Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΦΥΛΗ


Με αφορμή της φωτιές στην Αττικη σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα, Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Πεντέλη, Διόνυσο, Ανθούσα, Ροδόπολη, Πανόραμα Παλλήνης και την ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να σας πληροφορήσω πώς, δύο εκατομμύρια στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων χάθηκαν από την αρχή του καλοκαιριού ως τον Ιούλιο του 2009 από φωτιές σε πολλά μέρη της Γής όπως σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν καταστραφεί.




Στη βόρειά-ανατολική ισπανική περιοχή της Αραγονίας, όπου περισσότερα από 11.700 εκτάρια (28.900 στρέμματα) έχουν καεί .
Στην Ιταλία 25.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα), στη Σαρδηνία, ερημώθηκαν από τέσσερις πυρκαγιές στην Κορσικής 3.500 εκτάρια (8.650 στρέμματα) γης.



Από τις φωτιές στην Πορτογαλία καταστράφηκαν 270.000 εκτάρια δασών και 25.000 εκτάρια γης.
Τον Αύγουστο ακολούθησε νέα πύρινη καταστροφή , με δύο μέτωπα πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, ένα νότια του Σαν Φρανσίσκο και το άλλο βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, που έκαψαν 51.000 στρέμματα .



Δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Βόρνεο της Μαλαισίας και Ινδονησίας Περισσότεροι από 1.000 ουραγκοτάγκοι χάθηκαν σε εκείνες τις πυρκαγιές
Ο αριθµός των ουραγκοτάγκων στα νησιά Βόρνεο και Σουµάτρα έχει
µειωθεί κατά 90% τα τελευταία 100 χρόνια
Στο νησί La Palma στα Κανάρια ανάγκασαν την εκκένωση των περίπου 4.000 κατοίκων από τις δασικές πυρκαγιές.


Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ = ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ.



ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ;


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΦΥΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΝΕΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;





Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Από το 1970 έχουν καταστραφεί μόνο στη Βραζιλία σχεδόν 700.000 τετρ. χλμ. παρθένου . Η κοπή των δέντρων του Αμαζονίου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την καλλιέργεια της σόγιας.

Oι τρεις μεγάλες εταιρείες, Cargil, ADM, Bunge φέρονται να είναι υπεύθυνες για το 60% της συνολικής χρηματοδότησης στην παραγωγή της σόγιας ενώ ελέγχουν το 80% της σόγιας που χρησιμοποιείται για φαγητό και λάδι στην Ευρώπη.

Τo τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο στον πλανήτη. Τα οικοσυστήματα που διαθέτει μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.






Η περιοχή φιλοξενεί τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, χιλιάδες φυτά και περίπου 2.000 είδη πουλιών και θηλαστικών. Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο μπορεί να περιέχει 75.000 είδη δέντρων και 150.000 είδη άλλων φυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/5 όλων των ειδών πτηνών στον πλανήτη βρίσκεται στο δάσος του Αμαζονίου, ενώ η ποικιλομορφία της χλωρίδας του είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Είναι μια «αποθήκη» βιοποικιλότητας ενώ συμβάλλει δραστικά στην ισορροπία του παγκόσμιου οικοσυστήματος και στην αποτροπή των κλιματικών μεταβολών.




Παναμάς αποψίλωση των δασών






αποψίλωση των δασών στη Μαδαγασκάρη






αποψίλωση των δασών στην Κολομβία





αποψίλωση των δασών γύρω από την οδική του Περού στο Amazon
αποψίλωση των δασών στη Μαλαισία




Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που πηγάζουν από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σοβαρή υποβάθμιση έως και εξαφάνιση απειλεί τα δάση του πλανήτη αφού η έκτασή τους έχει περιοριστεί κατά πολύ τον τελευταίο αιώνα .Αυτό βέβαια σημαίνει και τη μείωση πληθυσμών ή και την εξαφάνιση ειδών που κατοικούσαν σε αυτά τα φυσικά συστήματα. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν από ευρωπαϊκού εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ