Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣΠαρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τα οικόπεδα με το μεγαλύτερο ενεργειακό ενδιαφέρον στην Ελλάδα


enegeiaka oikopeda dytika 01Ενας αριθμός περίπου 40 πετρελαϊκών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κορυφαία ονόματα όπως η Shell, η Total, η BP, η ExxonMobil, η Chevron, η Statoil, η Repsol κ.ά. βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του πρώτου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη. Εκπροσωπήθηκαν από πλήρη ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών και συμμετείχαν στα ραντεβού που είχαν κλείσει από πολύ νωρίς στο Ελληνικό Κέντρο της Paddington Street, όπου είχαν στηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό workstations.

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε και επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ, της νορβηγικής PGS και του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP. Στον ίδιο χώρο, το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ εταιρειών στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για συμμαχίες ενόψει της κατάθεσης των προσφορών για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η Ελλάδα για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία είναι μεν μια ανεξερεύνητη περιοχή, η οποία όμως βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε μεγάλα κοιτάσματα, γι’ αυτό και έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον ελλαδικό χώρο και παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή καρέ καρέ την εξέλιξη του «Greece Mega Project». Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι περιοχές που βγαίνουν τώρα σε παραχώρηση συγγενεύουν γεωλογικά με περιοχές στην Αλβανία και την Ιταλία, όπου ήδη έχουν στηθεί γεωτρύπανα κολοσσών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αυξάνει τις προσδοκίες για πλούσια κοιτάσματα. Η ερμηνεία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων της PGS έχει ενισχύσει τις αρχικές ενδείξεις για ελπιδοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή του Ιονίου, όπου και αναμένεται ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.
Ως περισσότερο υποσχόμενη περιοχή εμφανίζεται η ζώνη των Παξών (ΒΔ Παξοί, δυτικά της Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων με την αποκαλούμενη Απουλία Ζώνη στη νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε ώς το Μπάρι και τη Φότζια, όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο. Δεύτερη πολλά υποσχόμενη περιοχή, αυτή που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς μέχρι το Κατάκολο που προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη νότια Αλβανία. Η Κρήτη είναι λιγότερο εξερευνημένη περιοχή από αυτή του Ιονίου. Οι γραμμές της PGS δεν είναι τόσο πυκνές και θα απαιτηθούν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές υψηλές επενδύσεις για περαιτέρω σεισμικές έρευνες. Προσδοκίες για ελπιδοφόρα κοιτάσματα στην Κρήτη έχει δημιουργήσει η αποκάλυψη των κοιτασμάτων στο Ιραήλ και στην Κύπρο που αποτελούν συνέχεια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης.

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8827.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ