Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει: "Τα μέτρα θα τα εφαρμόσετε όποια κυβέρνηση κι αν έχετε" ...αλλά...Το ΔΝΤ "αδειάζει" τον εαυτό του: Ομολογία αποτυχίας σε 8 χώρες!


«Τα μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι μέρος του προγράμματος. Απαιτούνται διότι τα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές σε καμία περίπτωση», τονίζει ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, απαντώντας σε ερώτηση του 24h.gr για την επίπτωση του αποτελέσματος των εκλογών της 6ης Μαϊου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
«Το πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές δεν είναι βασισμένο μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή. Υπήρξε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και κάποια το 2010. Κοιτώντας μπροστά, η σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι τόσο σημαντική όσο στο παρελθόν, αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί για να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανόμενης της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. Αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το ποιος έχει την εξουσία, δηλαδή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών», δηλώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, παρά την μετριοπαθή αναφορά του Κοταρέλι το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά την αισθητή μείωση της απασχόλησης στο Ελληνικό Δημόσιο, τη μείωση των συντάξεων, τον περιορισμό των δαπανών υγείας, καθώς και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το Ταμείο εστιάζει στη μείωση κατά 22% του κατώτατου ημερομισθίου και στο τριετές πάγωμα των μισθών.
Τέλος, βάρος δίνεται στη δέσμευσή των ελληνικών Αρχών για μια διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα δημοσιονομική πολιτική, κάτι στο οποίο βοηθά και η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Το ΔΝΤ "αδειάζει" τον εαυτό του: Ομολογία αποτυχίας σε 8 χώρες! 

Τους λανθασμένους υπολογισμούς και τις αναπάντεχες εξελίξεις στα προγράμματα οχτώ ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που καλούνται να προχωρήσουν σε μεγάλα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εντοπίζει σε έκθεση του το ΔΝΤ.

Ειδικότερα -όπως αναφέρει το star.gr- στην έρευνα του με τίτλο "Early lessons from Experiences with Large Fiscal Adjustments Plans", προχωρά σε μια συγκριτική ανάλυση των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ισλανδία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και οι οχτώ χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στο μέγεθος και τη σύνθεση των προγραμμάτων προσαρμογής. 
Οι προσαρμογές στο μέγεθος των προγραμμάτων, προήλθαν κατά κύριο λόγο από λανθασμένο υπολογισμό του αρχικού ελλείμματος και εξωγενών ή απρόβλεπτων εξελίξεων.
Το αρχικό έλλειμμα αποδείχτηκε κατά μέσο όρο 0,75% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από τις πρώτες εκτιμήσεις, με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες του δείγματος. Οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται σύμφωνα με το ΔΝΤ, είτε σε αρχικές δημοσιονομικές διολισθήσεις, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, είτε σε μεμονωμένες "εκπλήξεις" , εξωγενείς και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Στις εξελίξεις αυτές το ΔΝΤ περιλαμβάνει την χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, την εμφάνιση απρόβλεπτων υποχρεώσεων που τις περισσότερες φορές συνδέονταν με το τραπεζικό σύστημα – όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία - καθώς και στατιστικές αναθεωρήσεις στο χρέος.
Το κενό καλύφθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων προσαρμογής. Εκτός από το μέγεθος των προγραμμάτων, οι χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν και σε αναγκαστική αλλαγή του μείγματος των πολιτικών προσαρμογής.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, αρχικά περίπου το 60% της προσαρμογής αναμενόταν από την συμπίεση των δαπανών, κυρίως λόγω του μεγέθους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τον εξανεμισμό των εσόδων από φόρους. 
Την ίδια ώρα, οι στόχοι για τα έσοδα από φόρους επικεντρώθηκαν στην έμμεση φορολογία. Ωστόσο, σταδιακά το ποσοστό της προσαρμογής από τα έσοδα, έπεσε στο 22%, κυρίως λόγο της χαμηλότερης απόδοσης των φορολογικών μέτρων και στις πολιτικές αντιστάσεις στην εφαρμογή τους.
Στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, οι προβλέψεις για τα έσοδα αναθεωρήθηκαν και μειώθηκαν και δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στη μείωση των δαπανών. Το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία, όπου μετά την εισαγωγή επιπρόσθετων εισπρακτικών μέτρων για την αντιστάθμιση των αρχικών διολισθήσεων, το μείγμα της προσαρμογής επικεντρώθηκε στον περιορισμό των δαπανών.​
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ