Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΕΝΑ ΠΑΓΩΝΙ ΣΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΑΣ...

Ένα όμορφο παγώνι βρίσκεται εδώ καί ένα μήνα σάν επισκέπτης στό σπίτι μας. Κάθεται πάνω στά κεραμίδια τής σκεπής καί τό μεσημέρι κατεβαίνει στό μικρό ταρατσάκι γιά νά φάει τό μεσημεριανό του μενού πού τού ετοιμάζω συνοδευόμενο μέ καρπούζι γιά φρούτο πού τού αρέσει πολύ. Πίσω από τό σπίτι φαίνεται το βουνό μέ τό κάστρο τού Ναυπλίου, τό Παλαμήδι. 
Εκεί υπάρχει μιά συκιά πού τού αρέσει νά πηγαίνει τό απόγευμα τήν βόλτα του καί νά τρώει κανένα συκαλάκι πού έχει πέσει κάτω. Είναι αρσενικό βέβαια καί  τόν λέμε Ταώ...

Ταώς, είναι αστερισμός που σημειώθηκε από τους Keyser και Houtman μεταξύ 1595 και 1597, και πρωτοεμφανίστηκε το 1603 στην Ουρανομετρία του Μπάγερ. Είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.
 Είναι νότιος αστερισμός, αόρατος από την Ελλάδα, και συνορεύει με τους εξής 5 αστερισμούς: Τηλεσκόπιον, Βωμός, Πτηνόν, Οκτάς και Ινδός. Το όνομα που του έδωσε ο Bayer είναι ταιριαστό για τους αστέρες, σώματα που ζουν για εκατομμύρια χρόνια, αφού ο ταώς, δηλαδή το πουλί παγώνι, υπήρξε από παλιά σύμβολο της αθανασίας, ίσως από το γεγονος ότι ήταν το ιερό πτηνό της θεάς Ήρας, της αθάνατης βασίλισσας των ουρανών. Κατά την ελληνική μυθολογία αρχικώς το πτηνό ήταν ο Άργος, ο μυθικός ναυπηγός του πλοίου «Αργώ», που μεταμορφώθηκε από την Ήρα σε παγώνι όταν το πλοίο του μεταφέρθηκε στον ουρανό, όπου από τότε το έχει ξανασυναντήσει.
 Κατά τον στίχο του Οβιδίου είναι το «πετούμενο της Ήρας που μετέφερε την ουρά του στ' άστρα» («Μεταμορφώσεις»). 

Φ-Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ