Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τό κάπνισμα στούς παλιούς καιρούς

Όπως και πολλά άλλα πράγματα, η έννοια του καπνίσματος, έχει αλλάξει άρδην, μέσα στον χρόνο. Σήμερα έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια, σχεδόν απαραίτητη σε πολλούς και για ακόμα περισσότερους το κάπνισμα είναι ένα είδος προβολής ανδρισμού ή “μαγκιάς”, κατά το λαϊκότερο.
Στους αρχαίους χρόνους, το κάπνισμα ήταν για λίγους. Ήταν μόνο για τους αρχηγούς της φυλής πχ στην Αμερική (Αζτέκοι, Μάγιας, Ινδιάνοι) ή μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, οπότε γινόταν κατ’ εντολή του γιατρού, της τότε εποχής.
Σύμφωνα με την wikipedia, το κάπνισμα έχει ιστορία 7000 χρόνων, από το 5000πχ, όμως μόνο πολύ πρόσφατα, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο, άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστό και διαδεδομένο, όπως περίπου σήμερα. Το φυτό του καπνού υπήρχε μόνο στην ήπειρο της Αμερικής και μετά τον αποικισμό της, μεταφέρθηκε και στις υπόλοιπες ηπείρους.
Μέχρι τότε, οι υπόλοιποι λαοί που δεν είχαν τον καπνό, αναγκαστικά κάπνιζαν διάφορα άλλα φυτά, με πιο γνωστό και διαδεδομένο την Κάνναβη. Η Κάνναβη εκτός από τη γνωστή παραισθησιογόνα δράση που έχει στον οργανισμό μας, έχει και πολλές άλλες ιατρικές/θεραπευτικές ικανότητες. Αλλά ας μην επεκταθούμε πολύ…
Το κάπνισμα (οχι μόνο του γνωστού καπνού, αλλά και άλλων φυτών) όσο και αν σας φανεί παράξενο, έχει θεραπευτικές ικανότητες, σωματικές και ψυχικές. Ανάλογα με το φυτό που χρησιμοποιείτε για το κάπνισμα, υπάρχει και η ανάλογη επίδραση στον οργανισμό. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως μπορούμε να κάνουμε ένα αφέψημα ή βάμμα από ένα φυτό για μια θεραπεία, κάπως έτσι μπορούμε και να το καπνίσουμε. Είναι δηλαδή άλλος ένας τρόπος για να πάρουμε τα θεραπευτικά στοιχεία ενός φυτού.  
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως!!! Δεν καπνίζονται όλα τα φυτά… Ορισμένα φυτά περιέχουν ουσίες που αν τα καπνίσετε, μπορεί να σας αρρωστήσουν στην καλύτερη περίπτωση.
Για αυτό όμως που είναι πιο γνωστό το κάπνισμα, είναι το αποτέλεσμα που έχει στον ψυχικό κόσμο του ατόμου και δεν εννοούμε αποκλειστικά την χρήση του σαν παραισθησιογόνο. Αν ρωτήσετε έναν καπνιστή, γιατί καπνίζει… θα σας πει ότι το βρίσκει χαλαρωτικό, ότι είναι κάτι σαν ένα διάλειμμα για ξεκούραση. Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί από εμάς, ξεκινούν το κάπνισμα όταν τους συμβεί κάτι το σοβαρό, που τους προκαλεί στρες και άγχος. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί έλεγαν στις οικογένειες των στρατιωτών, να στέλνουν τσιγάρα στα παιδιά τους… κατά τον Β’ ΠΠ, τα τσιγάρα διανέμονταν από τον Στρατό απευθείας στους στρατιώτες. Μάλιστα ένας Ινδιάνικος μύθος λέει ότι, το Μεγάλο Πνεύμα, έστειλε κάποτε μια γυναίκα για να σώσει τους ανθρώπους από την πείνα και την εξαφάνιση. Όπου ακούμπησε το δεξί της χέρι, η γυναίκα, φύτρωσαν πατάτες. Όπου ακούμπησε το αριστερό της χέρι, φύτρωσε καλαμπόκι. Αφού έκανε την Γη, γόνιμη, ξάπλωσε για να ξεκουραστεί και εκεί που ξάπλωσε, φύτρωσαν καπνά.
Φυσικά με όλα αυτά, δεν θέλουμε να πούμε ότι το κάπνισμα κάνει καλό και ότι πρέπει κάποιος να το ξεκινήσει. Όχι. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι το κάπνισμα έχει ΚΑΙ ευγερτικές ιδιότητες, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες/επιβίωσης.
Τι όμως μπορεί να καπνίσει κάποιος, είδικά όταν δεν έχει στην διάθεση του, τον γνωστό καπνό. Από τα πιο γνωστά υποκατάστατα είναι τα φύλλα Μουριάς. Άλλα φυτά είναι η μέντα, το φασκόμηλο, το οποίο λέγεται ότι βοηθάει στο να καταπολεμήσει κρίσης άσθματος, ο φλώμος και το τριφύλλι. Για να τα χρησιμοποιήσετε, παίρνετε τα φύλλα ή το άνθος του φυτού, τα αποξηραίνετε στον ίσκιο και τα τρίβετε, όπως ακριβώς και με τον καπνό.
Μην αρχίσετε να καπνίζετε αυτά τα φυτά, όπως κάνετε με τα κοινά τσιγάρα. Δεν είναι για συχνή και καθημερινή χρήση. Ο γραφών δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από την συχνή χρήση αυτών των φυτών ως υποκατάστατο του καπνού.
http://fugazigr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ