Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία ζητεί διεθνή πυρηνική βοήθεια


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία ζήτησε ειδικές αποστολές για τον έλεγχο της διαρκώς κλιμακούμενης πυρηνικής κρίσης. Στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δύο αξιωματούχοι της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας βρίσκονται ήδη στο Τόκιο για να προσφέρουν βοήθεια. Η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN ανέφερε πως το ατύχημα στην Ιαπωνία ταξινομείται στο επίπεδο 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα 1 - 7, στο ίδιο επίπεδο με το πυρηνικό ατύχημα στη Νήσο Τριών Μιλίων των ΗΠΑ του 1979. Καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρηνική κρίση, οι αγορές της Ιαπωνίας αντιδρούσαν βίαια την πρώτη μέρα πλήρων συναλλαγών μετά τον σεισμό, παρότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 265 δισ. δολ., ποσό-ρεκόρ, σε κεφάλαια ρευστότητας προς τις τράπεζες. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 6,2%.

Επισήμως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 1.800, αλλά οι Αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια του Μιγιάγκι και μόνο. Χθες, η προσπάθεια να εκτονωθεί αέριο από τον δεύτερο υπερθερμασμένο αντιδραστήρα προκάλεσε έκρηξη στον αντιδραστήρα 3, αλλά οι Αρχές δήλωσαν ότι το προστατευτικό κέλυφός του δεν έχει υποστεί ζημιές. Υπήρξε πάντως διαρροή, όπως και στον αντιδραστήρα 1, ο οποίος επλήγη το Σάββατο. Σε μια ένδειξη κλιμακούμενης ανησυχίας για τη διαρροή ραδιενέργειας, ο αμερικανικός στόλος διέταξε να απομακρυνθούν πλοία τα οποία προσέφεραν βοήθεια, μεταξύ των οποίων το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, από περιοχές όπου έφτανε αέρας από το εργοστάσιο. Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που συνέστησε στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω συναγερμού για προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο και της προειδοποίησης από τη μετεωρολογική υπηρεσία για πιθανούς μεγάλους μετασεισμούς στην περιοχή Κάντο. Η χθεσινή έκρηξη φαίνεται να είναι πιο ισχυρή από την προηγούμενη. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι "είναι λίγες οι πιθανότητες να έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας".
ΠΗΓΗ: FT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ