Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ο υπολογιστής ήταν από την αρχή ένα όργανο πολέμου...“Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με την βοήθεια των υπολογιστών - αλλά με ποιο αντίτιμο?”

Αφού ό Joseph Weizenbaum ,εβραϊκής καταγωγής,συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και γενικά του προγραμματισμού και των computer,τον συντάραξε το γεγονός πως ο άνθρωπος μπορεί να αντικατασταθεί από την μηχανή. Από εκείνη την στιγμή είχε αρχίσει να προειδοποιεί και να επαναστατεί εναντίον της ανοησίας που εξαπλωνόταν ως κάτι αυτονόητο. Μέχρι το τέλος της ζωής του μιλούσε και προειδοποιούσε για την δύναμη και την εξουσία και την επικινδυνότητα που μπορεί να προσλάβει μια ανοησία. Και τον συγκλόνιζε το γεγονός πως ένα ακροατήριο δεν αντιδρούσε, ακούγοντας κάποιους να καταργούν τον άνθρωπο. 
Πέθανε το 2008 στο Βερολίνο.
ΒΖ: Κύριε καθηγητά, τί θα συμβουλεύατε τους γονείς, που θέλουν να αγοράσουν υπολογιστή στο δεκάχρονο παιδί τους?
JW: Θα ρωτούσα, γιατί νομίζετε πως το παιδί σας χρειάζεται έναν υπολογιστή και όχι ένα ποδήλατο ή ένα μουσικό όργανο?
 

ΒΖ: Γιατί προτιμάτε ένα μουσικό όργανο παρά έναν υπολογιστή?
JW:  Όποιος ξέρει τα πάντα για τους υπολογιστές, αλλά όχι πολλά για άλλα πράγματα, βρίσκεται στην θέση ενός διερμηνέα που μεταφράζει πολύ ωραία, αλλά δεν έχει να πει κάτι δικό του...Ο υπολογιστής επινοήθηκε πριν 60 χρόνια, και αναπτύχθηκε στην Αμερική, Αγγλία και Γερμανία, ανεξάρτητα (χωρίς συνεργασία μεταξύ τους). Ήταν από την αρχή ένα όργανο πολέμου. Λίγο καιρό μετά από μια αφάνταστα έντονη αποστρατικοποίηση, με τον πόλεμο της Κορέας ξεκίνησε η μοντέρνα στρατικοποίηση της αμερικάνικης κοινωνίας, η οποία δεν έχει ακόμα σταματήσει. ..Και κάτι ακόμη. Θα έρθει καιρός που ο επιστήμονας των υπολογιστών θα πέσει στην ίδια δυσμένεια όπως και ο πυρηνικός επιστήμονας. Φοβάμαι πως η ανθρώπινη επικοινωνία θα μειωθεί τόσο, λόγω της επέκτασης των υπολογιστών ώστε να είναι για λύπηση το γεγονός. Δεν είναι μεγαλύτερη η χαρά να μιλάς με ένα άνθρωπο, παρά με ένα υπολογιστή;
συνέχεια ΕΔΩ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ