Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

H Nosmoke kai ο φασισμός της αντικαπνιστικής υστερίαs


Πρέπει να ομολογήσω πως φουσκώνω από εθνική υπερηφάνεια, όταν βλέπω τη χώρα μου να "εκπολιτίζεται" με τέτοια ταχύτητα και , τουλάχιστον όσον αφορά την "πολιτικά ορθή" υστερία κατά του καπνίσματος, να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο . Διαβάζω λοιπόν πως τη Δευτέρα 31 Μαϊου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος,- και ώρα 6.30 μ.μ., η μη Κυβερνητική Οργάνωση Nosmoke.gr διοργανώνει έξω από τη Βουλή, την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, με αίτημά την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους . Τα επιχειρήματα πως το κάπνισμα είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής και όποιος δεν επιθυμεί να υποστεί τις βλαβερές συνέπειες του μπορεί απλά να μην επισκέπτεται τα μέρη όπου συχνάζουν καπνιστές , είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τη Nosmoke.gr και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, που έχουν αυτοαναγορευθεί σε προστάτες της υγείας μας και διακατέχονται από τη βεβαιότητα πως ξέρουν καλύτερα από μας ποιό είναι το καλό μας .Για την ιστορία, ας θυμηθούμε πως το Δεκέμβριο του 2009 η συγκεκριμένη οργάνωση , κατέθεσε μήνυση κατά μουσικού σχήματος που εμφανίζοταν εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη , επειδή στη διαφημιστική αφίσα οι τραγουδιστές Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Κότσιρας εμφανίζονται να κρατούν...πούρα, γεγονός το οποίο η Nosmoke.gr ερμήνευσε ως ..."προτροπή σε απείθεια εναντίον του αντικαπνιστικού νόμου". Υπάρχει όμως και συνέχεια. Λίγους μήνες μετά και για τον ίδιο λόγο, η nosmoke.gr κατέθεσε μήνυτήρια αναφορά και εναντίον της...Ματθίλδης Μαγγίρα επειδή η διαφημιστική αφίσα για την παράσταση “BIG CIGAR” που παρουσιάζε η γνωστή show woman , έφερε τον "σατανικό" (προφανώς) τίτλο “Η Ματθίλδη Μαγγίρα ανάβει το BIG CIGAR”! Και όπως συνεχίζει η οργανώση στη μηνυτήρια αναφορά της : "Μάλιστα (στην αφίσα) εμφανίζεται ένα αναμμένο και καπνίζον πούρο, πάνω από το οποίο αναγράφεται η φράση “Μερικοί το προτιμούν... Αναμμένο”. Ολα αυτά προκαλούν, προτρέπουν και διεγείρουν δημόσια απείθεια".Η γλώσσα γυμνασιαρχή της δεκαετίας του '50 και η σεμνοτυφία ...γεροντοκόρης που σκανδαλίζεται μπροστά στο ανεπίτρεπτο θέαμα ενός ... αναμμένου πούρου, μάλλον θα κινούνταν στα όρια του γραφικού και θα αποτελούσε υλικό για τις σατιρικές εκπομπές της τηλεόρασης, αν όλοι αυτοί οι "πολιτικά ορθοί" χωροφύλακες δεν ήταν αποφασισμένοι να μας επιβάλλουν τις απόψεις τους , χρησιμοποιώντας τη δύναμη της κρατικής εξουσίας. Άλλωστε, στο site της η Nosmoke.gr ξεκαθαρίζει πως σκοπός της είναι η "Συνεργασία με την Πολιτεία για θέσπιση και εφαρμογή δίκαιων νόμων, που αφενός να προστατεύουν τους πολίτες και κυρίως τους νέους από τα καταστροφικά μηνύματα της καπνοβιομηχανίας και αφετέρου να διαφυλάσσουν την υγεία και την ελευθερία των μη καπνιζόντων."Μπροστά στον ασφυκτικό πατερναλισμό και στον κωμικό πουριτανισμό των Ταλιμπάν της αντικαπνιστικής εκστρατείας, αυτό το κείμενο του αείμνηστου Αντώνη Καρκαγιάννη είναι μια πραγματική όαση ελευθερης σκέψης :
"Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης, γιατί θα πρέπει να προστατεύσουμε ενήλικες και νοήμονες ανθρώπους και δεν τους αφήνουμε ελεύθερους να συμφάγουν στο ίδιο εστιατόριο με καπνιστές ή να τους στερήσουμε τη χαρά να το διακινδυνεύσουν. Ή αν θέλουν μπορούν να επιλέξουν ένα άλλο εστιατόριο... καθαρό και αποστειρωμένο. Γενικώς παρατηρείται προτίμηση και σε μερικούς λατρεία στα κατασταλτικά μέτρα που μας απαλλάσσουν από τον κόπο να σκεφθούμε οτιδήποτε άλλο διαφορετικό. Νομίζουμε ότι θα μας απαλλάξουν από τα ναρκωτικά, από τα τσιγάρα, από τους μετανάστες, από τη βία και την εγκληματικότητα, από τις διαδηλώσεις. Δεν μας απάλλαξαν ποτέ και πουθενά. Εκείνο που τελικά μένει είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί..."
Αναρτήθηκε από Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ