Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΗΠΑ και Ρωσία “γύρισαν την πλάτη” στο ΠΑΣΟΚ


Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφτηκε η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να πραγματοποιήσει εκείνη την επίσκεψη που… χρωστούσε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ένα photo opportunity με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα της στήριξης της υπερδύναμης προς την Ελλάδα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 Οκτωβρίου.
Ο Πρωθυπουργός, με παραδοσιακά καλούς «διαύλους επικοινωνίας» με την πέραν του Ατλαντικού όχθη, φέρεται το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται… υπό περιορισμό, από τον Λευκό Οίκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας, δεν συνδέουν ωστόσο το παραπάνω αίτημα με την υποστήριξη της Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Τα «καλά λόγια» για το ΠΑΣΟΚ τελείωσαν με την προ μηνών επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Έκτοτε, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ορατή δυσκολία να εξασφαλίσει όσα θέλει από την Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς φαίνεται ότι αναβάλλεται και πάλι, ή εφόσον πραγματοποιηθεί, δεν θα περιλαμβάνει κάποια «πολιτική χειραψία» με τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά θα περιοριστεί σε συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Κάποιοι μάλιστα, σπεύδουν να σχολιάσουν ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν για συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Τίμοθι Γκάιτνερ.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει για τις ΗΠΑ και προ μερικών εβδομάδων, για να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, μετά την ενημέρωση που του έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα στο Eurogroup. Μια «δραματοποίηση», που στόχευσε στον επικοινωνιακό «αφοπλισμό» της εμφάνισης του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι όμως μονάχα οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνες που μοιάζουν να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η Ρωσία, αν και με την περίπτωση της Μόσχας, μάλλον το ρωσικό κατεστημένο δεν είδε ποτέ με θετικό μάτι την άνοδο στην εξουσία του κόμματος που ήθελε να ακυρώσει τις ενεργειακές συμφωνίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κώστα Καραμανλή.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι την Αθήνα θα επισκεφτεί ως το τέλος του έτους ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Το πραγματικό «στοίχημα» για την Κυβέρνηση βέβαια θα ήταν η επίσκεψη να αφορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη και η παρουσία Μεντβέντεφ στην Αθήνα ωστόσο, θα είχε τη σημασία της.
Μόλις όμως το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα με τις διεθνείς επισκέψεις του Προέδρου Μεντβέντεφ ως το τέλος του τρέχοντος έτους, διαπιστώθηκε ότι ο προορισμός «Αθήνα»… απουσίαζε. Ενδεικτικό των αποστάσεων που θέλει να κρατήσει και η Ρωσία.
Η συμπεριφορική στρατηγική των δυο άλλοτε μονομάχων του Ψυχρού Πολέμου, επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν ήδη… παρελθόν, στην πολιτική προσέγγιση των διεθνών εταίρων της Ελλάδας.
Δεν θέλουν λοιπόν… να χάνουν χρόνο. Και προχωρούν στον, επώδυνο για το ΠΑΣΟΚ, διαχωρισμό της Ελλάδας από την εκλεγμένη Κυβέρνησή της. Η οποία βέβαια, έχει χάσει προ πολλού την πολιτική και κοινωνική νομιμοποίησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ