Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣΤρίτη 18 Ιουνίου 2013

WSJ: Στην Αθήνα κάνουν τους ήρωες τους «σκραπ» για μια χούφτα ευρώ


agalma kolokotrwniΕξαφανίζονται χάλκινα αγάλματα και προτομές από τους δρόμους της Αθήνας, με την Wall Street Journal να αναφέρει πως αφαιρούνται από διάφορους επιτήδειους, για μερικές δεκάδες ευρώ, αφού πωλούνται ως μέταλλα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η WSJ, η έκρηξη τιμών στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων και μετάλλων «σκραπ», έχει δημιουργήσει το φαινόμενο των συνεχών κλοπών χάλκινων αγαλμάτων και προτομών ιστορικών προσώπων, προκειμένου να πουληθούν για λίγα ευρώ ως χαλκός.
Μεταξύ των αγαλμάτων που έχουν κλαπεί σύμφωνα με το δημοσίευμα μέσα σε έναν χρόνο, είναι η προτομή του Καζαντζάκη, ένας Ελ Γκρέκο και άλλα οκτώ αγάλματα αντιστασιακών, ηρώων του 1821, πρώην Δημάρχων της Αθήνας και ενός κουβανού ήρωα, του Χοσέ Μαρτί. Η προτομή του Μπολιβάρ, είχε αφαιρεθεί επίσης αλλά αντικαταστάθηκε.
Ο Μακρυγιάννης στάθηκε πιο τυχερός, αφού λόγω του μεγέθους του έργου, έχασε τελικά μόνο το σπαθί του. «Ηταν πιο εύκολο να κλαπεί, καθώς το άγαλμα ήταν πολύ βαρύ», εκτιμά ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρέλας. «Ο χαλκός πωλείται για μερικές χιλιάδες ευρώ ανά τόνο, άρα υπάρχει το κίνητρο. Μία προτομή αντιστοιχεί σε μίας ημέρας δουλειά για τους κλέφτες». αναφέρει το Έθνος.
Τα κλεμμένα έργα Τέχνης είναι ένα μόνο μέρος των κλοπών μετάλλων, καθώς σε όλη την Ελλάδα χάνονται καπάκια υπονόμων, σήτες όμβριων υδάτων, καλώδια ρεύματος και μετασχηματιστές, ακόμη και σιδηροδρομικές ράγες, αναφέρει το δημοσίευμα.
http://www.spirospero.gr/index.php/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ