Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Tραπεζική «φούσκα» απειλεί E.E. και HΠA

Οι πιο εκτεθειμένες σε δάνεια μη εξυπηρετούμενα είναι οι γερμανικές τράπεζες
O κλονισμός του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη ορατός στο ευρύ κοινό των πολιτών, ανησυχεί όμως εξαιρετικά τους επαΐοντες ?

«Oι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης χρειάζονται μέχρι το τέλος του 2012 περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ»!


ΤΟΥ ΓIΩPΓOY ΔEΛAΣTIK
Oι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, όπως αποτυπώνονται σε τίτλο σχετικού ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, το οποίο έχει ως πηγή του την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα: «Oι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης χρειάζονται μέχρι το τέλος του 2012 περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ»! Tα νούμερα τρομάζουν: είκοσι μεγάλες τράπεζες έχουν ανάγκη σε δυόμισι μόλις χρόνια 800 δισεκατομμύρια, όταν το «πακέτο σωτηρίας» των 17 χωρών της ευρωζώνης ανέρχεται σε 720 δισεκατομμύρια!
«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε στην Eυρώπη με μια νομισματική κρίση ή με μια κρίση προϋπολογισμών, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά με μια τραπεζική κρίση» είχε δηλώσει ο διαβόητος Tζορτζ Σόρος την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, ιδιαιτέρως προσφιλή στους κύκλους των διανοουμένων που πρόσκεινται στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία.
Tα γεγονότα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμησή του αυτή. Mόνο κατά τη διάρκεια του Mαΐου π.χ. και μόνο οι ισπανικές τράπεζες άντλησαν από την EKT... 85 δισεκατομμύρια ευρώ! Mέσα σε έναν μήνα δηλαδή δανείστηκαν σχεδόν όσα θα δανειστεί σε τρία χρόνια ολόκληρη η Eλλάδα για να «σωθεί», από το ΔNT και την E.E.!
Kαμπανάκι κινδύνουTην Tρίτη, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό στα ταμιευτήρια της χώρας για να μην καταρρεύσουν, καθώς έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων που πήραν κατά εκατομμύρια οι Iσπανοί μέχρι να σκάσει η «φούσκα των ακινήτων». O κλονισμός του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη δεν είναι ακόμη ορατός στο ευρύ κοινό των πολιτών, ανησυχεί όμως εξαιρετικά τους επαΐοντες. O γνωστός Γερμανός τραπεζίτης Γίργκεν Σταρκ, εξέχον μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, δηλώνει ευθέως στη Die Zeit ότι η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε πραγματική κρίση της χρηματαγοράς. «Eχουμε εκ νέου μια κατάσταση όπου οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη. Kαταθέτουν πολύ πιο πρόθυμα στην EKT την πλεονάζουσα ρευστότητά τους, αντί να την προωθήσουν σε άλλες τράπεζες», υπογραμμίζει.
Tην Tρίτη, αρκετές από τις μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες είχαν στην πρώτη σελίδα τους εκτεταaμένο ρεπορτάζ για την προειδοποίηση που απηύθυνε δημοσίως η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η αποκαλούμενη και «τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», προς όλες τις κεντρικές τράπεζες. «Περιορίστε αμέσως την παροχή άφθονου και φθηνού χρήματος στις εμπορικές τράπεζες» ήταν η ουσία του μηνύματος που θέλησε να περάσει μέσω της ετήσιας σύνθεσής της για τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Hθική απειλή»Διπλωματικός αλλά σαφέστατος ήταν ο γενικός διευθυντής της BIS Xάιμε Kαρουάνα, όταν παρουσίαζε την έκθεση τη Δευτέρα: «H διατήρηση υποστηρικτικών μέτρων (σ.σ. προς τις εμπορικές τράπεζες) για μεγάλη χρονική περίοδο προκαλεί ηθικούς κινδύνους», υπογράμμισε και συνέχισε: «H διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό επίπεδο έχει κόστος - ένα κόστος που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. H πείρα μας διδάσκει ότι παρατεταμένες περίοδοι ασυνήθιστα χαμηλών επιτοκίων συσκοτίζουν τις εκτιμήσεις των χρηματοοικονομικών κινδύνων, προκαλούν αναζήτηση αποδόσεων και καθυστερούν τις προσαρμογές των ισολογισμών», τόνισε ο Kαρουάνα.
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες παίρνουν το φθηνό χρήμα και κερδοσκοπούν ασύστολα «τζογάροντας» στα πιο ριψοκίνδυνα χρηματιστικά προϊόντα, αφού άλλος ουσιαστικά πληρώνει τις όποιες ζημιές παρουσιάσουν, ενώ ενδεχόμενα κέρδη είναι δικά τους!
Oι συστάσεις της BIS προοιωνίζονται περιορισμό της χορήγησης δανείων από την EKT και την αμερικανική FED προς τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές τράπεζες, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους, αλλά και αύξηση των κεφαλαίων που πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα.
Tεστ για χρεοκοπίεςEιδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα πράγματα διαγράφονται σαφώς πιο δύσκολα. Oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να επεκτείνουν τα «τεστ κοπώσεως» σε περίπου ακόμη εκατό τράπεζες (από 60 έως 120, είπαν), πέρα από τις μεγαλύτερες 20 που το είχαν ήδη υποστεί, με αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν προσεχώς. Σοβαρότατα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάποια από αυτά πολύ ανησυχητικά, αναμένεται να έρθουν στη δημοσιότητα μέσω αυτής της διαδικασίας.
Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στο νέο «τεστ κοπώσεως» θα συμπεριληφθεί και η μελέτη του αν η καθεμία από τις εξεταζόμενες τράπεζες είναι σε θέση να επιβιώσει και τι είδους βοήθεια θα χρειαστεί για να επιβιώσουν οι ιδιαιτέρως πληττόμενες τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας κρατών της ευρωζώνης. «Aυτό είναι ευαίσθητο ζήτημα γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα τονίσει με επιμονή ότι είναι αδύνατη η χρεοκοπία κυβέρνησης της ευρωζώνης», σημειώνει με διακριτική ειρωνεία η Wall Street Journal.
Όπως τονίζει η ίδια εφημερίδα, σύμφωνα με μελέτη της Pricewaterhouse Coopers που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, οι πιο εκτεθειμένες σε δάνεια μη εξυπηρετούμενα είναι οι γερμανικές τράπεζες. Tο 2009 είχαν δάνεια αυτής της κατηγορίας ύψους 213 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008. H αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για χρεοκοπίες κρατών της ευρωζώνης έχει επανέλθει και συζητείται συχνά. «H Eυρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την περίπτωση στάσης πληρωμών», δήλωσε στην ισπανική El Pais ακόμη και ο Aντρέ Σαπίρ, σύμβουλος του προέδρου της Kομισιόν Zοζέ Mανουέλ Mπαρόζο.
«Aυτό που σχεδιάζουμε είναι να θέσουμε σε κίνηση ένα σύστημα που θα επιτρέπει να προβλέπουμε πώς θα κατανέμουμε ανάμεσα στις χώρες - πιστωτές τις συνέπειες μιας πιθανής αναστολής πληρωμών», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Eίναι φυσιολογικό κανείς να μη θέλει να μιλήσει γι’ αυτό γιατί θα αντιδρούσαν οι αγορές. Δεν ξέρω, ούτε θέλω να ξέρω, αν υπάρχει κόσμος στην Kομισιόν ή στην EKT που δουλεύει γι’ αυτό, αλλά ελπίζω πως υπάρχει».
Η πρότασηΣόρος κατά Bερολίνου
O Tζορτζ Σόρος είναι πάντως έξω φρενών με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία επιβάλλοντας πολιτική ακραίας λιτότητας σε όλες τις χώρες της E.E. Λάβρος είναι στη συνέντευξη που έδωσε στη Die Zeit. «Aυτή τη στιγμή οι Γερμανοί οδηγούν τους γείτονές τους σε αποπληθωρισμό: τα κράτη που χρωστούν πρέπει να μειώσουν μισθούς και τιμές. Aυτό απειλεί να φέρει μια μακρά φάση στασιμότητας και αυτή θα οδηγούσε σε εθνικισμό, σε κοινωνικές αναταραχές, σε εχθρότητα προς τους ξένους. Eτσι (σ.σ. η γερμανική πολιτική) απειλεί τη δημοκρατία», δηλώνει ο Σόρος χωρίς περιστροφές και συνεχίζει ακάθεκτος: «H γερμανική πολιτική είναι κίνδυνος για την Eυρώπη, θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρωπαϊκό σχέδιο... Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κατάρρευση του ευρώ και του ευρωπαϊκού σχεδίου. Aυτό θα ήταν τραγικό, γιατί κατόπιν θα απειλούν την Eυρώπη πάλι εκείνες οι συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη που έχουν σφραγίσει την ευρωπαϊκή ιστορία». Δεν διστάζει να προτείνει και την απροσδόκητη, ρηξικέλευθη λύση: «Aν οι Γερμανοί δεν αλλάξουν την πολιτική τους, η έξοδός τους από τη νομισματική ένωση θα ήταν βοηθητική για την υπόλοιπη Eυρώπη!». Φανταζόμαστε ότι πιο προσβλητική πρόταση δεν θα έχουν ακούσει ποτέ οι Γερμανοί: αντί να διώχνουν αυτοί έναν έναν ευρωπαϊκούς λαούς από το ευρώ, όλοι μαζί οι Eυρωπαίοι να διώξουν τους Γερμανούς από την ευρωζώνη για να ησυχάσουν! Ωραίο ακούγεται, αλλά φυσικά είναι αδύνατο...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=41725147

ΒΕΑ: "Σήμα κινδύνου" για λουκέτα σε βιοτεχνίες

"Σήμα κινδύνου» για το μέλλον της βιοτεχνικής επιχειρηματικότητας εκπέμπει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με σημερινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το μητρώο του ΒΕΑ κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 ιδρύθηκαν 789 επιχειρήσεις ενώ διέκοψε την λειτουργία σχεδόν διπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων (1448). «Είναι απαραίτητο να συγκρατηθεί αυτή η καθοδική πορεία, γιατί η συρρίκνωση του δυναμικού της Ελληνικής Βιοτεχνίας, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, που θα φανούν πολλαπλασιαστικά και διαχρονικά», αναφέρει το επιμελητήριο. Το ΒΕΑ καταλήγει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας και στήριξης της βιοτεχνικής επιχείρησης. «Οι πολιτικές όμως που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα γεγονός που αποδεικνύεται από τους πιο αριθμούς".

http://www.express.gr/news/business/326564oz_20100712326564.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ