γέρων άλιος;ή Τρίτωνας; |
Πύργους Περάματος από το απίστευτο εύρημα που ψάρεψαν ανοιχτά της Χαραμίδας...Έκπληκτοι οι ψαράδες είδαν στα δίχτυα τους ένα πελώριο ψάρι να σπαρταρά και να προσπαθεί να απεγκλωβιστεί. Όταν πλησίασαν ακόμα περισσότερο διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα σπανιότατο είδος γοργονόψαρου που είχε κανονικό σχήμα ανθρώπου με κεφάλι και χέρια ενώ η κατάληξη του σώματός του ήταν με πτερύγια. Αμέσως ειδοποίησαν τη Λιμενική Αρχή ενώ έκαναν προσπάθειες να το συντηρήσουν στη ζωή βάζοντάς το με τα δίχτυα μέσα στη θάλασσα στο λιμανάκι στους Πύργους Περάματος. Δυστυχώς όμως μετά από λίγη ώρα το σπάνιο αυτό γοργονόψαρο σταμάτησε να κινείται και έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το γοργονόψαρο θα δοθεί σε ειδική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκειμένου να διαπιστωθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχει ανάλογη περίπτωση στον κόσμο.
πηγή
Οι γοργόνες κατά τήν Ελληνική μυθολογία, ήταν κόρες της Κητούς και του Φόρκυ.
Υπάρχουν όμως καί οι θαλάσσιοι θεοί
Ο Πόντος γέννησε τον Νηρέα, που τον φανταζόταν ως τον θαλάσσιο γέροντα (γέρων άλιος που κατοικούσε σε ένα λαμπρό και φωτεινό ανάκτορο στα βαθιά νερά. Χαρακτηρίζεται από καλοσύνη , δεν ξεχνά τους νόμους της δικαιοσύνης και κάνει σκέψεις πάντα δίκαιες και αγαθές. Είναι η προσωποποίηση της καλής όψης της θάλασσας , που δεν εξαπατά τον άνθρωπο με απατηλά θέλγητρα και υποσχέσεις,ευνοεί τις δραστηριότητες και τις περιπετειώδης αναζητήσεις του μέσα σ’ αυτήν.Άλλος «άλιος γέρων» είναι ο Φόρκυς, γιος του Πόντου, όπως και ο Πρωτέας..Ο Άτλαντας σχετίζεται με τους θαλάσσιους θεούς αποδίδονται σ’ αυτόν σοφία και γνώση των αβύσσων του ωκεανού.
ΤΡΙΤΩΝΑΣ:Γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης με κορμό ανδρικό και σώμα τερατόμορφο είναι ισχυρός, γιγάντιος και εκφράζει τους ήχους της τρικυμιώδους θάλασσας. Κρατά κοχύλι που φυσά και παράγονται από αυτό δυνατοί ήχοι.
Στις 50 κόρες του Νηρέα, τις Νηρηίδες, έχουν αποδοθεί ονόματα που εκφράζουν τη δύναμη, την αγαθότητα , τη γαλήνη, τη λαμπρότητα του κυανού χρώματος
,τη ταχύτητα της κίνησης της θάλασσας αλλά και τα σπήλαια που σχηματίζει όπως εισέρχεται στη ξηρά , τις ακτές και τις αμμώδεις παραλίες , το παιγνίδισμα των κυμάτων και τους αρμονικούς τους ήχους.Σχετίζονται με τα αγαθά , που απορρέουν από τη θάλασσα και διευκολύνουν τον άνθρωπο στο θαλάσσιο εμπόριο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όταν η αύρα δημιουργεί ελαφρύ κυματισμό οι Νηρηίδες από το ανάκτορο του πατέρα τους , αναδυόταν στην επιφάνεια των κυμάτων τραγουδώντας και χορεύοντας με πλήρη αρμονία.
Στα νεότερα χρόνια η Γοργόνα είναι το θαλάσσιο «στοιχειό» της λαϊκής παράδοσης. Έχει διττό χαρακτήρα. Είναι αγαθοποιός μα και δαίμονας της θάλασσας με όμορφο σώμα γυναίκας μέχρι την μέση και αντί για πόδια έχει μια η πολλές φορές και δύο ουρές ψαριών. Η μορφή της είναι γλυκιά και η φωνή της μελωδική. Άλλος θρύλος, θέλει τη γοργόνα αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου.{από}
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου