Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣΤετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι.

Μιχάλης Πολίτης
Οι παλιοί αγρότες και καλλιεργητές γης συνήθιζαν να συνδέουν τις γεωργικές εργασίες τους με τις φάσεις της σελήνης. Στην απλοϊκότητά τους ανακάτευαν προλήψεις, θρησκείες και μαγικές δυνάμεις. Όλα αυτά πήραν μια πιο συγκεκριμένη μορφή και αναπτύχθηκαν πιο οργανωμένα σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοδυναμική κηπουρική.
Τι είναι η βιοδυναμική κηπουρική  Η βιοδυναμική είναι μια θεωρία που ανέπτυξε πρώτος ο Αυστριακός φιλόσοφος, επιστήμονας και παιδαγωγός Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner) και βασίστηκε στην αρχή σύμφωνα με την οποία κοσμικοί παράγοντες επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στη γη. Ο Στάινερ εκτός των άλλων υπήρξε και ειδικός στην καλλιέργεια της γης και αρχιτέκτονας και θεωρείται ο γκουρού της βιοδυναμικής κηπουρικής. Μπορούμε να πούμε πως η προσέγγιση τού Στάινερ στην καλλιέργεια φυτών είναι πνευματιστική. Η θεωρία της βιοδυναμικής παρουσιάστηκε το 1922, αναβιώνοντας αρχαίες θεωρίες, με το να αναγνωρίζει τις κοσμικές ενέργειες που δημιουργούν και ρυθμίζουν τη ζωή. Ο όρος βιοδυναμική έχει ελληνική ρίζα (από τις λέξεις βίος=ζωή και δύναμις=ενέργεια). Συνεπώς, η βιοδυναμική κηπουρική αναφέρεται στις κηπουρικές εργασίες, που γίνονται με τη βοήθεια των δυνάμεων, που μπορούν να δημιουργούν και να ρυθμίζουν τη ζωή.
Η κοσμική επιρροή στην καλλιέργεια των φυτών Όλοι οι καλλιεργητές κηπουροί έχουν γνώση της σημασίας της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή το πώς η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο υποστηρίζει την ζωή των φυτών. Ωστόσο δεν γνωρίζουν όλοι οι κηπουροί ότι και οι κοσμικές ενέργειες, οι ενέργειες δηλαδή που προέρχονται από όλους τους πλανήτες επηρεάζουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες των φυτών. Εξαιτίας των διαφορών αυτών των βοηθητικών ενεργειών, το φύτεμα κατά την διάρκεια συγκεκριμένων ημερών του κύκλου της σελήνης είναι σημαντικό. Η κατανόηση των Κοσμικών Ρυθμών είναι καίρια για την βιοδυναμική κηπουρική. Το φως του ήλιου, της σελήνης, των πλανητών και των αστέρων φτάνει στα φυτά σε κανονικούς "Ρυθμούς". Κάθε "Ρυθμός" συμβάλει στη ζωή, την ανάπτυξη και τη μορφή των φυτών. Κατανοώντας το σήμα και την επίδραση κάθε "ρυθμού" μπορείτε να ρυθμίσετε τον κατάλληλο χρόνο για την προετοιμασία του εδάφους, τη σπορά, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, αποκτώντας ένα πλεονέκτημα στον έλεγχο της σοδειάς που προσδοκάτε.                    
Κηπουρική σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού Η σελήνη επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών μέσα από την έλξη που ασκεί στο νερό. Τα φυτά περιέχουν νερό στη σύστασή τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό και έτσι ανταποκρίνονται στις παλιρροιακές έλξεις της σελήνης. Υπάρχουν δύο τύποι επίδρασης, που η σελήνη ασκεί στα φυτά. Η πρώτη επίδραση εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η σελήνη, όταν αυξάνεται ή μειώνεται σε φως. Τότε η έλξη της βαρύτητας της σελήνης επιδρά στις ρίζες και στην ανάπτυξη των φύλλων. Όπως ακριβώς η σελήνη έλκει τις παλίρροιες στους ωκεανούς, με τον ίδιο τρόπο έλκει και τις μικρότερες ποσότητες νερού, αναγκάζοντας την υγρασία να ανέβει κοντύτερα στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια που η σελήνη είναι στη γέμιση (αυξάνεται) ή τραβώντας τις ρίζες προς τα κάτω όταν η σελήνη βρίσκεται στη χάση (ελαττώνεται). Γενικά η καλύτερη στιγμή για φύτεμα είναι λίγο πριν την Νέα σελήνη και κατά τη διάρκεια της φάσης της γέμισης. Η περίοδος της χάσης είναι καλή για να καθαρίσουμε τους κήπους μας από τα ζιζάνια ή τα νεκρά φυτά, να σκαλίσουμε τα παρτέρια, να κλαδέψουμε, να κάψουμε τα σκουπίδια, να κάνουμε κομπόστ και γενικά να αραιώσουμε την βλάστηση που περισσεύει. Ωστόσο μερικά φυτά είναι καλύτερα να τα "ξεκινάμε" κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της σελήνης. Για παράδειγμα όταν έχουμε Νέα σελήνη είναι ιδανικό να φυτέψετε λουλούδια, θάμνους, δέντρα, και μερικά λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι και άλλα που μας ενδιαφέρει κυρίως το επάνω μέρος τους, αυτό που βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Έτσι όσο η σελήνη μεγαλώνει για να φτάσει στην πανσέληνο, τραβάει τα φυτά προς τα πάνω βελτιώνοντας την ανάπτυξή τους.
Οι επιδράσεις των "Σεληνιακών σημείων", των δώδεκα ζωδιακών σημείων (των δώδεκα αστερισμών), πάνω στα φυτά, θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύπλοκες. Η σελήνη κάνει ένα πλήρη κύκλο των ζωδιακών σημείων μία φορά το μήνα περνώντας από κάθε αστερισμό σε χρόνο που διαρκεί 1.5 ως 3 μέρες. Η σελήνη δρα σαν δορυφόρος παίρνοντας τις δυνάμεις των αστερισμών, μεταφέροντας τις στη γη και επηρεάζοντας με αυτές διάφορα μέρη των φυτών. Η επιρροή της πάνω στα τέσσερα φυσικά στοιχεία (γη, αέρας, φωτιά και νερό, μεταβάλλεται καθώς περνάει μέσα από τα ζωδιακά σημεία. 
Όταν η σελήνη βρίσκεται στον Άρη, τον Λέοντα και τον Τοξότη οι μέρες είναι πολύ θερμές. Οι θερμές μέρες είναι καλές για τον σχηματισμό καρπών στα δέντρα αλλά και για τους σπόρους. 
Ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως βοηθούν στην ανάπτυξη των ριζών. Άρα την εποχή που η σελήνη βρίσκεται σ' αυτούς τους αστερισμούς, είναι η καλύτερη περίοδος για βλαστική αναπαραγωγή, δηλαδή για να φυτέψουμε μοσχεύματα. 
Όταν η σελήνη βρίσκεται στους Διδύμους, τον Ζυγό και τον Υδροχόο, η ευνοϊκή επιρροή της αναπτύσσεται στα λουλούδια, στη μορφή, το άρωμα και το χρώμα τους, λόγω της επίδρασής της στον αέρα.
 Όταν η σελήνη βρίσκεται στον Καρκίνο, τον Σκορπιό και τους Ιχθείς, βοηθάει στην βλαστική ανάπτυξη των φυτών λόγω της επίδρασής της στο νερό. 
ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ
Το 1922 ένας Αυστριακός διαβάζοντας παλαιοτέρα βιβλία διαπίστωσε ότι σε πολλά μέρη της γης οι αγρότες είχαν την παράδοση να κάνουν όλες τις γεωργικές τους εργασίες σύμφωνα με τις φάσεις της σελήνης, μετά από πολλά πειράματα που έκανε διαπίστωσε ότι η σελήνη επιδρά και στην κηπουρική, έτσι την ονόμασε. "Βιοδυναμική κηπουρική" Οι ξυλοκόποι της Ευρώπης και Καναδά έκοβαν τα δέντρα για ξυλεία σύμφωνα με τις φάσεις της σελήνης, ταυτόχρονα έμαθα και από τον πεθερό μου που ήταν πολύ έμπειρος στους μπολιάσεις διαφόρων δέντρων ότι και αυτός μπόλιαζε σύμφωνα με συγκεκριμένη φάση της σελήνης και ότι γη αυτό είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. μιλώντας με υπερήλικες αγρότες στην επαρχία μου επιβεβαίωσαν ότι οι πατεράδες τους εφάρμοζαν την πρακτική αυτή αλλά από τον καιρό που βρήκαν οι υβριδικοί σπόροι και τα χημικά λιπάσματα καταργήθηκε η πρακτική αυτή.
Οι δύο επιρροές που έχουμε ραπ τη σελήνη είναι η βαρύτιμη έλξη και το φως της. Η βαρύτιμη έλξη έχει νόημα σαν διαφορά βαρύτητας μεταξύ δύο σημείων γη αυτό κι έχουμε παλίρροια που είναι ροή νερού μεταξύ δύο σημείων με αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και δεν έχουμε παλίρροια με το αίμα που κυλάει μέσα μας. Ανάλογα δε πρέπει να επηρεάζονται και τα φυτά. Όσον αφορά το φως, με τόσο τεχνητό φωτισμό γύρω μας, έχει πανσέληνο κάθε βράδυ για όλα τα έντομα που χρησιμοποιούν τη σελήνη για να καθοδηγούνται (και γη αυτό κουτουλάνε επίμονα τις λάμπες).
ΠΡΙΝ την Νέα Σελήνη 2-3 ημέρες
-----------------------------------------------
Είναι η περίοδος που μπορούμε να :
1.Φυτεψουμε σπόρους-βολβούς-κονδύλους.
2.Φυτεψουμε έτοιμα φυτά που αγοράζουμε (ανθοφόρα-δέντρα-Θάμνους-φιντανάκια Λαχανικών κλπ)
3.Φυτεψουμε μοσχεύματα-ξεμουσκλιασμενα ριζώματα κλπ
4.Οτιδηποτε μεταφυτεύουμε
5.Μπολιασματα
6. και γενικότερα ότι εργασία έχει σχέση με την ανάπτυξη ριζών
ΜΕΤΑ την πανσέληνο 2-3 ημέρες
-----------------------------------------------
Είναι η περίοδος για :
1.Κοψιμο χορταριού.
2,Κοψιμο ζιζανίων - καθάρισμα γελαστών κλπ
3.Κλαδεμα.
4.Συγκομιδη καρπών-λουλουδιών-σπορών κλπ
5.Σκαλισμα-Βοτάνισμα
6.Ακομη και τα κομμένα κλαριά καίγονται ευκολότερα.
μια κριτική της βιοδυναμικής θεωρίας 
ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  
 ΑΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ