Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Συνταγή; Φτιάξτε Κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα



Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα και σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας είναι η τσιτσιμπύρα. Την έφεραν στο νησί οι Άγγλοι στις αρχές του 19ου αιώνα και άρεσε πολύ στους Κερκυραίους. Τόσο πολύ που όταν έφυγαν οι Βρετανοί, συνέχισαν να φτιάχνουν τσιτσιμπύρα!


Τα βασικά συστατικά της...
είναι το τζίντζερ (πιπερόριζα) και το λεμόνι. Είναι πολύ δροσιστική και έχει μοναδική γεύση.Έχει την γεύση λεμονάδας. Είναι πιό γλυκιά. Αισθητή η μοναδική γεύση του ginger. Νιώθεις ένα πολύ ελαφρό κάψιμο στην γεύση, όπως το πιπέρι. Αναρωτιόμουν για ποιό λόγο το όνομα αυτού του αναψυκτικού τελειώνει σε -μπύρα. Κατάλαβα όταν είδα τον αφρό.

Η τσιτσιμπύρα είναι χωνευτική, κάνει καλό στο στομάχι και θεραπεύει τη διάρροια και τη ναυτία. Το τζίντζερ μπορεί να ελαττώσει τους πόνους από αρθριτικά ενώ βοηθά και στην κυκλοφορία του αίματος και κατεβάζει τη χοληστερίνη.


Εδώ είναι και μια συνταγή για Κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα:

Ξεκινάμε με ένα πλαστικό μπουκάλι 2 λίτρων. (ΟΧΙ ΓΥΑΛΙΝΟ, η τσιτσιμπύρα μπορεί να σκάσει!).
Ρίχνουμε μέσα μια κούπα ζάχαρη και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ και το χυμό ενός λεμονιού. Κλείνουμε το μπουκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Γεμίζουμε με νερό αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήνουμε 4 δάχτυλα. Κλείνουμε το μπουκάλι καλά και το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος για να γίνει η ζύμωση. Η τσιτσιμπύρα παράγει το ανθρακικό της φυσικά!
Η τσιτσιμπύρα είναι έτοιμη όταν δεν μπορείτε να ζουλήξετε το μπουκάλι (έχει ανεβάσει πίεση). Βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο και όταν κρυώσει το ανοίγουμε προσεκτικά, φιλτράρουμε την τσιτσιμπύρα και τη φυλάμε σε άλλο μπουκάλι. Διατηρείται για ένα μήνα στο ψυγείο. Ιδανικό δροσιστικό κοκτέιλ!!
Στην υγειά σας !!!
Πηγή: epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Τσιστιμπύρα θα πίνουν και οι ευσεβείς μουσουλμάνοι! Στο Κοράνιο Κεφάλαιο Ος (αλ-Ισαν) εκεί που περιγράφετε ο Παράδεισος διαβάζουμε: "Θα πίνουν με κύπελλα γεμάτα από ποτό πιπερόριζας το οποίο θα βγάζει μια πηγή του Παραδείσου η οποία ονομάζεται Σελσεμπίλ" Στυλιανός Πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ