Δέκα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, διαπιστώνεται ότι η λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247 ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Χαράλαμπος Γκότσης. Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τα βλέμματα όλου του πλανήτη είχαν στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τρεις δεκαετίες μετά την κατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, οι Δίδυμοι Πύργοι έπεφταν σαν χάρτινοι πύργοι.
Οι εικόνες καταστροφής από το τρομοκρατικό χτύπημα που μεταδίδονταν σε όλο τον κόσμο συγκλόνισαν εκατομμύρια ανθρώπους. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τις επιθέσεις να αποτελούν το γεγονός που σημάδεψε τη δεκαετία και την 11η Σεπτεμβρίου 2001 να καταγράφεται ως η πιο μαύρη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής. Στις συνέπειες των επιθέσεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το “χτύπημα” που επέφεραν σε οικονομικό επίπεδο, το οποίο ξεπέρασε τα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι επιθέσεις αποτέλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς η μείωση της ανάπτυξης στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες ήταν ήδη αισθητή.
Δέκα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, όπως σημείωσε ο Οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών Χαράλαμπος Γκότσης στο News247.gr, διαπιστώνεται πως η λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Πώς επηρέασε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την παγκόσμια οικονομία και κατά πόσο συνετέλεσαν στην οικονομική ύφεση οι γενικευμένες πολεμικές συρράξεις που ακολούθησαν;
Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός τρομοκρατικού χτυπήματος του μεγέθους της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς και των δύο πολέμων που ακολούθησαν, ήσαν πράγματι σημαντικές τόσο για την οικονομία της χώρας που δέχτηκε το χτύπημα, όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτές θα πρέπει να αναφερθούν :
- Πρώτον, η μεγάλη απώλεια ανθρώπινων ζωών καθώς και υποδομών. Εκτός από πόνο και θλίψη το χτύπημα άφησε πίσω, σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, ένα μετρήσιμο κόστος που ανέρχεται στο ποσό των 25 – 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Δεύτερον, μειώθηκαν οι εισροές από το εξωτερικό, αφού διαπιστώθηκε συρρίκνωση του τουρισμού αλλά και των ξένων άμεσων επενδύσεων.
- Τρίτον, αυξήθηκε η ανασφάλεια και επιδεινώθηκε η καταναλωτική αποταμιευτική και επενδυτική συμπεριφορά των ανθρώπων.
- Τέταρτον, αυξήθηκαν τα έμμεσα κόστη λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, μειώθηκε το εξωτερικό εμπόριο και επηρεάσθηκαν οι εξωτερικές συναλλαγές.
Κατά πόσο η επίθεση έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης; Ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και της αγοράς συνετέλεσαν ώστε να πέσει η ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων και να μειωθούν οι επενδύσεις λόγω αρνητικών προσδοκιών.
Η ούτως ή άλλως ασθενής οικονομική συγκυρία σε Αμερική και Ευρώπη, παρά τα μέτρα στήριξης, υπέστη σοβαρά πλήγματα από την επίθεση σε Αφγανιστάν και κατόπιν στο Ιράκ. Με αιτία και πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η κυβέρνηση Bush (Jr) κατάφερε να συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα του κόστους παραγωγής πολλών προϊόντων, τα οποία σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Το τρομοκρατικό χτύπημα επηρέασε βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα την Ελλάδα; Η Ελλάδα βρέθηκε τη στιγμή εκείνη σε μια ευτυχή συγκυρία. Βρισκόμαστε εν όψει της προετοιμασίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Οι δημόσιες δαπάνες για την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και για τις υποδομές ( δρόμοι, αεροδρόμια, γέφυρες, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κλπ. ), αυξάνονται διαρκώς και ένα κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στην χώρα.
Έτσι, άμεσες αρνητικές επιπτώσεις εκτός από μια μείωση του τουρισμού από τις χώρες τις Β. Αμερικής δεν υπήρξαν.
Τα έμμεσα κόστη όμως έπληξαν τη χώρα το ίδιο όπως και κάθε οικονομία του πλανήτη. Μολοταύτα όμως το ελληνικό ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνει με τους ίδιους ρυθμούς δηλαδή πάνω από 3% κατ’ έτος.
Οι εξελίξεις μετά τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν την υπερβολική εξάρτηση που έχει ακόμη η ευρωπαϊκή οικονομία από την πορεία της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;
Είναι γεγονός ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν μόνο μια πολεμική και πολιτική πράξη αλλά είχε σαφώς και τις οικονομικές του προεκτάσεις.
Άλλωστε το World Trade Center επλήγη και όχι το γήπεδο μπάσκετ της Madison Sq. Στόχος της Al Qaeda ήταν συνεπώς να πληγούν οι Η.Π.Α. ως κυρίαρχη οικονομική δύναμη και να αμφισβητηθεί η εικόνα μιας άτρωτης υπερδύναμης.
Δέκα χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι ο στόχος αυτός μερικώς επετεύχθη. Η λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας έχει σε σημαντικό βαθμό επιβαρυνθεί.
Παρ’ όλα αυτά όμως οι ΗΠΑ, παρά τα μεγάλα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη θέση των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και να επηρεάζουν, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Σε πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2/2002) για τις οικονομικές συνέπειες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, υπάρχει προειδοποίηση στα κράτη – μέλη και τις επιχειρήσεις να μη θεωρήσουν το γεγονός ως μόνη αιτία της οικονομικής ύφεσης και να μην το χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για να καλύψουν τις δικές τους οικονομικές και πολιτικές ανεπάρκειες. Χρησιμοποιήθηκαν οι επιθέσεις ως δικαιολογία;
Η συζήτηση γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να εγκαθιδρύσουν στη χώρα τους συστήματα ασφαλείας που λίγο συνδέονταν με την τρομοκρατία.
Το ίδιο χρησιμοποιήθηκε τον πρώτον καιρό τουλάχιστον και για να δικαιολογήσουν αναποτελεσματικές αλλά και αντιλαϊκές πολιτικές. Ο φόβος δυστυχώς ενισχύει τη θέση των ισχυρών και αποδυναμώνει τους αδυνάτους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου