Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ανδρέας Λασκαράτος χωρίς μάσκα!

 

O δωσίλογος λογοτέχνης, συνεργάτης των Άγγλων , εκφραστής του ακραίου συντηρητισμού και της φεουδαρχικής βαναυσότητας

 Όταν  βλέπουμε πρόσωπα όπως ο Βολταίρος, ο Ανώνυμος της Ελληνικής Νομαρχίας, ο Λούθηρος, ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο Εμμανουήλ Ροΐδης και ένα σωρό άλλοι, να χρησιμοποιούνται σαν το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ως πρότυπα ΚΑΙ προόδου ΚΑΙ ηθικής ΚΑΙ ανθρωπισμού ΚΑΙ κοινωνικής ισότητας ΚΑΙ πατριωτισμού και ένας θεός ξέρει τι άλλο, αυτό, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, θα πρέπει να έχει και ένα τέλος (και όχι ευχάριστο για όλους…)!

Ό Ανδρέας Λασκαράτος, ο οποίος, εκτός ότι προερχόταν από μια «εύπορη, αριστοκρατική οικογένεια κλάδο της γενιάς των Τυπάλδων και ο πατέρας του ήταν γαιοκτήμονας», επίσης, παντρεύτηκε και κόρη μεγαλεμπόρου.«Ο Λασκαράτος ήταν ένας ευγενής, γραμμένος στη χρυσή βίβλο

Σύμφωνα με την Λασκαράτεια θεωρία, υπήρχαν στην ύπαιθρο πολλοί φτωχοί και χήρες, τα παιδιά των οποίων ήταν όμως τεμπέληδες και ζητιάνοι και βέβαια δεν γίνονταν καλοί …ΔΟΥΛΟΙ.

Ο Λασκαράτος,  με «σχεδόν ολοκληρωτικά προτεσταντικό ήθος», «Σ' ευχαριστώ Θεέ μου, Ύψιστε Κύριε, που δεν μ' έκανες σαν κι αυτούς! Σ' ευχαριστώ που γλύτωσες εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου από το βούρκο όπου αυτά τα κτήνη κυλιούνται» (κτήνη για παράδειγμα ονομάζει ο Λασκαράτος τους συντοπίτες του για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι επειδή πηγαίνουν στην ακολουθία του ...Επιταφίου!).

Και πως ακριβώς εννοεί την «αγάπη» ο Λασκαράτος, ως κλασικός γαιοκτήμονας:

«Εμείς έχουμε χρεία για ΔΟΥΛΟΥΣ [ενν. οικότροφους υπηρέτες]…Ο καιρός μας είναι πολύτιμος, αν τόνε μεταχειριζόμασθε δια ΝΑ ΚΑΛΗΤΕΡΕΒΩΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, μα για να μπορούμε να κάνωμε τούτο, ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΟΥΛΟΙ…Γιατί τα ΝΟΘΑ του ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ να μην αναθρέφονται για την υπηρεσία;» .

Ο Λασκαράτος είναι μια απίθανη φυσιογνωμία... Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ότι για τον άνθρωπο της …«αγάπης», τα παιδάκια του Ορφανοτροφείου θα πρέπει να προορίζονται για …δουλικά του;

Αλλά και τι μεγάλο το «δράμα» του θλιμμένου γαιοκτήμονα:

Οι δούλοι και οι δούλες «οπού έχουμε στην Κέφαλονιά σήμερα…είναι όντα…οπού, δεν ελάβανε ποτέ άλλη συντροφιά, άλλη γνώριση, παρά εκείνη του ΓΟΥΡΟΥΝΙΟΥ, του ΓΑΪΔΑΡΟΥ, της ΓΙΔΑΣ…που δεν ηξέρουνε να κάμουνε τίποτις που δεν είναι επιδεχτικά να μάθουνε πλέον τίποτις· που ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΕΒΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΗΤΙ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΝΤΑΒΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ…όντα…ΑΝΙΚΑΝΑ» .

            Είναι απαράμιλλη η σιχασιά που εκφράζει για τα «όντα» των κατώτερων τάξεων…

Διαβάστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ