Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣΤρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ημέρα αλήθειας σήμερα για το σωματίδιο του Θεού

Οι επιστήμονες του CΕRN πρόκειται να ανακοινώσουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει στην προσπάθεια εντοπισμού του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού»
Ίσως η σημερινή ημέρα να αποδειχθεί σταθμός στην ιστορία των επιστημών και ιδιαίτερα της Φυσικής. Οι επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRN πρόκειται να ανακοινώσουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει στην προσπάθεια εντοπισμού του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού» ή μποζονίου Χιγκς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες ερευνητών που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη του μποζονίου, στοιχεία τα οποία, ωστόσο, δεν επαρκούν για να γίνει επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης. Aπό την άλλη κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι την επόμενη χρονιά θα έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, που θα υποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται η πιο συνηθισμένη εκδοχή του μποζονίου Χιγκς. Ο εντοπισμός του σωματιδίου θα βοηθήσει στην κατανόηση όλων των μυστικών του σύμπαντος.
Η θεωρητική φυσικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λίζα Ράνταλ, συγγραφέας τού «Χτυπώντας την πόρτα του παραδείσου. Πώς η Φυσική και η επιστημονική σκέψη φωτίζουν το σύμπαν και τον σύγχρονο κόσμο», εξηγεί μερικά πράγματα για το σωματίδιο και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο εντοπισμός του.

Απαρχή

Το μποζόνιο Χιγκς, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ευθύνεται για τη δημιουργία του πεδίου Χιγκς, που με τη σειρά του είναι αυτό που προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια. Η ανακάλυψή του πάνω από όλα θα σημάνει το ότι η προσέγγιση που ακολουθούν οι επιστήμονες στην έρευνα του σύμπαντος είναι ορθή. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου μεγάλων ανακαλύψεων στο σύμπαν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η δρ Ράνταλ, κατά πάσα πιθανότητα τα συμπεράσματα των επιστημόνων δεν θα είναι τα οριστικά. Θα αρκούν, όμως, ώστε να μην αποκλειστεί ρητά η ύπαρξή του. Ακόμα και αν οι ερευνητές «κρατούν το μποζόνιο Χιγκς στα χέρια τους» δεν θα έχουμε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα για τα στοιχειώδη σωματίδια, χωρίς αυτό να είναι κακό. Ακόμη και αν πρόκειται να ανακοινωθεί ότι παρά την έρευνα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του μποζονίου Χιγκς, ως συμπέρασμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό, καθώς υποδεικνύεται η ύπαρξη μιας πολύ πιο ενδιαφέρουσας στοιχειώδους μονάδας που κατέχει τον ρόλο του.
Μάζα μπορεί να προσδίδει ένα απλό στοιχειώδες σωματίδιο ή μια δομή πολύ πιο πολύπλοκη ή ακόμα και τμήμα μιας πολυδιάστατης διαδικασίας. Πολύς λόγος έγινε τελευταία για τα νετρίνα, που σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Τα νετρίνα έχουν απειροελάχιστη μάζα, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στα πεδία Χιγκς. άπό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ