«Εμπορικοί δεσμοί, στρατιωτικοί δεσμοί, αμυντικοί δεσμοί, διακόπτονται», ανακοίνωσε ο Ερντογάν, με αφορμή την άρνηση του Ισραηλινού ομολόγου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητήσει συγνώμη για την αιματηρή επίθεση Ισραηλινών κομάντο στο Mavi Marmara πέρσι την άνοιξη.
Μια από τις επιπτώσεις της έντασης μεταξύ των δυο χωρών και η πτώση στο χρηματιστήριο του Ισραήλ όπου παρατηρήθηκε υποχώρηση στην αξία του σέκελ (νόμισμα του Ισραήλ) το οποίο έπεσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ Ισραηλινοί τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται...
|
ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ |
«Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, οι συνέπειες της διακοπής των εμπορικών συναλλαγών θα είναι τεράστιες» προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ενώ ο Γιούριελ Λιν, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων τόνισε ότι:
«η κρίση με την Άγκυρα θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανία μας».
Οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με το Ισραήλ πέρσι έφτασαν στα 3,1 δισ. δολάρια -καταγράφοντας αύξηση 26% σε σχέση με αυτές του 2009. Οι ισραηλινές εξαγωγές στην Τουρκία αναλογούν σε 1,35 δισ. δολάρια -καθιστώντας την Άγκυρα τον έκτο πολυτιμότερο εμπορικό εταίρο του Τελ Αβίβ. Έναν εμπορικό εταίρο, ένα σύμμαχο, ένα «φίλο στο μουσουλμανικό κόσμο που το Ισραήλ χάνει», όπως υποστηρίζει ο Ρότζερ Κόεν των New York Times.
Σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν έχοντας στο πλευρό του ανώτερο στέλεχος της Φατάχ, ανακοίνωσε πως στην επικείμενη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 του μηνός, θα υποστηρίξει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των σχέσεων με χώρες που διάκεινται εχθρικά προς το Ισραήλ και η επικείμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία τις ημέρες εκείνες να κανονιστεί και μια επίσκεψή του στην Γάζα.
Έτσι λοιπόν ο κ. Ερντογάν καθημερινά όλο και κάτι θα βγει να εκστομίσει ως απειλή κατά των Ισραηλινών έχοντας φυσικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, στήριγμα καλό τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό, αφού δεν είναι ή μάλλον ήταν λίγες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών.
«Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι άγνωστη περιοχή για εμάς. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδα) και Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα) είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας εφεξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά δημοσίευμα της τουρκικής Sabah που κάνει λόγο για «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» και αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Ισραήλ, η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς μέρες πιο αισθητή τη ναυτική της παρουσία ανατολικά και νότια της Κύπρου». Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου...
«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» λοιπόν που σημαίνει, αφού άλλη σχέση δεν μπορώ να δω με την ιστορική αυτή επιχείρηση, πως η Τουρκία θα ρίξει όλο το βάρος της τόσο σε έμψυχο όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό, υλικό, στην επιχείρηση αυτή που ναι μεν αφήνει να φανεί ως ένα είδος «επίβλεψης» στον χώρο των ερευνών της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά στην ουσία φαντάζει ως προπομπός μιας πολεμικής σύρραξης !!!
Πάντως δεν είναι και τόσο ανάγκη να μας θυμίζουν την συμπάθειά τους προς τον Άξονα, κατά την διάρκεια του Β’Π.Π., αλλά ας προσέξουν όμως τους συσχετισμούς και παραλληλισμούς αφού η ιστορία απέδειξε την κραυγαλέα ΑΠΟΤΥΧΙΑ της επιχείρησης αυτής των Ναζιστών του Χίτλερ !
Από: sxolianews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου