Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τα τρία μυστικά μνημόνια που δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα



Οι ευρωπαίοι πιστωτές μας απαιτούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα 38 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στους  τομείς της φορολογίας, των δαπανών και της μισθοδοσίας, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Oι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που ζητούν θα οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε έναν ασφυκτικό κλοιό τουλάχιστον για δύο χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφα που έχει στην διάθεσή της. “Πρόκειται για αναδόμηση του κράτους και όχι μια οικονομική μεταρρύθμιση”, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.
Οι μεταρρυθμίσεις διατυπώνονται σε τρία υπομνήματα (memoradum), 90 σελίδων συνολικά. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα, τα συγκεκριμένα έγγραφα αποτέλεσαν το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην προσπάθειά της να παραμείνει στο ευρώ αποτρέποντας έτσι μία κοινωνική έκρηξη.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση των δικαστικών διαδικασιών, η ενοποίηση των ταμείων, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κτηματολόγιου, η αγορά νέου λογισμικού για την είσπραξη φόρων, αλλαγές στις συνταγογραφήσεις και τον καθορισμό ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου (setting minimum crude oil stocks).
Ωστόσο, τα πιο επείγοντα επισυνάπτονται σε ένα δεκασέλιδο έγγραφο “ άμεσης δράσης” που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη ώστε να δοθεί το πράσινο φως για το νέο πακέτο βοήθειας από την Ευρωζώνη στο έκτακτο συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.
Τα 38 μέτρα αποτελούν ένα “μείγμα” νόμων που θα πρέπει να ψηφισθούν από το κοινοβούλιο, να υπογραφτούν υπουργικές αποφάσεις και  προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα προκαλέσουν μια “διατομή” στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα.
Μέχρι στιγμής αναφέρονται ως ψηφισθέντα ή σε διαδικασία ψήφισης, μόνο ορισμένα μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων κατά 300 εκ. ευρώ και οι περικοπές δαπανών της τάξεως των 325 εκ. ευρώ. Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις  συγκαταλέγονται σε έξι κατηγορίες, στις οποίες υπάρχουν οι περικοπές δαπανών, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τραπεζικοί κανονισμοί.
Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν τις επόμενες επτά ήμερες είναι η μείωση των κρατικών δαπανών για τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 1.1 δισ. Ευρώ, η απελευθέρωση επαγγελμάτων ( κομμωτήρια, ξεναγοί, διαιτητικά ινστιτούτα κλπ) και η αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των υψηλά φορολογούμενων.
Πάντως, ακόμα και οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα, καθώς ένα 49σέλιδο προσχέδιο- μνημόνιο για την κατανόηση και εφαρμογή  της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής- με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει δεκάδες μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/fde0e3d4-5e3b-11e1-85f6-00144feabdc0.html#axzz1nDpjzRpl
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ