Όταν ήρθε τη συλλυπήθηκα για το θάνατο του πρώην άντρα της αλλά εκείνη μπήκε κατευθείαν στο ψητό. «Νάσο», µου είπε, «δεν θα µε πιστέψεις, αλλά αυτό που σου λέω είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η πρώην πεθερά µου προ καιρού έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό στο σταθερό της και όταν το σήκωσε άκουσε τη φωνή του Βαγγέλη (ψευδώνυμο) να τη ρωτά πώς είναι στην υγεία της και να της λέει πως είχε λάθος για την αντίληψή του περί θανάτου.
Αμέσως μετά η φωνή χάθηκε». Τη ρώτησα τι εννοούσε περί αντίληψης θανάτου και τότε µου εξήγησε πως ο μακαρίτης πρώην άντρας της ήταν φανατικός επικούρειος και πως, ως μαρξιστής, δεν δεχόταν µε τίποτα την πλατωνική εκδοχή της μεταθανάτιας ζωής. Μάλιστα, ο Βαγγέλης είχε δημοσιεύσει άρθρα σχετικά µε τις πεποιθήσεις του.
Η ιστορία δεν τελείωσε εδώ, µου είπε η φίλη µου, «αντιθέτως, ο Βαγγέλης (πάλι µ’ απόκρυψη) κάλεσε στο κινητό αυτή τη φορά της μητέρας του και τη ρώτησε τι κάνει ο αδελφός του. Τέλος, τηλεφώνησε στο κινητό της κόρης του και τη διαβεβαίωσε πως είναι μια χαρά.
Πρόσφατα, σε ένα σεμινάριο που έκανα, µία συμμετέχουσα µου είπε πως λίγο μετά την απώλεια του πατέρα της, η χήρα μητέρα της έλαβε ένα τηλεφώνημα κατά το οποίο άκουσε μια φωνή μεταλλική. Αυτό φυσικά την παρέπεμψε στο νεκρό σύζυγό της, αφού είχε κάνει τραχειοτομή και χρησιμοποιούσε ειδική συσκευή για να μιλάει.Τα συγκεκριμένα άτομα που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους δεν είναι κατασκευάστριες μυθευμάτων, ενώ φάνηκαν συγκλονισμένες από το γεγονός της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης επαφής. ∆εν έχω την παραμικρή αμφιβολία για τη γνησιότητα της εμπειρίας τους και είμαι βέβαιος πως δεν είναι οι μοναδικές στη χώρα µας που έχουν βιώσει αντίστοιχα φαινόμενα.
Η ανατριχίλα του Χίτσκοκ. Ξαναγυρνώντας στην καταγραφή του φαινομένου, θα σας δώσω δύο κλασικά παραδείγματα και μια σύνοψη των γενικών χαρακτηριστικών. Το πρώτο εντυπωσίασε το μεγάλο Άλφρεντ Χίτσκοκ που είπε πως
µία ταινία πρέπει να είναι πιστευτή για να γυριστεί, αλλά αυτές οι πραγματικές ιστορίες είναι τόσο απίθανες, που δεν θα γίνονταν ποτέ πιστευτές.
Η μητέρα του Arne Gandy περίμενε μια κλήση απ’ το γιο της, γι’ αυτό και δεν θορυβήθηκε όταν χτύπησε το τηλέφωνο στις τρεις τα ξημερώματα τον Ιανουάριο του 1934. Εκείνη την ώρα, στην άλλη πλευρά της ηπείρου, στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν μεσάνυχτα. Σηκώθηκε από το κρεβάτι της και έτρεξε προς το τηλέφωνο, µα όταν το σήκωσε, µ’ έκπληξη, διαπίστωσε πως μια άγνωστη φωνή τής μιλούσε από την άλλη πλευρά.
Το παιδί είναι εδώ και για όνοµα του Θεού συγχωρήστε τον και δώστε του άλλη µία ευκαιρία, έλεγε,
και όλα αυτά που έλεγα στο γράμμα µου είναι αληθινά.
Το επόμενο πρωινό η κυρία Gandy κατέθεσε στην αστυνομία τη συνέχεια της εμπειρίας της:«Τότε ρώτησα ποιος μιλά και αντί απάντησης άκουσα ένα ανατριχιαστικό γέλιο. Του είπα πως πρέπει να έχει καλέσει λάθος και πως δεν γνωρίζω για ποιο γράμμα μιλάει. Τον ρώτησα ποιον αριθμό έχει καλέσει και µου υπαγόρευσε τον αριθμό µου ο οποίος δεν έχει καταχωριστεί στον κατάλογο. Υπήρχαν διάφορες φωνές οι οποίες φαινόταν να έρχονται από ένα άλλο σημείο του δωματίου. ∆εν μπορούσα να καταλάβω τα λεγόμενά τους. Είπα πως θέλω να μιλήσω στο παιδί µου και τότε άκουσα πολλά γέλια. Η άγνωστη φωνή είπε: “Ο γιος σας είναι σ’ ένα νοσοκομείο στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά μην ανησυχείτε, έρχεται σπίτι του τώρα”. άλλη µία φωνή έλεγε πως ήταν αβοήθητος και πως βρισκόταν ξαπλωμένος πάνω στα μαξιλάρια και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Μετά ακούστηκαν μουγκητά και η φωνή άρχισε να σβήνει σαν μουσική, ενώ οι άλλες φωνές πλησίασαν το ακουστικό. Μετά, ξαφνικά, όλα σταμάτησαν.
Τότε έκλεισα το ακουστικό και πήρα την τηλεφωνήτρια η οποία µε ενημέρωσε πως το τηλεφώνημα έγινε από το Σαν Φρανσίσκο. Ο σύζυγός µου αμέσως επικοινώνησε µε την αστυνομία».Την επόμενη ημέρα το πτώμα του Arne Gandy βρέθηκε στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Πρέπει να είχε πνιγεί τουλάχιστον πριν από δύο ημέρες, κατά τη γνώμη του ιατροδικαστή. Οµως η κυρία Gandy ισχυρίστηκε πως άκουσε τη φωνή του γιου της στο παράξενο τηλεφώνημα. Η ιστορία δημιούργησε πάταγο. Ο Arne Gandy ήταν ο εικοσάχρονος γιος ενός καλλιτέχνη γραφίστα που εργαζόταν ως διαφημιστής. Είχε πιάσει δουλειά ως μούτσος σε κρουαζερόπλοιο από τη Νέα Υόρκη, που θα έκανε το γύρο του κόσμου. Μόλις το πλοίο έδεσε στο Σαν Φρανσίσκο, έτρεξε στη στεριά χωρίς να πάρει τα ρούχα του και τα χαρτιά του που βρίσκονταν στο κλειδωμένο ντουλάπι του. ∆εν επέστρεψε ποτέ. Εκείνη την ημέρα έγραψε στους γονείς του ένα χαρούμενο γράμμα που δεν έδινε την παραμικρή υποψία πως είχε παραιτηθεί. Εξαφανίστηκε και έξι μέρες αργότερα ψάρεψαν το πτώμα του στον κόλπο. Οι έρευνες της αστυνομίας δεν κατέληξαν πουθενά.
∆εν υπήρχαν ενδείξεις για τους λόγους που τον οδήγησαν να φύγει από το πλοίο, πού πήγε και τι συνέβη μέχρι το θάνατό του. Το δε τηλεφώνημα παραμένει εντελώς ανεξήγητο.Ο πρύτανης των θρίλερ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, τελειώνει το άρθρο του λέγοντας:
Για µένα η περίπτωση του Arne Gandy είναι µία από τις πέντε πιο μυστηριώδεις αληθινές ιστορίες της γενιάς µας. Αν την έκανα ταινία, κανείς δεν θα µε πίστευε.
www.e-typos.com
mhnpetaslefta.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου