Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

«Ελεγχόμενη πτώχευση» για τη στήριξη των τραπεζών
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο, για τη ρύθμιση τραπεζικών χρεών όσων δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και αδυνατούν να πληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων
Την «ελεγχόμενη πτώχευση» των υπερχρεωμένων στις τράπεζες φυσικών προσώπων, με τρόπο που να εξασφαλίζονται οι τράπεζες από την αδυναμία εξόφλησης των χρεών δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ...διαχείριση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η πολιτική των κυβερνήσεων που χτυπά ανελέητα το εισόδημα των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των τραπεζών, που εδώ και δυο δεκαετίες λεηλατούν τους εργαζόμενους - πελάτες τους με τοκογλυφικά επιτόκια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη ευκαιρία προς τις τράπεζες να μετατρέψουν τις δανειακές επισφάλειες σε «ενεργά», τακτοποιημένα δάνεια, απαλλάσσοντας από βάρη τους ισολογισμούς τους.
Το νομοσχέδιο αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα (εκτός από τους εμπόρους) που αποδεδειγμένα δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να αποδείξουν επίσης ότι δεν έχουν και τα αναγκαία εισοδήματα, για να τα βγάζουν πέρα.
Η ρύθμιση, με μια κουβέντα, αφορά όσους, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, χρωστούν διάφορα δάνεια σε τράπεζες. Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά δάνεια), εκτός από χρηματικές ποινές, διοικητικά πρόστιμα, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο, οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση μέρους της οφειλής σε διάστημα 4 ετών και απαλλαγή από το υπόλοιπο μέρος του χρέους εάν κυλίσει ομαλά η αποπληρωμή. Το Ειρηνοδικείο θα αποφασίζει για το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης από τα έσοδά του για την τετραετία, κρίνοντας τις ανάγκες διαβίωσής του.
Οι δικαστικές δαπάνες θα επιβαρύνουν τον οφειλέτη.
Ασχημα βέβαια την έχουν όσοι διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αφού οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ρευστοποίησή του.
Ταυτόχρονα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει για «προστασία της κύριας κατοικίας», σε περίπτωση που αυτή είναι μεγαλύτερη από τα όρια των τετραγωνικών που δίνεται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, μπορεί επίσης να εκποιηθεί για δάνεια που ανέρχονται στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Το δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει απόφαση μέσα σε έξι μήνες από την αίτηση. Σε κάθε περίπτωση ο πιστωτής διατηρεί δικαιώματα απέναντι στους συνοφειλέτες και τους εγγυητές. Για διακοπή εκποίησης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να κατατεθεί άλλη αίτηση στο δικαστήριο. Η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι υποχρεωτική.
Ασφυκτικός θα είναι και ο έλεγχος από τους πιστωτές.
Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις για ανειλικρινείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απαλλαγή από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Για όλη την τετραετία, ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Με συνοπτικές διαδικασίες, οι πιστωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στις ΔΟΥ και στον εργοδότη του! Εάν περάσει δίμηνο και δεν έχει καταβάλει δόση, η ρύθμιση ακυρώνεται.
Ακόμη, η υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών εισάγεται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και μένει για πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

Εξυπηρετεί τα τραπεζικά κέρδη
Ανακοίνωση - παρέμβαση του ΠΑΜΕ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Στο κέντρο της προσοχής των εργαζομένων φέρνει το ΠΑΜΕ το ζήτημα των χρεών των καταναλωτών και με ανακοίνωσή του, που αποστέλλει στις διοικήσεις Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σημειώνει:
«Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο "ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών". Επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται για τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για το ότι είναι βουτηγμένες ως το λαιμό με τεράστια χρέη. Από τη μελέτη του νομοσχεδίου προκύπτει όμως ότι:
Αφορά καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, προσωπικά δάνεια και όχι στεγαστικά
Δεν αναφέρεται ποιο είναι το κεφάλαιο που ρυθμίζει ακριβώς.
Αν δηλαδή είναι το κεφάλαιο που δανείστηκε ο οφειλέτης ή όλοι οι τόκοι που είναι ανείσπρακτοι, είτε φαίνονται, είτε δε φαίνονται, δηλαδή λογιστικοποιημένοι ή μη λογιστικοποιημένοι. Αν δηλαδή η ρύθμιση του 10% θα βγάζει ένα ποσό που θα αφαιρείται από τους μη λογιστικοποιημένους τόκους (χαμένα για την τράπεζα λεφτά). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γλιτώσει ένα μέρος των τόκων. Το κεφάλαιο όμως παραμένει το ίδιο και αυξανόμενο, με τους τόκους που τρέχουν.
Η πρώτη συνεννόηση με την τράπεζα επιδιώκεται ήδη από τις τράπεζες. Οι επισφαλείς απαιτήσεις που ρυθμίζουν θεωρούνται ήδη "χαμένες" για τις τράπεζες, ειδικότερα όταν δεν υπάρχουν υποθήκες. Με τη νομική διαδικασία καταβάλλεται υποχρεωτικά ένα μέρος της οφειλής (10%) σε 3 χρόνια, και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους απαλλάσσεται από τα χρέη. Αυτή η ρύθμιση φυσικά δεν αφορά την κατοικία (άρθρο 6).
Τι γίνεται με αυτή τη ρύθμιση και ποιους αφορά:
α. Οι τράπεζες θα εισπράξουν ένα 10% οφειλών που δε θα μπορούσαν να εισπράξουν από κάποιους που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις και δεν είχαν και καμιά νομική δυνατότητα να τους κυνηγήσουν. Οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν το ύψος των επισφαλειών τους όχι μόνο για να πάρουν χρήμα, αλλά γιατί έχουν καλύτερους όρους τραπεζικής διαπραγμάτευσης (Βασιλεία ΙΙ) (ευρωπαϊκή συμφωνία).
β. Αφορά και συμφέρει αυτούς που τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι μεγαλύτερα από 10% (πάντα εκτός κατοικίας). Ο αριθμός λοιπόν αυτών που τους αφορά η ρύθμιση είναι σχετικός. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι τα 150.000 χρεωμένα νοικοκυριά που εμφανίζονται συνολικά υπερχρεωμένα.
Στην κρίση του ειρηνοδίκη είναι η ικανότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί ή όχι στο δάνειο. Δεν αναφέρεται στο νόμο συγκεκριμένα ποιο εισόδημα καθιστά τον οφειλέτη ανίκανο για να πληρώσει. Εάν τα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία είναι επαρκή, το δικαστήριο μπορεί να ρυθμίσει την καταβολή των χρεών σε δόσεις μέχρι 3 χρόνια, σε αντίθεση περίπτωση μέχρι 5 χρόνια. Αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας παρακολουθεί την εργασιακή - περιουσιακή κατάσταση, η τράπεζα μπορεί να δεσμεύει και μέρος του μισθού.
Ειδικά για την κατοικία που είναι υπόθηκη στα δάνεια
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο ειρηνοδίκης για τη ρύθμιση λαμβάνει υπόψη του το 85% της εμπορικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι επειδή η εμπορική αξία δεν είναι σταθερή, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες π.χ. περιοχή, και αυτή η ρύθμιση δεν αφορά όλους.
Αν η εμπορική αξία του ακινήτου που έχει υποθήκη ο οφειλέτης ανεβαίνει τότε το 85% που αναφέρει ο νόμος μπορεί να είναι ίσο με το κεφάλαιο και τους τόκους που χρωστάει, δηλαδή δεν κερδίζει τίποτα. Αν η εμπορική αξία παραμένει ίδια ή πέσει, τότε αυτός ο οφειλέτης έχει ένα κέρδος. Σε κάθε περίπτωση ο πλειστηριασμός δεν καταργείται.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να συζητήσουν μαζί τους ουσιαστικά για τα "μέτρα της κυβέρνησης".
Να γίνουν κατανοητά ότι:
1. Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τις τράπεζες και τα κέρδη τους
2. Διευκολύνει ένα μικρό αριθμό δανειοληπτών
3. Βάζει όρους και κανόνες λειτουργίας του αστικού κράτους δεσμεύοντας νομικά πια τον οφειλέτη και μάλιστα με τη συναίνεσή του
4. Ανοίγει δρόμο για δημιουργία καταναλωτικών φορέων
5. Το κερασάκι "σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρόνια ανεργία... είναι δυνατό να οριστούν χαμηλότερες ή μηδενικές..." δεν μπορεί να κρύψει την κοροϊδία και την εκμετάλλευση της δεινής θέσης που έχουν βρεθεί τα λαϊκά νοικοκυριά να 'ναι φεσωμένα για βασικές ανάγκες - ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ - για να καλύψουν όρους επιβίωσης λόγω χαμηλών μισθών, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανεργίας».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5330263&publDate=30/10/2009

Ικανοποίηση από τις οργανώσεις

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση 25 οργανώσεις καταναλωτών για την κατάθεση στην Βουλή του σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι οργανώσεις αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι μετά από ένα μήνα εντατικής κινητοποίησής τους και μετά από συγκέντρωση άνω των 4.000 ηλεκτρονικών υπογραφών και με περισσότερα από 40 μηνύματα συμπαράστασης από ενώσεις καταναλωτών και οργανώσεις- υπουργεία -άλλους δημόσιους φορείς Ευρώπης και Αμερικής, που ασχολούνται με την υπερχρέωση η κυβέρνηση, τίμησε τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της και οι ενώσεις καταναλωτών δηλώνουν ότι θα μελετήσουν το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή και θα εκφέρουν την άποψή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι: Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή "ΒΙΟΖΩ", Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας ( ΕΚΑΤΟ), Ένωση Καταναλωτών ''Η Ποιότητα της Ζωής'' (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Ένωση Καταναλωτών Καβάλας (ΕΝ.Κ.ΚΑ), Ένωση Καταναλωτών Λέσβου (ΕΝ.ΚΑ.Λ), Ένωση Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών - ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ , Ένωση Καταναλωτών Χίου, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου (E.Π.Κ.Ε), Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Κιλκίς (ΕΝΩ.Π.ΚΑ), Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ), Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), ΙΝΚΑ Ηλείας , Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ), ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου (ΙΝΠΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Νομού Κοζάνης (ΚΕ.Π.ΚΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ), ΝΕΟ ΙΝΚΑ, Μοτοσικλετιστική Ένωση Καταναλωτών (ΜΟΤ.Ε.Κ.), Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Υπηρεσιών, Σύλλογος για τα Δικαιώματα του καταναλωτή και του Πολίτη (ΔΙ.ΚΑ.Π), ΙΝ.ΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝ.ΚΑ/ΓΟΚΕ), Πανελληνία Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).
http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/279313.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ