Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι κινέζοι θέλουν το νερό της ανατολικής Κρήτης!

Κινεζική «σφήνα» στη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της ανατολικής Κρήτης αλλάζει τα πλάνα για την εκμετάλλευση του Αλμυρού ποταμού, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα για το φράγμα Αποσελέμη, που επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορεί να γεμίσει.
Κοινοπραξία δύο κινεζικών εταιρειών, με μέτοχο και την κιζενική κυβέρνηση, εμφανίζεται έτοιμη να παρουσιάσει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας και ενεργειακή αξιοποίηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ!

Τα 800.000 κυβικά μέτρα νερού του Αλμυρού ποταμού που καταλήγουν κάθε ημέρα ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα παρουσιάζονται ως επενδυτικό «φιλέτο» για τα διαθέσιμα κινέζικα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες η «ΚΡΗΤΗ TV», την προηγούμενη εβδομάδα, κάτω από πλήρη μυστικότητα, προκειμένου να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έγινε η πρώτη ανεπίσημη επαφή στο Ηράκλειο.

Γερμανίδα εκπρόσωπος της κινέζικης κοινοπραξίας Βeijing Scinor Water Technology co.-V0NTRON Technology co ζήτησε και συναντήθηκε με τη νέα διοίκηση της εταιρείας ΑΛΜΥΡΟΣ Α.Ε., τη δημοτική Αρχή του Μαλεβιζίου αλλά και στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου.

Στη συνάντηση η εκπρόσωπος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του επενδυτικού σχεδίου που έχουν εκπονήσει οι Κινέζοι σε ανύποπτο χρόνο έχοντας κάνει μάλιστα επιτόπια έρευνα για να αντλήσουν στοιχεία.

Η πρόταση Κινητήριος μοχλός της επένδυσης στον Αλμυρό ποταμό παρουσιάζεται η «αχίλλειος πτέρνα» του φράγματος Αποσελέμη, που με τη νέα σκανδαλώδη δημοπράτηση επιπλέον εργασιών ύψους 68 εκατ. ευρώ έχει στοιχίζει πλέον στους φορολογουμένους μέχρι σήμερα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Πώς συνδέουν οι Κινέζοι τα δυο έργα που τα χωρίζουν τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα;

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει, επιδιώκουν να καλύψουν την αδυναμία του φράγματος-μαμούθ να γεμίσει με τα προβλεπόμενα αποθέματα νερού για τα οποία σχεδιάστηκε αρχικώς με τα 800.000 κυβικά μέτρα νερού από τον Αλμυρό που χάνονται ανεκμετάλλευτα κάθε μέρα.

Τα δίκτυα ύδρευσης των μεγάλων αστικών κέντρων από τα δυτικά, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, έως τα ανατολικά, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, είναι έτοιμα και οι Κινέζοι προτείνουν την ενοποίηση μεταξύ τους με απολήξεις τον Αλμυρό και το φράγμα Αποσελέμη.

«Κλειδί» στο επενδυτικό σχέδιο παρουσιάζεται το πάρκο της Κέρης, όπου εκεί οι Κινέζοι προτείνουν την ανάπτυξη υβριδικού πάρκου με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών.

Στόχος τους είναι η ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού με πρώτο σταθμό την Κέρη, μέσω της μεθόδου της επονομαζόμενης «αντίστροφης ώθησης».

Τι ζητάνε οι Κινέζοι για την επένδυση

Οι Κινέζοι εμφανίζονται να διαθέτουν και το σχέδιο αλλά και τα κεφάλαια για την επένδυση των 200 εκατ. ευρώ, φυσικά όχι με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Κ.», ζητούν την παραχώρηση της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της ανατολικής Κρήτης για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα περάσει αποκλειστικά σε ιδιωτικά χέρια η διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή-πολίτη.

Προκειμένου να καθησυχάσουν, οι Κινέζοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεσμευτούν μέσω της σύμβασης παραχώρησης για την εφαρμογής ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.

Υποστηρίζουν ότι με αυτή τη δέσμευση θα εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές που διαφέρουν μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα το κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού μεταξύ των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, όπου ανέρχεται σε 1,12 ευρώ και 0,65 λεπτά αντίστοιχα.

ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Παγώνει» η ανάθεση για τη μονάδα αφαλάτωσης στον Αλμυρό

Η σύμβαση του έργου «Παροχή υπηρεσίας επεξεργασίας νερού στο Γάζι Ηρακλείου», που είχε φτάσει τον Αυγούστου του 2010 - λίγο πριν τις αυτοδιοικήθηκες εκλογές - ένα βήμα πριν την υπογραφή της με την ανάδοχο εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», παραμένει μέχρι και σήμερα «ορφανή».

Η νέα δημοτική Αρχή του Μαλεβιζίου, κινούμενη στη γραμμή που είχε χαράξει προεκλογικά, εξετάζει από μηδενική βάση το έργο που δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, δίνοντας τότε στον ανάδοχο τη δυνατότητα για την αφαλάτωση και εκμετάλλευση 20.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, με την εγκατάσταση μονάδας στον Αλμυρό ποταμό.

Πάντως το σχέδιο των Κινέζων παρουσιάζει εμφανώς κοινά σημεία με την επένδυση της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», αφού μεταξύ άλλων και η ελληνική εταιρεία προέβλεπε, όπως και οι Κινέζοι, την κατασκευή Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η υλοποίηση του έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δήμων Γαζίου, Ηρακλείου και Τυλίσου προβλέπει ένα Αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό Σταθμό, ένα Φωτοβολταϊκό (Φ/Β) Πάρκο στην περιοχή της Κέρης και ένα Αιολικό Πάρκο Ανεμογεννητρίων στην περιοχή της Αχλάδας-Ροδιάς.

Ωστόσο, το γεγονός ότι Δήμος Μαλεβιζίου, ΑΛΜΥΡΟΣ Α.Ε. και ΔΕΥΑΗ κάθισαν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Γερμανίδα εκπρόσωπο της κινέζικης κοινοπραξίας σηματοδοτεί ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης με τα όσα είχαν δρομολογηθεί, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την εκ νέου εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο ανεκμετάλλευτο «χρυσοφόρο» ποτάμι του Αλμυρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται η άφιξη στο Ηρακλείου των Κινέζων επενδυτών προκειμένου να συνεχίσουν επισήμως πλέον τις επαφές τους.
http://www.thermopilai.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ