exerter για την υλοποίηση της πρώτης φάσης των γεωτρήσεων
Η ΚΑΒΑΛΑ OIL είναι σήμερα ο μοναδικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Με τον κύριο μέτοχό της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην περιοχή της Καβάλας και απασχολεί 280 εργαζόμενους. Το γεωτρύπανο Energy Exerter είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο γεωτρύπανο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από την δεκαετία του 80, όταν διενεργήθηκαν οι πρώτες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας.
Η Ενεργειακή Αιγαίου, είναι η εταιρεία που συγκρότησαν έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την άντληση του κοιτάσματος στη θέση "Ε", που υπολογίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια. Η Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε. θεωρώντας ως πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Πρίνου, τη διαμόρφωση ενός νέου επικαιροποιημένου γεωφυσικού χάρτη, των περιοχών εκμετάλλευσης «ΕΨΙΛΟΝ», Πρίνου και Βόρειου Πρίνου προωθεί τη συνδυαστική αντιμετώπιση και των τριών περιοχών προς διαμόρφωση ενός τεκτονικού μοντέλου, το οποίο ακολουθούν οι εμφανίσεις των ρηγμάτων και στα τρία κοιτάσματα.
Το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά την ολοκλήρωση εργασιών, που απαιτούνται για την εγκατάστασή του στην υφιστάμενη πλατφόρμα Α της περιοχής του Πρίνου, βάσει του επιχειρηματικού πλάνου και του προγράμματος εκμετάλλευσης, το οποίο έχει κατατεθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης.Η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου παρεκκλίνοντας από την ήδη υπάρχουσα γεώτρηση στην πλατφόρμα Α του Πρίνου.
Η «Ενεργειακή Αιγαίου» είναι ο κύριος μέτοχος της «Καβάλα Oil», του μοναδικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ