Μία ολόκληρη χώρα, 11 εκατομμύρια άνθρωποι, περιμένουν να τα βρουν οι ολίγιστοι της Ευρώπης, Μέρκελ και Σαρκοζί, για να δρομολογηθούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ανάμεσά τους και ένας παρατηρητής: ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός (ακόμη) της Ελλάδας.
Η ουσιαστική αποτυχία της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί και η απόφασή τους να καταλήξουν έως την επόμενη σύνοδο κορυφής, αντικειμενικά έδωσε στον ΓΑΠ δέκα μέρες παράταση ζωής. Υπό προϋποθέσεις, ίσως έδωσε και δέκα μέρες για να κάνει κάποιες κινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος όταν τηλεφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Μέρκελ πληροφορήθηκε τις αποφάσεις τους, οι οποίες δεν αλλάζουν. Τουτέστιν «κούρεμα» (στο 60% είχε φτάσει χθες) των ελληνικών ομολόγων και σε αντιστάθμισμα η Ελλάδα θα τεθεί υπό επιτροπεία. Στο Γενικό Λογιστήριο και σε όλα τα υπουργεία θα εγκατασταθούν τροϊκανοί επίτροποι για να ελέγχουν κάθε δαπάνη κυβέρνησης και Βουλής.
Όπως έχουμε γράψει ήδη, η απόφαση αυτή, που αν γίνει αποδεκτή θα συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, είναι συνέπεια της πλήρους έλλειψης εμπιστοσύνης της Τρόικας προς την κυβέρνηση Παπανδρέου. Κι αυτός είναι ο ένας από τους λόγους για τους οποίους διαπλοκή και ΠΑΣΟΚ ζητούν τώρα στο τέλος “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”. Μόνοι τους δεν μπορούν να περάσουν αποφάσεις σαν κι αυτή και μέτρα σαν κι αυτά που έρχονται ως εγγύηση στο κούρεμα.
Επειδή χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε πως δεν φτάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο τα οποία θα αφαιρέσουν εισοδήµατα ύψους 5 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά το 2012. Η Τρόικα πιέζει τον Βενιζέλο και για την λήψη πρόσθετων μέτρων της περιόδου 2013-14, ύψους έως και 6 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλαράκι» που θα μπορεί να διασφαλίζει ότι δεν θα πέσουν έξω οι στόχοι, ακόμα και αν τα μέτρα που δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Σημειώνεται ότι εκείνοι που μας «πρότειναν» να δημιουργήσουμε μία εταιρεία στο Λουξεμβούργο όπου θα μεταβιβάσουμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας (τα έχουν αποτιμήσει στα 125 δις) αναμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον την κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, ώστε να ενταχθούν και αυτές στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του κράτους…Όλα αυτά αλλάζουν δραματικά την ζωή όλων μας προς το χειρότερο. Η κοινωνία βράζει. Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την οικονομική της πολιτική αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο ΠΑΣΟΚ η εσωτερική κατάσταση είναι χαώδης, καθώς οι βουλευτές του καλούνται να ψηφίσουν δραματικές ανατροπές σε εργασιακά και μισθούς. Το ήδη άσχημο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ επιτείνεται από τους συνεχιζόμενους προπηλακισμούς βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, όπως προχθές του κ. Καστανίδη.
Λέγεται ότι βουλευτές του συντονίζονται προκειμένου να μαζέψουν υπογραφές για κυβέρνηση εθνικής ενότητας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (π.χ. 9 μηνών) και στη συνέχεια διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Οι παρεμβάσεις Ανδρουλάκη, Μερεντίτη είναι «προκαταβολή» όσων θα ακολουθήσουν.
Όμως, όπως στο σκάκι τις νίκες δεν τις δίνουν οι στρατιώτες, έτσι και το πολιτικό παιχνίδι δεν παίζεται από βουλευτές. Το Μαξίμου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την «ανάσα» που πήρε. Διαρρέουν ότι θα αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και θα φέρουν το γερμανικό σύστημα. Δηλαδή μία ενιαία εθνική λίστα που θα βγάζει π.χ. 100 βουλευτές με απλή αναλογική, και 200 μονοεδρικές περιφέρειες που θα βγαίνουν με πλειοψηφικό. Στόχος τους είναι να πείσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές που τους υποστηρίζουν ακόμα ότι ελέγχουν το παιχνίδι και θα τους διασφαλίσουν την επανεκλογή.
Ωστόσο την πραγματικότητα την διαμορφώνουν οι αντικειμενικές συνθήκες και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι απαιτήσεις της Τρόικα. Η τοποθέτηση επιτηρητών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι αποδεκτή από την ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, διότι συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Και πάνω σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο εθνικής συνεννόησης, όσο και αν πιέζουν Αλαφούζος, Μπόμπολας, Ντόρα και Καρατζαφέρης.
άπό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου