Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣΤρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΖΑΜΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ. Ανιχνεύθηκε μη επιτρεπόμενη χρωστική ουσία απο ΣΚΑΘΑΡΙΑ !

Μή επιτρεπόμενη χρωστική ουσία (καρμίνιο) απο ΣΚΑΘΑΡΙΑ !  ανίχνευσε ο ΕΦΕΤ σε ζαμπόν με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν Θερμικής Επεξεργασίας», σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 26/8/2013. Το προϊόν παράγεται από τη ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ .. ΚΑΡΜΙΝΙΟ; Του Νίκου Κατσαρού τ.Προέδρου ΕΦΕΤ..


Η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική Ε 120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ,ή καρμίνες βρέθηκε σε μιά σειρά από αλλαντικά,ζαμπόν,καπνιστές μπριζόλες,καπνιστή γαλοπούλα,βραστή γαλοπούλα κλπ πού αποσύρθηκαν απο την αγορά οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε τι ποσότητες απο όλα αυτά τα προϊόντα καταναλώθηκαν.Ως συνήθως οι έλεγχοι γίνοντα εκ των υστέρων και οι καταναλωτές ειναι τα πειραματόζωα.Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται  απο θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού) αφου προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη  ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία.Η ειρωνία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι οτι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη.Ετσι ενας χορτοφάγος μπορεί να φάη μεχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει.Η κοχελίνη δεν είναι καρκινογόνος  και συνιστάται να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν απο άσθμα ή αλλεργίες  .
Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε: αλκοολούχα ποτά παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας  (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα,κέικ,γκοφρέτες κλπ)στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια,γλυκά,ζελέ, μαρμελάδες  για να δίνει κόκκινο  ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα.
Εδώ ειναι και ο μεγάλος προβληματισμός για αυτήν την κατηγορία προσθέτων: τις χρωστικές για τους παρακάτω λόγους:
Οι χρωστικές μπαίνουν στα τρόφιμα για να τους δίνουν χρώμα και να έλκουν τον καταναλωτή παραπλανώντας τον αφού αυτό δεν είναι το φυσικό τους..Δεν έχουν καμμία θρεπτική ή θερμιδική αξία ή άλλη αξία.
Οι χρωστικές είναι συνήθως συνθετικές  και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικές που προέρχωνται απο μή τρόφιμα οπως στην περίπτωση της κοχενίλης.Οι μακροχρόνιες επιδράσεις των χρωστικών στον οργανισμό δεν είναι γνωστές ούτε η αλληλεπίδραση αυτων με άλλα πρόσθετα στον οργανισμό.
Κάποιες απο αυτές αποδεικνύονται εκ των υστέρων ως επικίδυνες για την υγεία και απόσύρωνται.Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε 128 ή RED 2G που έμπαινε στα λουκάνικα,στις ιχθυοτροφές σολομού και πτηνοτροφές για να δίνει στα προίόντα αυτά κόκκινο χρώμα( στην περίπτωση των πουλερικών έδινε κίτρινο χρώμα στον κρόκο των αυγών)Η Ε128 αποσύρθηκε διότι θεωρήθηκε ύποπτος καρκινογενέσεων  και αφού κυκλοφορούσε στην αγορά για περισσότερο απο δεκαπέντε χρόνια.Οι μεγαλες πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν δεδομένο οτι οι καταναλωτές είναι πειραματόζωα.
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όταν αντελήφθησαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τρόφιμα που στην ετικέτα ανέφεραν τα  Ε  τότε επέτυχαν μεσω  της επιτροπής του CODEX ALIMENTARIUS να μην αναγράφεται το Ε ακολουθούμενο απο ένα τριψήφιο νούμερο π.χ Ε128 αλλά η κατηγορία προσθέτου π.χ. χρωστική ακολουθούμενη, απο την χημική του ονομασία π.χ καρμινικό οξύ. Πολλές φορές όμως παραλείπεται η κατηγορία του προσθέτου οπότε ο καταναλωτής διαβάζοντας την χημική ονομασία δεν καταλαβαινει τίποτα. Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται., ενώ οι παιδικές τροφές  περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικώνΠοτέ δεν είπαν γιατί οπως δεν μας είπαν οτι τις πιο πολλές φορες τα παιδια τρώνε τα τρόφιμα που είναι για τους μεγάλους.Ποτέ δεν είπαν  οτι η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο ειναι ασφαλής για τον ενήλικο και μή ασφαλής για τον ανήλικο. Δυστυχώς στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπονται.
Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο κυρίως σε:παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες,τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες ζαχαρωτά, ζελέδες καραμέλες, τσίχλες,έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, μαργαρίνες ,ταραμά,μουστάρδες,διάφορα ποτά, κοκτέιλ, λικέρ, κοκα κόλα, κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα , αλλαντικά κλπ. Παρά το γεγονός οτι ολες οι χρωστικές είναι εγκεκριμένες απο την ΕΕ και μόνο αυτές επιτρέπεται να κυκλοφορούν,ενας αριθμός δημοσιεύσεων  αναφέρει κάποιο βαθμό επικινδυνότητος για ωρισμένες απο αυτές όπως: E102 (Ταρτραζίνη),Ε104 (κίτρινο της κινολίνης),Ε110,Ε120(κοχενίλη)),Ε122(αζωρουμπίνη),Ε123(αμαράνθη)Ε124(ερυθρό της κοχελίνης)Ε127(ερυθροσίνη)Ε131,Ε132(ινδικοκαρμίνη),Ε133,Ε150,Ε150Α,Ε150C(καραμελώχρωμα)Ε154,Ε155,Ε160(νορμπιξίνη)Ε160Α,Ε160Β,Ε160C(εκχύλισμα παπρίκας)
Ενδεχόμενες παρενεργειες που έχουν αναφερθεί οπως:καρκινογένεση,αλλεργίες,υπερκινητικότητα,αύπνία,άσθμα,γαστρεντερικά προβλήματα,μείωση λευκών αιμοσφαιρίων,προβλήματα θυρεοειδή.

Νίκος Κατσαρός
π..πρόεδρος ΕΦΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ