Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΛΕΟΣ ΒΡΕΕ. Πωλείται ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος»;

Για το θέμα της διαδικασίας εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης, εντός του οποίου βρίσκεται ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος», κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. στους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: «Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου του «Αστέρα» Βουλιαγμένης από κοινού με το παρακείμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστήρ Παλλάς», που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας – ΕΤΕ, και τη Μαρίνα Βουλιαγμένης, καθώς μέχρι τις 29-3-2013 λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση Πλειοψηφικής Συμμετοχής στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. Μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστήρ Παλλάς» και μάλιστα στο χώρο της παραλίας του βρίσκεται ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος» το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας-Βουλιαγμένης). Ο εν λόγω αρχαίος ναός αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στα έτη 1926-1927. Κι ενώ έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 142Α/11.04.1929 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, ενώ σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη για τους πολίτες.
Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3028/2002 (ΦΕΚ153Α), εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», προβλέπεται ότι: 
Α. «Τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» (άρθρο 7 παρ.1).
Β. «Τα ακίνητα αρχαία που αποκαλύφθηκαν η αποκαλύπτονται κατά την εκτέλεση ανασκαφών ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας, ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» (παρ. 2 επίσης του άρθρου 7).»
Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές ρωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς, εάν είναι σε γνώση τους η ύπαρξη του εν λόγω αρχαίου ναού εντός του προς εκποίηση ακινήτου στον Αστέρα Βουλιαγμένης, και αν ναι, γιατί έχουν επιτρέψει την προώθηση της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου αυτού παρά τις αντίθετες προβλέψεις των παραπάνω αναφερομένων διατάξεων. Επίσης ρωτούν, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του «Απόλλωνος Ζωστήρος» (αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα συνδεδεμένος. Παράλληλα, ζητούν να ενημερωθούν για τα μέτρα στα οποία προτίθενται γενικότερα να προχωρήσουν, ώστε να αποτραπεί άμεσα η εκποίηση και άλλων ακινήτων εντός των οποίων βρίσκονται ανεκτίμητης αξίας για την πολιτιστική μας κληρονομία αρχαία μνημεία, όπως για παράδειγμα η περιοχή ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ που με γνωμοδότηση του Υ.Π.Π.Ο. έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος «αρχαιολογικής αξίας» που χρήζει απόλυτης προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ