Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Haircut από 40% έως 60% συζητούν οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να ζητήσουν από τις τράπεζες να αναλάβουν σημαντικές απομειώσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, οι οποίες θα μπορούσαν να κυμαίνονται από το  40% έως το 60% δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ευρωζώνης όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Ένας αριθμός κρατών, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, έχουν υιοθετήσει ένα haircut 60%. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της  Γαλλίας οι τράπεζες της οποίας έχουν σημαντική έκθεση στην Ελλάδα, έχουν υποδείξει ότι θα δεχτούν ένα haircut κοντά στο 40%. Γίνεται λόγος για συμβιβασμό στο 50% περίπου, αλλά δεν έχει ακόμα υπάρξει κάποια απόφαση", δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας για την Ελλάδα αναφέρει ότι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να δεχτούν κούρεμα 60% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ώστε το χρέος της χώρας να υποχωρήσει στο επίπεδο του 110% του ΑΕΠ.


Σύμφωνα με το Dow Jones, αν το κούρεμα μείνει στο 21% όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 143 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2020.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η απόφαση για το μέγεθος του κουρέματος ενδεχομένως να γίνει την Τετάρτη στη δεύτερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι το ελάχιστο κούρεμα που θα μπορούσε να ζητηθεί από τους πιστωτές να αναλάβουν είναι μεταξύ 40% και 45%.

Μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται πλέον, αναφέρει το Dow Jones Newswires, είναι η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων για νέο χρέος με ακόμα μεγαλύτερη λήξη και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τα όσα σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο των προτάσεων του Ιουλίου.

Ένα μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται ήδη στα χέρια είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή των επίσημων πιστωτών ώστε μια ουσιαστική μείωση του χρέους είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς να ζητηθεί από τους τελευταίους να δεχτούν και αυτοί κάποιας μορφής haircut, αναφέρει το Dow Jones. Με βάση τους όρους της διάσωσης του 2010, μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ προηγούνται  σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα.

Μεταξύ των ιδεών είναι να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής και να κοπούν τα επιτόκια στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ. Η Ευρωζώνη και του ΔΝΤ έχουν μέχρι σήμερα δανείσει στην Ελλάδα 48 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πακέτο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται παράλληλα ότι έχει αγοράσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων. Κατέχει επίσης ελληνικό χρέος αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση για δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες.

Merkel: Αναγκαίο ένα κούρεμα 50% - 60%

Την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% με 60% φέρεται να υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η Deutche Welle επικαλούμενη δημοσίευμα του Reuters.

Η αξιολόγηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς, φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, σύμφωνα με συμμετέχοντες που επικαλείται το Reuters. Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε ότι προέχει να γίνει αυτό σε εθελοντική βάση.

Η καγκελάριος απηύθυνε παράλληλα σαφή προειδοποίηση να υπάρξει λύση στο θέμα της μόχλευσης του EFSF μέχρι τις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να διασφαλίσει τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου στις όποιες αλλαγές πριν την δεύτερη, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Η Α. Μέρκελ δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα πρέπει να γίνει η μόχλευση, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τη Γαλλία. 

άπό 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ