Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το παράδοξο της φειδούς, ο Μπάφετ και πως να ρίξετε το σύστημα.

Μια από τις πιο γνωστές Κεϋνσιανές θεωρίες είναι το παράδοξο της φειδούς. Κοντολογίς αυτό που μας λέει το παράδοξο είναι ότι ενώ η αποταμιεύση είναι οικονομικά επωφελής για το μεμονωμένο άτομο, αν το κάνουμε όλοι αυτό, τότε ο συνολικός πλούτος θα μειωθεί. Η λογική είναι η εξής: Αν ταυτόχρονα αυξήσουμε όλοι το ποσοστό του εισοδήματος που αποταμιεύουμε, τότε θα μειωθεί η κατανάλωση (ζήτηση για αγαθά). Οι επιχειρήσεις το βλέπουν αυτό και μειώνουν την παραγωγή τους. Η ανεργία αυξάνεται φυσικά οδηγώντας σε ένα νέο κύμα μειώσης της κατανάλωσης (αφού πολλοί έχασαν τους μισθούς τους) κοκ. Η οικονομία μπαίνει σε ύφεση και όλοι γινόμαστε πιο φτωχοί.
Το ότι η κατανάλωση είναι η ψυχή του καπιταλιστικού συστήματος είναι ούτως ή άλλως φανερό. Όσο τεχνολικά "state of the art" να είναι μια παραγωγική μονάδα, όσο ικανό το management, όσο φιλόπονο και εκπαιδευμένο το προσωπικό...Να το κάνεις τι, αν αυτά τα υπέροχα βιομηχανικά προιόντα που θα παραχθούν, δεν είναι κανείς διατεθειμένος να τα αγοράσει; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το πόση μεγάλη έμφαση δίνουν οι επιχειρήσεις στην διαφήμιση και στο μαρκετινγκ. Πακτωλοί χρημάτων, διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου, πανέμορφες γυναίκες, δημιουργικοί καλλιτέχνες, ευφύη μυαλά σε πολύωρα brainstorming.... όλοι στρατεύμενοι να μας πείσουν να αγοράσουμε αυτοκίνητα με 20 αερόσακους και δερμάτινα καθίσματα με ηλεκτονικό μασαζ, κινητά τηλέφωνα με δορυφορική πλοήγηση και μαγνητική πυξίδα, ιπτάμενες βιντεοκάμερες, καφετιέρες που φτιάχνουν και ποπκορν, χαρτι τουαλέτας με sudoku, οικολογικούς δονητές που φορτίζουν με ηλιακή ενέργεια και ένα σωρό άλλες αηδίες που όμως αν κάποιοι από εμάς δεν τρέξουν να τις αγοράσουν, κάτι θα πάει στραβά στο σύστημα...
Καλά και ο Buffet που κολλάει; Θα μου πείτε. Μα ο άτιμος ο γερο-Λαδάς, ενώ πλασάρεται ως το αρχέτυπο του αγνού καπιταλιστή στην πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης του συστήματος. Ο τύπος από μικρό παιδί δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αποταμιεύει και να επενδύει. Και να γίνεται ολοένα και πιο πλούσιος βέβαια, αφού οι επενδύσεις του είναι τόσο αποδοτικές ακριβώς γιατί όλοι οι υπόλοιποι ΔΕΝ κάνουν αυτό που κάνει αυτός!
Όσο για την τσιγγουνιά του....ε, ο άνθρωπος θα μείνει στην ιστορία. Κολυμπάει στην κυριολεξία στο χρήμα σαν άλλος Σκρουντζ Μακ Ντακ αλλά μέχρι το 2006 οδηγούσε ένα Lincoln Town car ( ένα κακόγουστο αμερικάνικο σεντάν) το οποίο το άλλαξε πρόσφατα ύστερα από χρόνια γκρίνιας της γυναίκας του, λένε επίσης ότι δεν έχει κινητό, ενώ το αγαπημένο του γεύμα είναι μπριζόλα με cherry cola (ούτε καν ορεκτικό δεν παραγγέλνει). Καλά για κότερα, πάρτυ με γυμνές μοντέλες, ακριβά κρασιά κτλ. ούτε λόγος έτσι; Σύγκοπη θα πάθαινε...
Τον προβάλουν τα ΜΜΕ ακατάπαυστα μέσα στην αφέλεια τους...άλλα κάτσε να γίνει μόδα η Μπαφετίαση και έχετε γεια βρυσούλες, λόγκοι, βουνά, ραχούλες θα πει το σύστημα.

http://nastybishop.capitalblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ