Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τι σχέση έχουν τα πούρα "Trabucos" και οι τραμπούκοι


 Αξιοπερίεργη είναι η ιστορία της λέξης τραμπούκος. Η σημερινή σημασία του όρου, συνδυάζεται με τη νοηματική απόδοση της λέξης «γορίλλας» και προσδιορίζει τον άνθρωπο που προκαλεί επεισόδια, συνήθως, επί πληρωμή (κακοσημη μόνο στην ελληνική γλώσσα).
Χρησιμοποιήθηκε, στη γλώσσα μας, με αυτήν τη σημασία λόγω της συνήθειας ορισμένων πολιτικών (στα τέλη του 1800) να προσφέρουν ένα πούρο Αβάνας, μάρκας Trabuco (υπάρχει ακόμα) στους μπράβους τους, όταν εκφόβιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Γενικότερα, ήταν η μόδα της εποχής να κυκλοφορούν οι «γορίλες» ή οι «φουσκωτοί» με τα πούρα Trabuco

Το πούρο Αβάνας Tραμπούκο ήταν χοντρό και κοντό και ονομάστηκε έτσι, από τους κουβανούς, επειδή έμοιαζε με τη ρωμαϊκή πολιορκητική μηχανή που εκτόξευε πέτρες («το κανονάκι», λατ: trabuchetum, trabucus, ισπ: trabuco)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ