Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΡΑΤΩΝ: Η θεωρία περί κενού

ΣΤΡΑΤΩΝ:Έλληνας φιλόσοφος {Αθήνα 270 π.Χ} ο οποίος διαδέχθηκε τον Θεόφραστο στην διεύθυνση της Περιπατητικής Σχολής. Περίφημη ήταν η θεωρία του περί κενού, κατά την οποία όλες οι ουσίες περιέχουν κενό και οι διαφορές βάρους των ουσιών οφείλονται στις διαφορές της έκτασης του κενού. Η θεωρία αυτή αποτέλεσε την θεωρητική βάση για την κατασκευή μηχανών αέρος και ατμού κατά την ελληνιστική περίοδο, τις οποίες περιέγραψε ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς. Ο Στράτων ήταν ορθόδοξος Αριστοτελικός αλλά επεξεργάστηκε την ερμηνεία του δασκάλου του για τη φύση, δίνοντας έμφαση στη στην αιτιότητα και τον υλισμό, αρνούμενος την επενέργεια θεϊκών δυνάμεων στην διαδικασία της φύσης
Δεν έχει διασωθεί κανένα από τα έργα του.


Ο Στράτων έζησε στην Λάμψακο τον 3ο αιώνα π.Χ., διαδέχθηκε τον Θεόφραστο και έγινε ο  τρίτος διευθυντής του Λυκείου του Αριστοτέλη. Ασχολήθηκε με την φυσική, μίλησε για την επιτάχυνση σε πτώση σωμάτων (δηλ. για την βαρύτητα πολύ πριν τον Νιούτον),  του έδωσαν την προσωνυμία ο Φυσικός καθώς  ερμήνευσε τα φαινόμενα της φύσης ως προϊόντα της παραγωγικής δύναμης της, ως αποτέλεσμα των φυσικών νόμων εν αντιθέσει με τους μάγους και την εμμονή τους να δίνουν στο κάθε τι κάποια υπερκόσμια αιτία. Απέκτησε διεθνή φήμη, δίδαξε τους Αιγυπτίους (με ανώτερη αμοιβή 80 τάλαντα)  και ανέδειξε σπουδαίους μαθητές τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στην Αίγυπτο. Πασίγνωστος μαθητής του ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος αλλά και από πολλούς θεωρείται ο πρόδρομος του Σπινόζα όπως και ο πρόδρομος της θεωρίας περί μονάδων του Λάιμπνιτς.
Συγγράμματα του είναι:
Περί δυνάμεων, περί θεών, περί δικαιοσύνης, περί βασιλείας και αμέτρητα άλλα.
Βέβαια, εάν κάποιοι γνωρίζουν κανένα ...Σουμέριο με ανάλογο έργο (ή τουλάχιστον ένα όνομα καλοί μου άνθρωποι) ας μας γράψουν.
Νίκος Σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ