Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο Δεκάλογος της Υγιεινής διατροφής (Του Ηλία Πέτρου )



Ο Δεκάλογος της Υγιεινής διατροφής  του Ηλία Πέτρου (γιατρος που εζησε προπολεμικα)

1. Τρωτε κανονικα. Μη τρωτε με λαιμαργια, μα ουτε, παλι, με το στανιο.Τρωτε μονον οταν αισθανεσθε πραγματικη πεινα, χωρις να βιαζεσθε και τοσο, οσο να κορεσετε την πεινα και οχι την τυχον λαιμαργια.

2. Μασατε καλα. Δεν πρεπει να ξεχναμε πως τα δοντια μας τα εχουμε στο στομα και οχι στο στομαχι. Η καλη χωνευσις και αφομοιωσις, που εξασφαλιζουν την καλη θρεψι, επιτυγχανονται μονον οταν η τροφη μασηθη τελειως στο στομα, ωστε να γινη σαν αλοιφη με το σαλιο. Αυτο απαιτουν περισσοτερο κυριως οι αμυλουχες τροφες. Σ' εκεινους που εχουν συνηθισει να καταβροχθιζουν τη τροφη τους αμασητη σχεδον, συνιστουμετο εξης - Να προσπαθησουν να μασησουν μετρωντας σαραντα μασηματα για καθε μπουκια. Σε λιγες μερες θα συνηθισουν να μασουν καλα χωρις να μετρουν πια.

3. Πριν και μετα το φαγητο. Ξεκουρασθητε λιγο προτου φατε, καθως επισης και μετα το φαγητο. Μη πιανετε δουλεια με την τελευταια μπουκια στο στομα ακομη. Επισης μη κοιμασθε αμεσως μετα το φαγητο. Να δειπνατε τουλαχιστον τρεις ωρες προ του υπνου.

4. Το προγευμα. Καλο ειναι να πινετε ενα ποτηρι νερο 15 λεπτα τουλαχιστον προ του προγευματος. Μη προγευματιζετε παρα μονο αν πεινατε.

5. Τρωτε λιτα. Οσο πιο λιγα και πιο λιτα ειναι τα ειδη των φαγητων σε καθε γευμα, τοσο περισσοτερο ωφελουν.

 6. Αποφευγετε τα διεγερτικα και τοσο ερεθιστικα καρυκευματα.  Επισης τα γλυκα, ολες τις σαρκες, τις κονσερβες, τα παστα, τα αλμυρα και καθε τι του κουτιου.

7. Μη πινετε απολυτως κανενα αλλο ποτο εκτος του νερου.

8. Καταδικασετε μια για παντα το τσιγαρο, τον καφε, το τσαι κλπ.

9. Μη κανετε καταχρησεις. Οι περισσοτερες ανορεξιες και αδιαθεσιες οφειλονται στις καταχρησεις μας, που εξασθενουν κυριως το νευρικο συστημα με θλιβερο αντικτυπο, τοσο στη σωματικη καταπτωσι, οσο και στο πνευματικο μαρασμο. Η σεξουαλικη καταχρησις, συνοδευομενη με ποτα,καταστρεφει περισσοτερο τον ανθρωπο.

10. Ευδιαθεσια. Ποτε μη τρωτε με πονο, με πυρετο, με ταραγμενα νευρα η οποιαδηποτε αλλη σωματικη η πνευματικη ενοχλησι. Η ηθικοπνευματικη μας καταστασις παιζει σπουδαιο ρολο στη χωνευσι, την αφομοιωση και τη θρεψι του σωματος. Το καλυτερο φαγητο μπορει να παραγη δραστικωτερα  δηλητηρια στον οργανισμο μας οταν κανεις το φαι με ψυχικη διαταραχη. Εχει αποδειχθη πως μια τροφη που χωνευει κανονικα σε δυο ωρες, οταν ο ανθρωπος τη φαει στενοχωρημενος, παραμενει στο στομαχι του και ως 2-3 μερες! Το ιδιο συμβαινει και σ' εκεινους που παθαινουν απο οξειες αρρωστειες. Ειναι επομενως απαραιτητο ν' αποφευγουμε τον θυμο, τη λυπη την ανησυχια και καθε τι που μας διεγειρει το νευρικο μας  συστημα.

        (απο το βιβλιο <Τροφη και Υγεια> του Ηλια Πετρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ