Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Φαγητό μέρα παρά μέρα; Έχει απίστευτα οφέλη!

Νηστεία και ινσουλίνη
Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ομάδα των πειραματόζωων που τρεφόταν κανονικά μόνο μέρα παρά μέρα παρήγαγε λιγότερη ποσότητα ινσουλίνης, ενώ ανέπτυξε πιο μεγάλη ευαισθησία σε αυτή. Αυτό ήταν καλό και ωφέλιμο για τους εξής λόγους: Όταν ο οργανισμός αναγκάζεται να παραγάγει πολλή ινσουλίνη μετά από ένα γεύμα (προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου), ο εγκέφαλος οδηγείται σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Σε επόμενο βήμα η δίαιτα δοκιμάστηκε σε ανθρώπους προσφέροντας τα εξής συμπεράσματα:
Πώς ξανανιώνει ο εγκέφαλος;
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή στο εργαστήριο Νευροεπιστημών του NIA και στο Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης Mark Mattson, ο τρόπος αυτός διατροφής προσφέρει στους ανθρώπους μακροβιότητα και προστασία από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ λειτουργώντας ως ασπίδα για τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η εξέταση των εγκεφάλων των ποντικιών έδειξε μάλιστα ότι όσα τρέφονταν εναλλάξ με κανονικές θερμίδες και με λίγες, παρουσίασαν βελτιωμένη λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου (των συνδέσμων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων). Ο ίδιος επιπλέον σημείωσε ότι υιοθετώντας αυτό τον τρόπο διατροφής ενεργοποιείται η παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αυξάνεται η αντοχή τους σε συνθήκες άγχους και πίεσης. Προηγούμενες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι μερικές ημέρες νηστείας βοηθούν τον οργανισμό να πολεμήσει τον καρκίνο.
Το μυστηριώδες ισχνό γονίδιο
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο James B. Johnson στο βιβλίο του με τίτλο «Η δίαιτα της εναλλακτικής ημέρας: Ενεργοποίησε το…ισχνό γονίδιό σου, ρίξε τα κιλά σου και ζήσε μια μακροβιότερη και υγιεινότερη ζωή» (The Alternate-Day Diet: Turn On Your «Skinny Gene», Shed The Pounds, and Live a Longer and Healthier Life), είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η διατροφή λίγων θερμίδων ωφελεί την υγεία: Το 1935 ο Αμερικανός καθηγητής διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο Cornell Clive McCay απέδειξε ότι ποντίκια που διατρέφονταν με λίγες θερμίδες ζούσαν περισσότερο, ασθενούσαν λιγότερο, ήταν ακόμα γόνιμα σε μεγάλη ηλικία και ήταν πολύ πιο δραστήρια από τα πειραματόζωα που τρέφονταν ελεύθερα. Με την άποψη «Τρώγε λιγότερο, ζήσε περισσότερο» συμφώνησε αργότερα και ο επικεφαλής του τμήματος Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Harvard Walter Willett, ο οποίος υποστήριξε ότι όσο πιο λιπόσαρκος είναι κάποιος, τόσο πιο υγιής και μακρόβιος μπορεί να γίνει.
Λίγες θερμίδες κάθε 2η μέρα
Ο Johnson, βασισμένος τόσο σε επιστημονικές όσο και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ισχυρίζεται ότι ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων των γευμάτων κάθε δεύτερη μέρα ενεργοποιεί ένα γονίδιο που ονομάζεται SIRT1 (το… ισχνό γονίδιο), το οποίο μπορεί να μειώνει τις φλεγμονές, να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να εξασφαλίζει καλύτερη παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και να απελευθερώνει τα λιποκύτταρα που έχουν μαζευτεί γύρω από ζωτικά όργανα, με αποτέλεσμα την απώλεια περιττού βάρους. Δηλαδή, με άλλα λόγια, να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
http://eresveratrol.com/content/00/01/43/84/95/userimages/ADCR_JBJ_MH.pdf
http://www.ajcn.org/content/90/5/1138.abstract
http://www.goldenmag.gr/archives/38299#.T8c46l3ZKk8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ