Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της... προσωρινά


Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια...
 
Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της... προσωρινά
πολύ πιο στενή εποπτεία… Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τάδε έφη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό SPIEGEL, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία «θα ορθοποδήσει».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε, η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων όπως και της μείωσης του χρέους. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τόσο η μόνιμη παρουσία της Task force και της Τρόικας, όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας.

«Τα προβλήματα όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης», προσθέτει ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν και άλλες χώρες θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επιλύσουν τα προβλήματά τους επίσης με ένα κούρεμα του χρέους τους, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός:

«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι: η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης».

Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Σόιμπλε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το σχεδιαζόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», λέει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα, οι έντονες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα.


«Αναμένω ότι η μείωση θα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ», σημείωσε.


Πάντως, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό, τι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικά ομόλογα «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου εκτιμά πως οι συζητήσεις με τους ιδιώτες θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου.

«Οι επαφές με ιδιώτες επενδυτές που θα ξεκινήσουν για το PSI θα διαρκέσουν 2 έως 3 εβδομάδες. Θα υπάρξουν διάφορες επιλογές που θα προταθούν προς τους ιδιώτες, μία θα μπορούσε να είναι να πάρουν 70% σε ομόλογα και 30% σε μετρητά», είπε.

Όπως εξήγησε, από τα 206 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το εμπορεύσιμο χρέος (ομόλογα σε κυκλοφορία) και επί των οποίων θα εφαρμοστεί η απομείωση του 50%, θα προκύψει ένα νέο χρέος, ύψους 103 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό θα αναλύεται με επιμέρους δράσεις, όπως για παράδειγμα, θα μπορούσε ποσό 70 δισ. ευρώ να αφορά σε νέα ομόλογα και το υπόλοιπο των 33 δισ. ευρώ να συνίσταται στην καταβολή μετρητών.

Εναλλακτικά, είπε ο κ. Χριστοδούλου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λύσεις επαναγοράς χρέους, παροχής εγγυήσεων σε ορισμένες τράπεζες ή επιπλέον ομολόγων.


Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα αποστείλει τη νέα επιστολή τους προς τους ομολόγους του σε 57 χώρες (όπως έγινε με το PSI της 21ης Ιουλίου), όπου θα αναφέρονται οι επιλογές που προτείνονται στους ομολογιούχους για το νέο πρόγραμμα.


Οι προτάσεις των ελληνικών τραπεζών


Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων (έχει γίνει αποδεκτή από το IIF), στην οποία υπάρχουν δύο επιλογές:

Η πρώτη, προβλέπει την έκδοση νέων 20ετών ομολόγων (χωρίς εγγυήσεις) στο 20% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων και μετρητά στο 22,5% και η δεύτερη την έκδοση νέων 20ετών ομολόγων (χωρίς εγγυήσεις) στο 70% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων.

Κρίσιμο σημείο είναι το κουπόνι. Εκτιμάται από πηγές της αγοράς ότι θα είναι κοντά στο 6%, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή τη στιγμή.

Σε ομόλογα αξίας 206 δισ. ευρώ, αν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όλοι οι ιδιώτες πιστωτές, το όφελος υπολογίζεται κοντά στα 95 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να επιλέξουν την δεύτερη πρόταση, ώστε και οι απώλειες να είναι μικρότερες.
άπό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ