Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Νομοσχέδιο-λαίλαπα ως αντάλλαγμα στην 6η δόση

Νομοσχέδιο - λαίλαπα κατέθεσε χθες αργά το βράδυ η κυβέρνηση: το νέο φορολογικό σύστημα προβλέπει επιβαρύνσεις για όλους – αλλά κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο παίρνουν τον δρόμο της εφεδρείας.

Φοροεπιβαρύνσεις για όλους


Επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους από 100 έως και 900 ευρώ τον μήνα με τη νέα φοροκαταιγίδα να πλήττει αδιακρίτως χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή των 30.000 ευρώ, φέρνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κλιμακίων. Οι αλλαγές αφορούν τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2011 που θα δηλωθούν στην Εφορία το επόμενο έτος, παρότι η νέα αυξημένη παρακράτηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2012.
Πρόσθετες επιβαρύνσεις έρχονται από το νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές με το ποσοστό έκπτωσης φόρου να περιορίζεται στο μισό, από 20% που ίσχυε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010 σε 10%, ενώ έξτρα φόρος προκύπτει για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια με την καθιέρωση συμπληρωματικού φόρου με συντελεστές από 1,5% έως και 3%.
Οι φορολογικές διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή φέρνουν τα πάνω κάτω στους φόρους εισοδήματος τους οποίους θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος, με μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες περιορίζονται ελαφρώς μόνο για φορολογούμενους κάτω των 30 ετών ή άνω των 65, για τους οποίους το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι φέτος - με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ - δεν πλήρωναν φόρο, θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση από 100 έως και 900 ευρώ τον χρόνο.
Αίσθηση προκαλεί ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση των 900 ευρώ εντοπίζεται σε όσους έχουν εισοδήματα 32.000 ευρώ. Ο φόρος από 5.120 ευρώ αυξάνεται σε 6.020 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Τεράστιες συγκριτικά είναι οι επιβαρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. Φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις από αποδείξεις ή φοροαπαλλαγές, όφειλε φέτος φόρο μόλις 180 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει 880 ευρώ - 700 ευρώ περισσότερα.
Επιβαρύνσεις σε όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω φέρνουν οι αλλαγές στις προσαυξήσεις του αφορολογήτου λόγω τέκνων. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ (από 1.500) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Πέρυσι, τρίτεκνος είχε προσαύξηση αφορολογήτου 11.500 ευρώ με προσαύξηση επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, πλέον οι εκπτώσεις είναι μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Σε σχέση με πέρυσι περιορίζονται στο μισό (καθώς το καλοκαίρι ψηφίστηκαν νέες αλλαγές με την καθιέρωση διαφορετικών συντελεστών ανάλογα με το εισόδημα, οι οποίες όμως τώρα υπερκαλύπτονται) και αντί για 20% εκπίπτει από τον φόρο το 10%:
< των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,
< των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,
< της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,
< των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά πρώτης κατοικίας,
< των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,
< των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,
< της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
< των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.,
< της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,
< των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ., καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,
< των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,
< των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

53 ετών με 33 χρόνια; Εφεδρος!

 


Τον δρόμο για ένταξη σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όλων των μόνιμων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που έχουν τουλάχιστον 33 έτη προϋπηρεσίας και ηλικία από 53 ετών και άνω άνοιξε η κυβέρνηση με τις διατάξεις για την εφαρμογή της εφεδρείας οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ανάλογη τύχη θα έχουν και υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν σήμερα 33 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας και οι οποίοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, με στόχο να καλυφθεί από αυτές τις δύο κατηγορίες ο μεγαλύτερος αριθμός από τους 30.000 εφέδρους έως τα τέλη του έτους βάσει και της σχετικής δέσμευσης προς την τρόικα.
Για την πρώτη περίπτωση, των μόνιμων εργαζομένων του Δημοσίου (με σχέση δημοσίου δικαίου), ορίζεται πως απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία τους με την έναρξη εφαρμογής του νόμου, εφόσον έως τα τέλη του 2013 συμπληρώνουν 35ετή πραγματική υπηρεσία και το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται αυτόματα ύστερα από έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου και οι μόνιμοι υπάλληλοι τίθενται στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μέχρι να καλύψουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού χωρίς πρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα. Παράλληλα, ο χρόνος της διαθεσιμότητας υπολογίζεται ως συντάξιμος και προσμετράται στη συνολική συντάξιμη υπηρεσία κάθε υπαλλήλου.
Για τη δεύτερη περίπτωση, των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, το νομοσχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση εφαρμογή σε όλους τους φορείς «το οριζόντιο κριτήριο της εγγύτητας στη θεμελίωση δικαιώματος εξόδου με πλήρη σύνταξη». Για τον λόγο αυτό αναφέρεται πως λύεται αυτοδίκαια η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για εργαζόμενους που αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης έως τα τέλη του 2013.
Οι εργαζόμενοι αυτοί τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι πέραν των 24 μηνών.
Εκτός όμως από αυτό το οριζόντιο κριτήριο, στο νομοσχέδιο ορίζεται πως σε επόμενη φάση τίθενται σε εφεδρεία και όλοι οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι που απασχολούνται σε φορείς που καταργούνται, καθώς και μέρος του προσωπικού των φορέων που συγχωνεύονται ή αναδιαρθρώνονται. Οι υπάλληλοι αυτοί θα λάβουν μόνο για ένα έτος το 60% των βασικών αποδοχών τους, αλλά θα προβλεφθεί μειωμένη αποζημίωση στη συνέχεια καθώς αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο πως «η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια».
Ειδικότερα υπάρχει και διάταξη με την οποία ουσιαστικά υποχρεώνονται οι φορείς που συγχωνεύονται ή αναδιαρθρώνονται, έως τα τέλη Νοεμβρίου να υποδείξουν μέρος του προσωπικού των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο θα υπαχθεί στην εφεδρεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση με την έναρξη του 2012 το σύνολο των εργαζομένων αορίστου χρόνου των κατηγοριών αυτών θα χαρακτηριστεί πλεονάζον και θα τεθεί σε εφεδρεία.
Για το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται πως θα καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη και θα υπολογίζονται επί των τακτικών αποδοχών που είχε κατά τον χρόνο ένταξης στην εφεδρεία.
Σε άμεση κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων που υφίστανται σήμερα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, στενού και ευρύτερου, προχωρά το νομοσχέδιο, ενώ προβλέπεται η σύσταση ειδικών επιτροπών σε κάθε υπουργείο με στόχο έως τα τέλη του 2013 να έχει ολοκληρωθεί συνολικά η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών με κατάργηση μονάδων και διευθύνσεων.
Από τις κενές οργανικές θέσεις που καταργούνται άμεσα εξαιρούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και των φορέων και για όσες υπάρχουν εγκρίσεις προσλήψεων. Παράλληλα, ειδικά για τον στενό δημόσιο τομέα εξαιρούνται οι θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, γιατρών ΕΣΥ και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ποιοι  εξαιρούνται
n Οι εκπαιδευτικοί (μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους)

n Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων
και του ΕΣΥ

n Οι διπλωματικοί υπάλληλοι

n Οι κληρικοί

n Οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

n Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, του κλάδου Διοικητικού

n Το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

n Οι εν ενεργεία γενικοί διευθυντές ή διευθυντές

n Οι υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος έχει ενταχθεί
σε εφεδρεία

n Οι υπάλληλοι
με αναπηρία άνω
του 67% ή των οποίων
οι σύζυγοι ή τα τέκνα έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%

n Οι πολύτεκνοι, εφόσον τα παιδιά τους βαραίνουν φορολογικά

Το μεγάλο ψαλίδισμα σε εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις

 

Εως και 40% στις κύριες, έως 30% για τις επικουρικές και το εφάπαξ είναι το κούρεμα στις συντάξεις, σύμφωνα με τα μέτρα - φωτιά του υπουργείου Εργασίας τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι:

1. ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από 1ης Νοεμβρίου 2011 θα μειωθεί κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55 για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ και κατά 40% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Η σύνταξη επανέρχεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους (σ. σ. οι μειώσεις αυτές θα γίνουν επιπλέον των περικοπών που ήδη επιβάλλονται - δύο εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ - για τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και πάνω από τα 1.700 ευρώ για όσους είναι κάτω των 60 ετών).

2. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Από 1ης Νοεμβρίου 2011 στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ μειώνεται κατά 30%. Καμία σύνταξη μετά την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ. Επίσης προβλέπεται από την 1/11/2011 μείωση κατά 15% για το Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΟ), καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη. Για τους δικαιούχους του ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) επέρχεται μείωση κατά 20% ενώ ειδικά για όσους παίρνουν πάνω από 500 ευρώ θα υπάρξει μείωση κατά 50% στο υπερβάλλον ποσό (σ. σ. από την 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά νέα επικουρική ελλειμματικού Ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα).

3. ΕΦΑΠΑΞ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ (Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων) επιβάλλεται μείωση στην εφάπαξ αποζημίωση κατά 15% για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 20% το 2011. Στο εφάπαξ που χορηγείται από το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας η μείωση θα είναι 30% για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2011. Για το Ταμείο της ΔΕΗ όσοι έκαναν αίτηση το 2010 η μείωση είναι 25% και όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν το 2011 η μείωση είναι 30%.
Τονίζεται ότι τη μικρότερη επιβάρυνση έχουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν ασφαλισμένους στα Ταμεία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Συνολικά εκτιμάται ότι το νέο πακέτο περικοπών αφορά 470.000 συνταξιούχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ