Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δεν "φτούρησε" η 6η δόση



Περίπου δύο εβδομάδες μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται...
 
Δεν φτούρησε η 6η δόση
και πάλι «στο κόκκινο», καθώς η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ έχει ήδη ξοδευθεί. 
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο, αν χρειασθεί, να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ μέχρι η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση (ή την πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας) τον Φεβρουάριο-Μάρτιο οι ανάγκες θα καλύπτονται με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Η 6η δόση ήταν προγραμματισμένο να δοθεί τον Σεπτέμβριο. Η δραματική καθυστέρηση της εκταμίευσής της είχε ως αποτέλεσμα σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα να χάσει άλλη μία δόση, δηλαδή σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει στο κρατικό ταμείο περίπου 13 δισ. ευρώ.
Μέσα στο Δεκέμβριο το Δημόσιο έπρεπε να καλύψει υποχρεώσεις 17 δισ. ευρώ (3 δισ. χρεολύσια ομολόγων, 3 δισ. σε έντοκα γραμμάτια και 1 δισ. σε τόκους).
Σε συσκέψεις που έγιναν την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο φάνηκε ότι η μόνη διέξοδος είναι η βεβαίωση των φόρων σε ακίνητα, εισόδημα και ΙΧ, έσοδα που θα εγγραφούν στον Δεκέμβριο και θα εισπραχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο στόχος είναι να βεβαιωθούν έσοδα έως 750 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων, πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα 800 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος 2011 που θα πληρωθεί στις αρχές του 2012 με την έκτακτη εισφορά και την επόμενη δόση του τέλους ακινήτων. 
Σημειώνεται ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Όπως είναι σαφές πολύ δύσκολα φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στον -αναθεωρημένο- στόχο του 9%, με αποτέλεσμα να έρχονται όλο και πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα.
άπό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ