Οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για αντιμετώπιση “θερμού επεισοδίου” που τυχόν θα επιχειρηθεί να προκληθεί από την Αγκυρα σε οποιοδήποτε σημείο του ελληνικού χώρου. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
Αθόρυβα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση “θερμού επεισοδίου” που τυχόν επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ο τουρκικός Στόλος ανακοίνωσε ότι θα βγει για “γυμνάσια” στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν ήδη κινηθεί νοτίως?
Στο υπουργείο Αμυνας υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και εξετάζουν όλα τα δεδομένα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν αποκλείουν τυχόν αντίδραση της Τουρκίας ακόμη και με στρατιωτικά μέσα στις από κοινού έρευνες της Κύπρου και του Ισραήλ για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών.
Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά και η Μόσχα, εμφανίζονται να μην είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τις τουρκικές αξιώσεις και να παρεμποδίσουν τις έρευνες που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου. Απεναντίας, τις ενθαρρύνουν?
Στις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ παρατηρούσε χτες ότι οποιαδήποτε παραβατική κίνηση της Τουρκίας θα δώσει την ευκαιρία στις χώρες της Ευρωζώνης να παραμερίσουν έστω και πρόσκαιρα τις διαφωνίες τους για την οικονομική πορεία και στήριξη των αδύναμων χωρών (π.χ. εγγυήσεις από την Ελλάδα για την παροχή δανείου) και σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή για την ΕΕ οι χώρες-μέλη να επαναβεβαιώσουν την πολιτική συνοχή τους υποστηρίζοντας τόσο την Κύπρο όσο και τις έρευνες, που αν στεφθούν με επιτυχία θα λύσουν ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, Γερμανία και Γαλλία περιμένουν στη “γωνία” την Τουρκία, καθώς οποιαδήποτε στρατιωτική κίνησή της αυτόματα θα απομακρύνει την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ. Αλλωστε, όπως παρατήρησε ο Π. Μπεγλίτης σε κυριακάτικη συνέντευξή του: “Η δυναμική της διεύρυνσης έχει αποκοπεί και όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην υπέρβαση της κρίσης και στην επιβίωση της ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες την επόμενη τριετία”.
Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι θα υπερασπιστούν την ασφάλεια και τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας που έχει αναλάβει τις έρευνες και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Αμυνας εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και το ενδεχόμενο “ασύμμετρων απειλών” σε περίπτωση που η Τουρκία αποτολμήσει να δράσει στρατιωτικά εντός του ελλαδικού χώρου.
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι: “Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της”.
Ο Π. Μπεγλίτης έκανε σαφές ότι παραμένει σε ισχύ το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι: “Η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας”.
Περίεργη φωτιά στον Έβρο αναγκάζει σε εκκένωση ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας
Πριν τέσσερις μόλις ημέρες γράφαμε για την παράξενη αύξηση της επισκεψιμότητας τούρκων τουριστών στην Θράκη. Στο σημείωμα εκείνο λακωνικά τοποθετηθήκαμε στον πιθανό κίνδυνο οι τούρκοι τουρίστες να μην είναι απλοί τουρίστες. Αποφύγαμε, μάλιστα, να κινδυνολογήσουμε απέναντι στο "φαινόμενο" των δραστηριοτήτων των επισκεπτών στις παραλίες της Θράκης, εν μέσω Ραμαζανιού (μεγάλης και ιερότατης μουσουλμανικής νηστείας).
Χθες είχαμε την έναρξη μιάς παράξενης πυρκαγιάς στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Μάκρης (στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ευτυχώς μακριά, βρίσκονται ισχυρότατες εγκαταστάσεις ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας). Αν και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς ήταν δεδομένος (αλλά ελπίζαμε πως θα μπορούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να την αντιμετωπίσουν, όπως και έγινε τελικά), ευελπιστούσαμε πως το φαινόμενο δεν θα αποκτούσε "πολλαλασιαστικές τάσεις".
Σήμερα, δυστυχώς, ανακοινώθηκε πως μία άλλη ισχυρή πυρκαγιά (πάλι στον Έβρο) εξαναγκάζει στην εγκατάλειψη εγκαταστάσεων ραντάρ της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκεται στην περιοχή... με αποτέλεσμα να γίνεται ασθενέστερη η άμυνα της χώρας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για την τρίτη φωτιά που ξεσπά στην περιοχή μέσα σε δύο ημέρες.
Ποιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε η εκκένωση του 1ου Σταθμού Αναφοράς (ΣΑ) της ΠΑ η οποία περιελάμβανε τόσο την άμεση αποχώρηση των 24 ατόμων που επάνδρωναν τον σταθμό όσο και των υλικών του Σταθμού. Από το ΓΕΕΘΑ διατάχθηκε άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου Δευκαλίων η οποία προβλέπει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων από τις ΕΔ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Οι σταθμοί αναφοράς της ΠΑ έχουν ραντάρ MBDR-90 με εμβέλεια 100 χλμ. έντεκα εκ των οποίων αγοράστηκαν την περίοδο 1991-1992. Η ανάπτυξη των ΣΑ της ΠΑ ξεκινά από την Κάρπαθο μέχρι τον Έβρο και ως σκοπό έχει την κάλυψη των κενών στο δίκτυο αεράμυνας των κύριων μονάδων αεράμυνας ΚΕΠ και ΜΣΕΠ.
Δεν γνωρίζουμε τι θα αφήσουν πίσω τους οι φλόγες όταν υποχωρήσουν. Όμως, το αίσθημα της υψηλής επικινδυνότητας για προσβολή σημαντικότατης αμυντικής υποδομής αυξάνεται μέσα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Ως πολίτες ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα (όχι μόνο πυρασφάλειας) προκειμένου να μην υπάρξει περίπτωση έκθεσης των εγκαταστάσεων του ραντάρ σε παρόμοιο κίνδυνο στο μέλλον.
Όμως, είτε λόγω της οικονομικής πολιτικής (ιδιαίτερα στον χώρο της άμυνας της χώρας), είτε λόγω των ακατάλληλων προσώπων στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας της χώρας, που αποδεικνύεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, είτε λόγω των μειωμένων αντανακλαστικών πολιτικών κινήσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, φοβούμαστε πως δεν θα καταστεί δυνατόν να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες αποτροπής παρόμοιου κινδύνου στο μέλλον.
Πώς, άλλωστε, μπορεί να συμβεί αυτό όταν ακούγεται (και δεν έχει υπάρξει σχετική τοποθέτηση από την πολιτεία) πως ένας αλκοολικός έχει την ευθύνη της εθνικής ασφάλειας στην Θράκη;
Πώς θα μπορέσουμε ως χώρα να ανταπεξέλθουμε στην επανάληψη του γεγονότος, όταν η ΕΥΠ είναι ανύπαρκτη στελεχειακά (και όχι μόνο αριθμητικά) στην Θράκη;
Δυστυχώς, οι εξελίξεις προοιωνίζουν νομοτελειακές καταλήξεις, διόλου ευχάριστες εθνικά. Και οι υπεύθυνοι αρκούνται στο να κρύβονται ή να τυρβάζουν περί άλλων... τη στιγμή που μία φωτιά είναι δυνατόν να μειώσει τα αμυντικά αντανακλαστικά της Ελλάδας...!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου