Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζεται η επικίνδυνη διαμάχη Κίνας - Ιαπωνίας για την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

 

Ένταση εξακολουθεί να επικρατεί και σήμερα, 15/09, μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λόγω των εδαφικών διαφορών που αφορούν την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι έχει αγοράσει τρεις βραχονησίδες στην περιοχή.

Νωρίς χθες το πρωί, 6 κινεζικά κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν το αρχιπέλαγος κοντά στις πετρελαιοφόρες νησίδες Diaoyu, και αποτελεί περιοχή την οποία η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι της ανήκει, με το Πεκίνο να δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι περιπολίες έχουν στόχο να δείξουν τη δικαιοδοσία της Κίνας επί των νησιών και να διαφυλάξουν τα ναυτιλιακά συμφέροντά της.

Τα πρώτα 2 πλοία μπήκαν στα αμφισβητούμενα ύδατα τη νύχτα της Πέμπτης, γύρω στις 23:20 ώρα Ελλάδας και ακολούθησαν άλλα 4. Μετά από λίγες ώρες "περιπλάνησης", 3 από τα πλοία βγήκαν από τα αμφισβητούμενα ύδατα, ενώ τα υπόλοιπα 3 έμειναν στην περιοχή, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι 6 πλοία του πολεμικού ναυτικού της Κίνας πράγματι είχαν πλησιάσει στα ύδατα που διεκδικεί η Ιαπωνία κοντά στα νησιά.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του κινεζικού Υπ. Εξωτερικών, "Η δραστηριότητα περιπολίας έχει ως στόχο να καταδείξει την διεκδίκηση των νησίδων Diaoyu
και των γειτονικών νησιών από το κινεζικό κράτος , καθώς επίσης και για την προστασία των ναυτικών συμφερόντων της χώρας".

Στην Ιαπωνία έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την διαχείριση της κρίσης, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε τον πρέσβη της Κίνας σε σύσκεψη στο ιαπωνικό Υπ. Εξωτερικών.


Η Ιαπωνία χαρακτήρισε τις κινεζικές κινήσεις "δίχως προηγούμενο" και επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κίνας στο Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα, προειδοποίησε πως οι ιαπωνικές αρχές "θα κάνουν τα πάντα για να παρακολουθούν τα σκάφη".

Το επεισόδιο συνιστά την πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια σειρά από διπλωματικές διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τα νησιά Senkaku (στα Ιαπωνικά) ή Diaoyu (στα Κινεζικά).

Την Τρίτη η Ιαπωνία δήλωσε ότι είχε αγοράσει τις νησίδες από ιδιώτη, αγνοώντας τις αξιώσεις που προέβαλε η Κίνα όσον αφορά το θέμα αυτό. 


Η άμεση αντίδραση της Κίνας σε αυτή τη δήλωση ήταν να στείλει 2 πλοία της στην περιοχή αυτή της θάλασσας της Νότιας Κίνας, ώστε να καταδείξει ότι τα νησιά ανήκουν με το νόμο στην κινεζική επικράτεια.

Τα υπόλοιπα 4 πλοία κατέφθασαν λίγη ώρα αργότερα και εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αρχιπέλαγος στο οποίο βρίσκονται τα νησιά, εκτιμάται ότι κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ενώ αποτελεί σημαντικό πέρασμα ναυτιλιακών δρόμων



Βίαιες οι αντιδράσεις πολιτών σε όλη την Κίνα

 
Εν τω μεταξύ, η πατριωτική διάθεση στην Κίνα έχει αυξηθεί και τα πνεύματα δείχνουν να οξύνονται. Στο διαδίκτυο το θέμα κυριαρχεί στα ιστολόγια και τα φόρουμ, όπου οι χρήστες συζητούν την άμεση ανάγκη της επιστροφής των νησιών στην κινεζική επικράτεια.

Στη Σαγκάη, ένας οργισμένος Κινέζος πολίτης οδήγησε το γιαπωνέζικο αυτοκίνητό του, ένα Ηοnda Civic, μέχρι την αντιπροσωπεία της εταιρείας και του έβαλε φωτιά. Σε άλλες πόλεις της Κίνας, αρκετά αυτοκίνητα ιαπωνικής κατασκευής καταστράφηκαν από οργισμένους πολίτες σε δρόμους και πλατείες.

Παράλληλα, διάφορα κινεζικά πρακτορεία ταξιδίων σχεδιάζουν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην Ιαπωνία τον προσεχή Οκτώβριο, όταν η Κίνα θα εορτάσει την μεγαλύτερη εθνική γιορτή της. Επίσης έχει αρχίσει μαζικό μποϊκοτάζ στις αγορές ιαπωνικών προϊόντων σε όλη την Κίνα και διάφορες διασημότητες της χώρας δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι δεν πρόκειται να ξαναταξιδέψουν στην Ιαπωνία.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε χθες έξω από το ιαπωνικό προξενείο στην Σαγκάη, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ταϊπέη, καθώς και η Ταϊβάν διεκδικεί τις νησίδες ως δικές της.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι για πρώτη φορά τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Κίνας έχουν αρχίσει να μεταδίδουν ειδικό μετεωρολογικό δελτίο για το αρχιπέλαγος όπου βρίσκονται οι νησίδες.


Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές, η Κίνα είχε κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, πράγμα που τελικά έκανε. 


Από την πλευρά των Ιαπώνων, ο έλεγχος των ακατοίκητων νησίδων γίνεται μέχρι στιγμής μόνο μέσω της παρουσίας της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής. 


Η γεωπολιτική δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τις νησίδες είναι βέβαιο ότι θα αναδιαμορφωθεί όταν η Κίνα θα μετατρέψει σε ρουτίνα την αποστολή πλοίων που θα περιπολούν τα νησιά σε μόνιμη βάση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ