Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ο κατάλογος των «ω» που έγιναν «ο» δεν έχει τελειωμό

Μια συνάδελφος με ρώτησε γιατί γράφω την κολώνα με ωμέγα και με έβαλε στα αίματα.
Προφανώς, το γράφω λάθος και πρέπει να ξεσυνηθίσω…
Στο γούγλη υπερισχύει ελαφρά η γραφή με ωμέγα αλλά ο Τριανταφυλλίδης τη θέλει λανθασμένη και λογικά έχει δίκιο, αφού την ετυμολογεί από το ιταλικό colonna.
Απορώ βέβαια πως μας προέκυψε το ωμέγα αλλά μας ξέφυγε το διπλό ν! Εκτός κι αν παλιότερα έγραφαν κολώννα!

Ψάχνοντας αυτό, είδα πως γράφω λάθος και την κολώνια! Μάλιστα απόρησα βλέποντας οτι ετυμολογείται : ιταλ. colonia < γαλλ. (eau de) Cologne πόλη της Γερμανίας (γερμ. Κöln) όπου πρωτοκατασκευάστηκε, γιατί ανέκαθεν θεωρούσα καθετί σχετικό με αρώματα γαλλική πατέντα!
Άσε που έγραφα λάθος και την ίδια την Κολωονία τελικά


σχόλια:... Ο κατάλογος των «ω» που έγιναν «ο» δεν έχει τελειωμό. Μήπως γράφεις και Σκωτία; Την Ουάσιγκτων δεν την έχεις δει;...Ελπίζω να μην άλλαξε και ο κώλος! Αυτό αδύνατο να το συνηθίσω! Είναι θέμα οπτικής!
Εκτός κι αν είναι πολύυυυ αδύνατος!


...Αλλά μιάς και μιλάτε για ωμέγα τι έχετε, παρακαλώ πολύ, να πείτε για εκείνο το "ποπό χρώματα" που αναγράφεται φαρδύ πλατύ στο αναγνωστικό της Α΄ Δημοτικού και μου προκαλεί απανωτά εγκεφαλικά; Από τα παιδιά μου απαίτησα να το μάθουν "Πω! Πω!" και αν τους πει κανείς το παραμικρό, να μου τον στείλουν πακέτο..
...Κι εγώ "Κολώνα" το γράφω... θα ζήσω γιατρέ μου;

από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ