Το έτος 2000 και πιο συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, η Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν σχετικού αιτήματος ενημερώνει γνωστό εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος εδρεύει στην Περιφέρεια, για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου που διαθέτει.
Το όνομα του θεσμού δεν αναφέρεται σε αυτό το κείμενο διότι απλώς δεν υφίσταται προς το παρόν κανέναν λόγος να αποκαλυφθεί. Άλλωστε το ζήτημα δεν επικεντρώνεται στο όνομα του θεσμού αλλά στην απάντηση του τραπεζικού ιδρύματος.
Όπως καταδεικνύεται από το έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει η zougla.gr, στο χαρτοφυλάκιο αυτό συμπεριλαμβάνονται χρεόγραφα της «Εθνικής Τράπεζας» τα οποία και αναφέρονται.
(Πατήστε επάνω για να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση)
Η τελευταία αναφορά στον κατάλογο αυτόν αφορά χρεόγραφα της Τράπεζας της Ανατολής. Είναι αξιοπερίεργο ωστόσο πώς εν έτι 2000, δηλαδή 68 χρόνια μετά την απορρόφηση της συγκεκριμένης τράπεζας από την «Εθνική», το τραπεζικό αυτό ίδρυμα αποδέχεται και αναφέρει την ύπαρξη χρεογράφων της Τράπεζας της Ανατολής.
Είναι αξιοπερίεργο διότι η ίδια η «Εθνική» με επίσημη ανακοίνωσή της προ ημερών, ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί για μία σειρά από λόγους οι οποίοι και αναφέρονται στην επίσημη αυτή ανακοίνωση. Ο αφελέστερος λοιπόν των παρατηρητών διερωτάται το γιατί, πολύ πρόσφατα, το έτος 2000, η ίδια ακριβώς τράπεζα, συμπεριλαμβάνει στην ενημέρωση της προς πελάτη της τις μετοχές αυτές οι οποίες (κατά την «Εθνική» πάντα) δεν έχουν την παραμικρή αξία.
Προφανώς η «Εθνική Τράπεζα» οφείλει και σε αυτήν την περίπτωση μία απάντηση και μάλιστα αξιόπιστη. Άλλωστε ακόμη αναμένεται η δημοσιοποίηση εκ μέρους του τραπεζικού ιδρύματος το έγγραφο εκείνο ή το σχετικό ΦΕΚ δια του οποίου θα επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός της τραπέζης ότι η ειδική εκκαθάριση της απορρόφησης της Τράπεζας της Ανατολής ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936.
Εν αναμονή αυτών των απαντήσεων η zougla.gr, αποκαλύπτει τις δύο μεθόδους βάση των οποίων πραγματοποιήθηκε η αποτίμηση της μετοχής των 125 γαλλικών χρυσών φράγκων της Τράπεζας της Ανατολής.
Δύο ειδικοί ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης, οικονομολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland και ο Νικόλαος Γεωργατζάς καθηγητής της Συστημικής Δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης, ειδικός επί των αποτιμήσεων, ο οποίος επανειλημμένα αναφέρεται ως expert σε δίκες που αφορούν ζητήματα ειδικών αποτιμήσεων εταιρειών κλπ, καταθέτουν την δική τους μέθοδο ανάλυσης και εκτίμησης της πραγματικής σημερινής αξίας της μετοχής της Τράπεζας της Ανατολής.
Μέθοδος 1η. Θεόδωρος Καρυώτης. Παρατίθεται για λόγους αξιοπιστίας και ακριβείας η μελέτη του κ. Καρυώτη στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Σε αυτήν την μέθοδο επιχειρείται από τον καθηγητή του Marylandη αποτίμηση (παράλληλα) της αξίας της μετοχής δε τρία νομίσματα (Δολάριο. Δραχμή και Ευρώ) με συνεχή βεβαίως αναφορά στην τιμή του χρυσού.
(Πατήστε πάνω στα έγγραφα για να τα δείτε σε μεγέθυνση)
H μελέτη μεταφρασμένη στα ελληνικά
Μέθοδος 2η. Νικόλαος Γεωργατζάς. Στην μέθοδο αυτή συμπεριλαμβάνεται και διάγραμμα στο οποίο καταγράφεται η εκθετική αύξηση της αξίας της μετοχής από τότε που εκδόθηκε έως και σήμερα.
Κατόπιν όλων τούτων τόσο οι πολίτες –δικαιούχοι των μετοχών όσο και οι υπόλοιποι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν με εύλογο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή που έχει αφήσει άφωνο το πανελλήνιο, είναι προφανές πώς κάποιος αρμόδιος οι κάποιοι αρμόδιοι οφείλουν απαντήσεις.
(Πατήστε πάνω στα έγγραφα για να τα δείτε σε μεγέθυνση)
Ποιοι πολιτικοί έχουν εμπλακεί στην υπόθεση
Το ζήτημα της μετοχής «τέρας» έχει απασχολήσει πολιτικούς της Μεταπολίτευσης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αρχηγός κόμματος αρνήθηκε την παραλαβή μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής για λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια την ιδιοσυγκρασία του δεδομένου ότι η προσφορά συνδεόταν άμεσα και με την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του. Αυτά παλαιότερα διότι μεταγενέστερα, άλλος πολιτικός φαίνεται πώς δεν διέθετε τέτοιες… αντοχές και «υπέκυψε» στο δέλεαρ.
Οψόμεθα...
Μία ιστορική μορφή
Έζησε δηλαδή στην άκρως ταραγμένη περίοδο από το πέρας της ολοκλήρωσης της Επανάστασης του '21, την περίοδο βασιλείας του Όθωνα, την Επανάσταση του Μακρυγιάννη και την επιβολή Συντάγματος της 3ης Σεπτεμβρίου, την περίοδο Χαριλάου Τρικούπη και της πτωχεύσεως, την ήττα του 1897 ή το «Μαύρο 97», το κίνημα και την έλευση του Βενιζέλου, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο έως και λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Απεβίωσε το 1920.
άπό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου