Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Το Δημόσιο δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις χάρη στα δάνεια της τρόικας!

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, ας δούμε τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 με αριθμούς, όπως αποτυπώνονται στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής:
Δημόσια Έσοδα: 58.600 εκατ. ευρώ.
Δημόσιες δαπάνες: 79.671 εκατ. ευρώ.
Μισθοί και συντάξεις: 21.632 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: 7.800 εκατ. ευρώ.
Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης: 16.678 εκατ. ευρώ.
Τόκοι δημόσιου χρέους: 16.002 εκατ. ευρώ.
Χρεολύσια δημόσιου χρέους: 35.800 εκατ. ευρώ.
Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να καταλάβει, χωρίς να είναι οικονομολόγος, τα εξής:
1. Δεν πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις με τα χρήματα του δανείου της τρόικας: Η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των δημόσιων εσόδων. Φτάνουν λοιπόν και περισσεύουν τα δημόσια έσοδα για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Επίσης, τα δημόσια έσοδα φτάνουν και περισσεύουν για να χρηματοδοτηθεί –εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις- και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (7.800 εκατ. ευρώ) και οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

2. Με τα δημόσια έσοδα δεν μπορούν να πληρωθούν το ετήσιο έλλειμμα (αυτονόητα) και τα χρεολύσια: Δηλαδή δεν μπορούν να πληρωθούν τα 16.678 εκατ. ευρώ έλλειμμα και τα 35.800 εκατ. ευρώ χρεολύσια. Πολύ απλά, από τα 58.600 εκατ. των δημόσιων εσόδων δεν μπορούν να δοθούν τα 52.478 για έλλειμμα και χρεολύσια. Ο δανεισμός, λοιπόν, είτε στην περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν από τις αγορές είτε τώρα που δανείζεται από την τρόικα, γίνεται καταρχήν για να πληρώσουμε τα χρεολύσια και το έλλειμμα.
3. Για μια χώρα με τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα οι τόκοι του δημόσιου χρέους είναι από τα «βαριά» κονδύλια των δημόσιων δαπανών: Από τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω φαίνεται ότι η δαπάνη για τόκους δημόσιου χρέους το 2011 είναι σχεδόν όσο και το έλλειμμα του 2011: τόκοι 16.002 εκατ. ευρώ – έλλειμμα Γ.Κ. 16.678 εκατ. ευρώ.

Στα επόμενα χρόνια, όμως, το έλλειμμα θα μειώνεται διαρκώς ενώ αντίθετα η δαπάνη για τόκους θα αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα, στο τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η δαπάνη για τόκους προβλέπεται ότι θα είναι 23.400 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερη από τους μισθούς και τις συντάξεις που εκείνη τη χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι 20.460 εκατ. ευρώ!
Όμως, η δαπάνη για τόκους «μετράει» στο έλλειμμα. Χωρίς αυτήν, φέτος το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο!
Εδώ αποκαλύπτεται η δεύτερη μεγάλη απάτη: το δάνειο της τρόικας καλύπτει -εκτός από τα χρεολύσια- και τους τόκους. Μάλιστα στα χρόνια ύστερα από το 2011, όταν η δαπάνη για τόκους θα είναι μεγαλύτερη από το έλλειμμα, το δάνειο της τρόικας δεν θα καλύπτει καν στο σύνολό της τη δαπάνη για τόκους!
Τέλος, η θεαματική αύξηση των τόκων στα χρόνια του Μνημονίου οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται διαρκώς αλλά και στο γεγονός ότι το δάνειο της τρόικας δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με αποτέλεσμα ένα μέρος τους να καλύπτεται με δανεισμό με έντοκα γραμμάτια με ληστρικά επιτόκια.
Πόσος θα είναι αυτός ο δανεισμός με έντοκα γραμμάτια το 2011; 22.500 εκατ. ευρώ! Άρα, όχι μόνο δεν πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις χάρη στη… φιλανθρωπία της τρόικας, αλλά από το 2011 και ύστερα θα πληρώνουμε ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των τόκων του δημόσιου χρέους με τα δημόσια έσοδα!
Αποκαλύπτεται λοιπόν η μεγάλη απάτη: Τα δημόσια έσοδα φτάνουν όχι μόνο για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λειτουργικές και λοιπές δαπάνες του Δημοσίου αλλά και ένα μέρος των τόκων που πάνε στους τοκογλύφους!
http://www.aformi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ