Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Αλήθεια, γιατί Ό Θεός έφτιαξε τόν κόσμο;



Κατά τόν  άγιο Μάξιμο τόν Ομολογητή«Ο Θεός, πλήρης πέραν πάσης πληρότητος, δημιούργησε τα πλάσματά του, όχι επειδή Εκείνος χρειαζόταν κάτι, αλλά προκειμένου εκείνα τα ίδια να μπορέσουν να μετάσχουν στην Ύπαρξή Του αναλόγως προς τις ικανότητές τους· Εκείνος δε ο ίδιος να χαρεί με τα έργα του βλέποντάς τα ευτυχισμένα».

Κατά τόν  άγιο Γρηγόριο τόν Θεολόγο «Επειδή δεν ήταν αρκετό για το Θεό να κινείται μονάχα γύρω από την θεωρία του εαυτού Του, αλλά έπρεπε η αγαθότητά Του να ξεχυθεί στα πολλά κτίσματα Του που παρέλαβαν την ευεργεσία Του».

Κατά τόν Ρώσσο  θεολόγο πατέρα  Γεώργιο Φλωρόφσκυ:«Ο κόσμος υπάρχει. Αλλά η ύπαρξή του οριοθετείται χρονικά. Κι αυτό σημαίνει πως ο κόσμος θα μπορούσε και να μην έχει υπάρξει. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη για την ύπαρξη του κόσμου… Το μόνο θεμέλιο του κόσμου είναι η ελευθερία του Θεού, η ελευθερία της Αγάπης».

Κατά τόν άγιο Διονύσιο τόν Αρεοπαγίτη, «Ό θείος έρως είναι εκστατικός». Δηλαδή μέ τήν έννοια τού “νά βρίσκεται κανείς έξω από τόν εαυτό του”. 'Ο Θεός δημιούργησε τόν κόσμο, διότι ή αγάπη Του είναι «εκχυλίζουσα καί διαχεόμενη». 

Κατά τόν  ιερό Αυγουστίνο, " Ό Θεός δημιούργησε τά πάντα όχι από κάποια ανάγκη ή γιά προσωπική του ικανοποίηση ή ωφέλεια, αλλά μόνο από αγαθότητα. Μόνο καί μόνο διότι εκείνο πού έκανε ήταν «καλόν»"

Κατά τόν  άγιο Ιωάννη τόν Δαμασκηνό, « Eπειδή, λοιπόν, ο αγαθός και υπεράγαθος Θεός δεν αρκέστηκε στη θεωρία του εαυτού του, αλλά από υπερβολική αγαθότητα ευδόκησε να δημιουργηθούν όντα που θα ευεργετούνται και θα μετέχουν στην αγαθότητά του, από το μή όν παράγει και δημιουργεί στο είναι τα σύμπαντα –αόρατα και ορατά–, και τον άνθρωπο, που αποτελείται από το ορατό και αόρατο στοιχείο. Σκέφτεται και κτίζει, και η σκέψη πραγματώνεται σε έργο, που εκπληρώνεται με το Λόγο και τελειώνεται με το Πνεύμα».

Κατά τόν ο Ηράκλειτο, "Αυτόν τον κόσμο, που είναι ο ίδιος για όλους, δέν τον έφτιαξε ούτε κάποιος απ’ τους θεούς μήτε κάποιος απ’ τους ανθρώπους, αλλά πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι ζωντανό πύρ, που ανάβει και σβήνει σύμφωνα με προκαθορισμένα μέτρα. "

Κατά τόν Αριστοτέλη, "Ο ουρανός και η φύση προήλθαν από μια πρώτη αιτία, που τα έθεσε σε κίνηση."


.....................................

Μιά άλλη άποψη.

Δεν δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο!!!

Δεν υπήρξε η πρώτη κότα, ούτε το πρώτο αυγό !
            Ο Θεός  δέν είναι ο δημιουργός του κόσμου!!!


Υπάρχει ένα ερώτημα που έχει χωρίσει τους ανθρώπους σε δύο στρατόπεδα:   ποιός έφτιαξε τον κόσμο?,      πώς προήλθαν τα ζώα και τα φυτά?  ,   
τα έφτιαξε ο Θεός?            ή        εξελιχτήκανε από μόνα τους?.
 Θα απο-δείξουμε πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε πλάνη…


 1.  Η άποψη πως ο θεός έφτιαξε τον κόσμο, έχει τις ρίζες της στην Παλαιά Διαθήκη, στη ‘Γένεση’,  «εν αρχή εποίησε ο Θεός τον ουρανόν και την γην, τα θηρία της γης , τα κτήνη, και πάντα τα ερπετά της γης , και εποίησεν ο θεός τον άνθρωπον κατ’ εικόναν θεού : άρσεν και θήλυ εποίησε αυτούς»
    Όσοι δέχονται αυτή την θεωρία, συνήθως είναι ελαφρώς ‘βλάκες’ , συντηρητικοί , και θρησκευόμενοι: Καθολικοί-Προτεστάντες-Ορθόδοξοι-Γιεχωβάδες-Μουσουλμάνοι, Ιουδαίοι, κλπ. Μάλιστα, οι τελευταίοι: είναι οι μόνοι που έχουν και συμφέρον από αυτή τη θεωρία, γιατί είναι ο δικός τους Θεός που έφτιαξε τον κόσμο. Οι πιο ηλίθιοι οπαδοί αυτού του μύθου, υπολογίζουν και πότε ακριβώς φτιάχτηκε ο κόσμος (!) , το 4.000 - 5.000 π. Χ.

 Το επιχείρημα όσων πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε once upon a time τον κόσμο, είναι πολύ απλό, και ακούγεται ως λογικό, (αν και δεν είναι):  Όπως ο άνθρωπος έχει φτιάξει διάφορα αντικείμενα: μία καρέκλα, ένα ποτήρι, ένα αυτοκίνητο, κλπ, έτσι και κάποιος μεγαλύτερος και δυνατότερος,  ο ‘Θεός’, έφτιαξε : τη γη, το φεγγάρι, τον ήλιο, τα ζώα, τα φυτά, κλπ.  !!! 
 --Η άποψη αυτή είναι μια παιδική και παραμυθένια αντίληψη για τον κόσμο… Δεν απαντά στο ερώτημα: Πότε και πώς ‘φτιάχτηκε’ ο Θεός?   Τί υπήρχε πριν απ αυτόν?  Γιατί δεν επεμβαίνει να σώσει τον κόσμο?
  2.  Η άλλη άποψη, το άλλο ‘στρατόπεδο’, είναι οι λιγότερο θρησκευόμενοι  , άθρησκοι ή και άθεοι. Είναι κυρίως  επιστήμονες, που με αρχηγό τον Δαρβίνο (Darwin), λένε πως τα ανθρώπινα είδη   ε ξ ε λ ί χ τ η κ α ν   στην πορεία των χιλιετιών. Όλα τα είδη ζωής προέρχονται από κοινούς προγόνους, και έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. π.χ. ο άνθρωπος έχει μακρινό πρόγονο τον πίθηκο, τα πουλιά έχουν φτερά όπως και τα ψάρια έχουν πτερύγια,  μονοκύτταροι οργανισμοί εξελίχτηκαν σε πολυκύτταρους, κλπ
 Το επιχείρημα είναι πως τα ζώα και τα φυτά διαρκώς  αλλάζουν, προσαρμόζονται στο περιβάλλον, με σκοπό  τη διαιώνιση του είδους.
 --- Κάτι ανάλογο -λένε πως-  συνέβη με τα ουράνια σώματα: Έγινε μια αρχική μεγάλη έκρηξη πριν εκατομμύρια χρόνια, έκτοτε το σύμπαν διαρκώς διαστέλλεται,  όλα τα ουράνια σώματα υπακούουν στο νόμο της συνεχούς εξελίξεως.
 --Αλλά δεν απαντούν στο ερώτημα: Πώς φτιάχτηκε η πρώτη ύλη?   Πώς έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός?    Πώς δημιουργηθήκαν ‘από μόνα τους’ ?  
Τί υπήρχε πριν από τότε, κλπ. κλπ.   
πώς ο  Δαρβίνος   έφτασε στη θεωρία του ??
Ο Δαρβίνος (1809-1882) μεγάλωσε σε θρησκευόμενη οικογένεια, τον πήγαν  σε θρησκευτικό σχολείο, και σπούδασε στο Κέμπριτζ(!) αγγλικανική θεολογία για να γίνει Παπάς!! Στην αρχή πίστευε στην ύπαρξη του δημιουργού θεού, αλλά στην πορεία  είδε πως υπάρχουν ζώα του βυθού που δεν περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη, την οποία άρχισε να αμφισβητεί.   Ερεύνησε την μετάλλαξη των ειδών, ξέροντας πως αυτό φαινόταν ως αιρετικό και επαναστατικό στους θρησκευτικούς κύκλους. Αντί για τον θεό, έβαλε την φυσική επιλογή, τη φύση. Πίστευε ,όμως, ακόμα τον θεό ως απόλυτο νομοθέτη.. (όχι ως δημιουργό),  Αλλά ο θάνατος της κόρης του τον έκανε να αμφιβάλλει τελείως για έναν ‘καλό’ θεό.  Έχασε κάθε πίστη στον Χριστιανισμό. Τις Κυριακές πήγαινε περίπατο, αντί για εκκλησία.  Έλεγε πως ήταν  α γ ν ω σ τ ι κ ι σ τ ή ς ,  πως δεν γνώριζε τίποτα για το θεό!!!   
   Μωυσής και Δαρβίνος  κάνουν λάθος!   
 Δεν βλέπουν πως ο χρόνος είναι άπειρος (infinitive),   όχι μόνο προς το μέλλον,  αλλά και  προς   το   π α ρ ε λ θ ό ν  !!!  Δεν μπορούμε να βρούμε πότε και πώς φτιάχτηκε το σύμπαν, τα ζώα, και τα φυτά,  γιατί πάντα  υπήρχε κάτι πριν… Δεν απαντώνται όλα τα ερωτήματα (όπως δεν γίνεται ο τετραγωνισμός του κύκλου)
 Δεν υπάρχει απάντηση στο θέμα της δημιουργίας του κόσμου, όπως και  δεν υπάρχει απάντηση: αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό.
  Δ ε ν    χ ω ρ ά  στο  μ υ α λ ό  μας η έννοια του άπειρου, αφού όλα στην ζωή μας έχουν αρχή και τέλος.  Όσοι διδάσκουν στα σχολεία πως μας δημιούργησε ο θεός  κατ’ εικόνα και ομοίωσιν του,  είναι απατεώνες, και κοροϊδεύουν τα μικρά παιδιά…   Όσοι , από αντίδραση στους παπάδες, διδάσκουν στα πανεπιστήμια πως είμαστε κατ εικόναν και ομοίωσιν πιθήκου , κι αυτοί είναι απατεώνες. Υπάρχουν  πρωτόγονες φυλές ανθρώπων που είναι ακόμα στην εποχή της πέτρας, δεν έχουν βρεί ούτε το σίδερο, κι όμως είναι άνθρωποι κανονικοί, δεν είναι πίθηκοι…
Ο άνθρωπος μοιάζει με πίθηκο, εν σχέση με τον θεό, αλλά μοιάζει θεός μπροστά στον πίθηκο, μας λέει ο Ηράκλειτος,  θέλοντας  να δείξει πως αλλάζει το κάθε τι ,  α ν α λ ό γ ω ς   από που το βλέπεις...

 τί λένε  οι Έλληνες: Ησίοδος και Ηράκλειτος !?
Η Ελληνική αντίληψη για τον κόσμο είναι ποιητική και φιλοσοφική. 
Ο Ησίοδος, 28 αιώνες πριν από σήμερα (!) έλεγε πως: πριν απ όλα ήταν  το χάος, μετά η γη, μετά ο έρωτας!!!     Ο Ηράκλειτος , πριν 26 αιώνες, είπε το γνωστό: τον κόσμο αυτό δεν τον έφτιαξε ούτε θεός ούτε άνθρωπος, αλλά ήταν , είναι και θα είναι μια αιώνια ζωντανή φωτιά που αναβοσβήνει με μέτρα…
   Αλλά το θέμα βρίσκεται αλλού: Είτε φτιαχτήκανε από μόνα τους τα ζώα και τα φυτά, είτε κι αν τάφτιαξε ο ‘θεός’, το θέμα είναι πως εξαφανίζονται μέρα-τη μέρα..!!!     Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγες δεκαετίες δεν θα υπάρχει κουνούπι!!! :   ----αυτόν τον κόσμο τον καλό, άλλοι τον είχαν πρώτα,  σ’ εμάς τον παραδώσανε  , άλλοι τον καρτεράνε, σκέψου φίλε μου, την ώρα που θα φεύγεις...
                                              
Υστερόγραφο
 --Ας προσέξουμε μια απάτη που κάνουν οι θρησκευόμενοι: δεν δέχονται το άπειρο στο παρελθόν, αλλά τους βολεύει η αιώνια ζωή στον αιώνιο παράδεισο, στο μέλλον!!  
--Παρόμοια απάτη κάνουν και οι νέο-δαρβινιστές: άλλαξαν τη θεωρία, και λένε πως άνθρωπος και πίθηκος κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο!...
--Υπάρχει και μια φαλλοκρατική εξήγηση στο ερώτημα: ‘κότα ή αυγό’.  Ο κόκορας!

...........................


Κλείνοντας , θά παραθέσω τά λόγια ενός Ρώσσου άγνωστου συγγραφέα από τό κείμενο του 


¨Οι περιπέτειες ενός Προσκυνητή" .


«Όταν… είχα προσευχηθεί με όλη μου την καρδιά, τα πάντα γύρω μου έμοιαζαν υπέροχα και θαυμαστά. Τα δέντρα, το χορτάρι, τα πουλιά, η γη, ο αέρας, το φως, έμοιαζαν να μου λένε πως…όλη η κτίση προσευχόταν στον Θεό δοξολογώντας τον. Έτσι έγινε και μπόρεσα να καταλάβω αυτό που η Φιλοκαλία ονομάζει γνώση της ομιλίας όλων των πλασμάτων». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ