Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Προειδοποίηση Λουξεμβούργου προς Ευρωζώνη: Κάτω τα χέρια από το τραπεζικό μας σύστημα – Δεν έχουμε καμία σχέση με την Κύπρο – Ανησυχία για «μετάδοση» της κυπριακής λύσης

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην αποπειραθούν να πειράξουν το τραπεζικό του σύστημα απευθύνει το Λουξεμβούργο, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων με την Κύπρο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γ.Κασουλίδη ότι μόνο το Λουξεμβούργο στάθηκε στο πλάι της Κύπρου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Κύπρο.

Η ανησυχία του Λουξεμβούργου έγκειται στο ότι ο χρηματοπιστωτικός του τομέας αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ, ενώ η χώρα είναι γνωστή για το ευνοϊκό φορολογικό της καθεστώς αλλά και για το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οικονομικό μοντέλο του Λουξεμβούργου έχει κατά καιρούς δεχθεί έντονες επικρίσεις κυρίως εξαιτίας του δυσανάλογου μεγέθους των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η αναλογία των καταθέσεων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%, δηλαδή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν την Κύπρου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο ο χρηματοπιστωτικός της τομέας.
Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden παραδέχθηκε ότι πράγματι Λουξεμβούργο και Κύπρος παρουσιάζουν ομοιότητες ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά έσπευσε να επισημάνει και τις διαφορές τόσο ως προς τη γεωγραφική θέση όσο και ως προς το είδος της πελατείας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου εξέδωσε και ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τους τομέα.
«Το Λουξεμβούργο ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην Ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε για την δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία επισημαίνει ότι «πρέπει να υπογραμμιστεί ο θεμελιώδης διεθνής του χαρακτήρας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ο οποίος τον καθιστά σημαντικό σημείο εισόδου για τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη».
«Ο τομέας αυτός συμβάλλει έτσι στην γενική ανταγωνιστικότητα του συνόλου των χωρών μελών. Η διαφοροποιημένη πελατεία του, τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του, η αποτελεσματική επιτήρησή του και η αυστηρή εφαρμογή των διεθνών προδιαγραφών συνιστούν την ιδιαιτερότητά του» τονίζει η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.
Πάντως για πολλούς αναλυτές η περίπτωση του Λουξεμβούργου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Κύπρου. Πέρα από την υπερμεγέθη εξάρτηση του Λουξεμβούργου από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το δημόσιο χρέος του ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ (το χαμηλότερο στην Ε.Ε.) ενώ το δημοσιονομικό του έλλειμμα βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο του 3%. Ακριβώς λόγω αυτών των επιδόσεων το Λουξεμβούργο είναι από τις λιγοστές χώρες της Ευρωζώνης που βαθμολογείται με τρία Α από τους οίκους αξιολόγησης.
Ωστόσο ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στην Ευρωζώνη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα φτάσουν οι πιέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενταθούν ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Λουξεμβούργο θεωρείται ένας ακόμη φορολογικός παράδεισος στην Ευρώπη.


www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ