Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Αντιδρούν οι καζανάρηδες στην απαγόρευση της πώλησης της ρακής


Της Πέλλας ΛασηθιωτάκηΑποφασισμένοι να οδηγήσουν στην…απόσυρση το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την απαγόρευση της απευθείας πώλησης τσικουδιάς φαίνονται οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου που προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο κλάδος φαίνεται να ξεσηκώνεται σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς η απαγόρευση των πωλήσεων από τους παραδοσιακούς αμβυκούχους δεν περιορίζεται στην τσικουδιά, αλλά επεκτείνεται και στο τσίπουρο. Ήδη η πανελλήνια Ομοσπονδία συλλόγων Αμβυκούχων με επιστολή της στα συναρμόδια Υπουργεία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Πριν λίγες μέρες πολλοί καζανάρηδες συγκεντρώθηκαν στις Δαφνές και συζήτησαν το θέμα. Αύριο ο σύλλογος παραδοσιακών αποσταγματοποιών συγκαλεί σε συνάντηση τα μέλη του για να πάρουν αποφάσεις. Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Π», οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου έχουν ξεσηκωθεί επειδή με προσχέδιο του το υπουργείο Οικονομικών καταργεί την πώληση τσικουδιάς απευθείας από τα καζάνια σε καταναλωτές και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης.

Αναγκάζει μάλιστα τους καζανάρηδες να πουλούν τσικουδιά μόνο στους ποτοποιούς (τέσσερις ποτοποιίες λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου) και μάλιστα μετά από σειρά ελέγχων ως προς τις άδειες και τις ποσότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Αποσταγματοποιών Ηρακλείου Αντώνη Φραγκιαδάκη και το μέλος Ναπολέοντα Λουκαδάκη, αν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο οι περισσότεροι καζανάρηδες θα βάλουν λουκέτο. Κι αυτό, διότι στην ουσία δεν θα έχουν κάποιο επιπλέον εισόδημα από την πώληση τσικουδιάς, το οποίο να συμπληρώνει τα πενιχρά εισοδήματα από τα αμπέλια.

«Οι ποτοποιίες θα κανονίζουν τις τιμές που θα αγοράζουν το προϊόν μας. Και είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές, τόσο που δεν θα μας αφήνουν περιθώριο να λειτουργήσουμε τα καζάνια μας», τόνισε ο κ. Λουκαδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή τσικουδιάς έδωσε ιδιαίτερα φέτος σημαντική διέξοδο σε χιλιάδες αμπελουργούς καθώς διέθεσαν στους καζανάρηδες τα σταφύλια ποικιλίας σουλτανί.

Πληρώθηκαν σε τιμές από 18 έως 20 λεπτά, όπως λένε οι καζανάρηδες, έχουν ήδη εισπράξει τα χρήματά τους, ενώ από τα οινοποιεία η τιμή διαμορφώθηκε γύρω στα 15 λεπτά και οι πληρωμές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Από την Ένωση Ηρακλείου μάλιστα δεν ξεκίνησαν ακόμα.

Η τσικουδιά σήμερα πωλείται περίπου στα 2,50 ευρώ ανά λίτρο όπως λέει ο αντιπρόσωπος στην πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου Νίκος Παρασκευάς από το χωριό Σάρχος. «Οι εξαγωγές νωπών σταφυλιών και η απόσταξη κρατούν στη ζωή σήμερα την αμπελουργία. Αν η απόσταξη σταματήσει, τότε σβήνει και η αμπελουργία του τόπου μας» είπε στην «Π» ο κ. Παρασκευάς. Παραδοσιακά προϊόντα «στα χέρια» της βιομηχανίας

Προ των ευθυνών τους θέτει η πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου τις ηγεσίες όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, βουλευτές και πολιτικά κόμματα με τη σχετική επιστολή της. Όπως επισημαίνει «εάν αυτό ψηφιστεί από τη βουλή ή περάσει σε μία νύχτα, ενώ εμείς βρισκόμαστε σε αποστακτική περίοδο, τότε σβήνει η αμπελοκαλλιέργεια και το παραδοσιακό αυτό γεωργικό προϊόν, το τσίπουρο και η τσικουδιά, μεταβιβάζονται στα χέρια των βιομηχάνων οινοποιών και ποτοποιών».

Ως γνωστό, εδώ και χρόνια οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών να τους επιτρέψει την εμφιάλωση της τσικουδιάς. Με το μέτρο αυτό, υποστηρίζουν οι καζανάρηδες, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν από πού προέρχεται η τσικουδιά που αγοράζουν και οι καζανάρηδες θα ελέγχονται, από την ίδια την αγορά, για την ποιότητα του προϊόντος τους. Παράλληλα ζητούν να γενικευθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα καζάνια.

«Χρόνια τώρα ζητάμε να αυξηθούν οι έλεγχοι, να ελέγχονται όλοι κι όχι μόνο 20-30 καζάνια κάθε χρόνο» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Φραγκιαδάκης. Να σημειωθεί ότι στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν περίπου 400 παραδοσιακά καζάνια για την παραγωγή τσικουδιάς και πέρυσι λειτούργησαν τα 280, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν περίπου 10.000 καζάνια τσικουδιάς και τσίπουρου.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί είχαν προτείνει την αύξηση της φορολογίας, έναντι του μέτρου της απαγόρευσης των πωλήσεων. Αναφερόμενη στις συναντήσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν στο υπουργείο Οικονομικών η πανελλήνια ομοσπονδία στο έγγραφο της επισημαίνει:

«Η Ομοσπονδία δέχθηκε την εφαρμογή περιοριστικών διατάξεων όπως προβλέπει ο εν λόγω νόμος, κυρίως δε για την πάταξη των παράνομων λειτουργούντων αμβύκων, των αποστάξεων και της διακίνησης από ξένα στοιχεία του κλάδου μας και ο γενικός γραμματέας δέχθηκε να στηρίξει την παραδοσιακή απόσταξη».

«Δεν θα περάσει!»Η πανελλήνια Ομοσπονδία στην επιστολή της προς το πολιτικό κόσμο τον καλεί «να θέσει βέτο στις σκέψεις και τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και να στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια και την παράδοση της απόσταξης των παραδοσιακών ελληνικών ποτών». Τονίζει μάλιστα ότι «θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο για τη συνέχεια της παράδοσης και της ελληνικής κουλτούρας».

Η «Π» βρέθηκε κοντά στους καζανάρηδες τη μέρα που έκαναν τη πρώτη συνάντησή τους για το θέμα αυτό στις Δαφνές. Σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα της τσικουδιάς και τις τυχόν παράνομες αποστάξεις οι αποσταγματοποιοί απάντησαν ότι «όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια» και υπενθύμισαν ότι ως κλάδος έχουν ζητήσει πολλές φορές να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

«Οι άδειες για τα καζάνια δόθηκαν στους αμπελουργούς ώστε να παίρνουν τα σταφύλια όταν γίνονταν θεομηνίες. Τώρα υπάρχει η μόνιμη θεομηνία της αγοράς και των χαμηλών τιμών! Για το λόγο αυτό οι αμπελουργοί βρίσκουν καταφύγιο στην απόσταξη» λέει ο Γιάννης Λαμπράκης που διατηρεί καζάνι εδώ και 30 χρόνια.

«Τώρα, προσθέτει, πάνε να μας κλείσουν. Αν μας αναγκάσουν τα πουλάμε μόνο στις ποτοποιίες στην ουσία οδηγούν στην καταστροφή τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, διότι οι τιμές της τσικουδιάς θα καθορίζονται από ένα κλειστό κύκλωμα και δεν θα συμφέρουν τους καζανάρηδες». «Το μέτρο αυτό είναι απαράδεκτο! Τα καζάνια καθιερώθηκαν από τον Βενιζέλο που είχε μάτια να δει ότι χρειάζεται βοήθεια η αμπελουργία.

Οι σημερινοί πολιτικοί δεν έχουν μάτια να δουν τι θα συμβεί στην αμπελουργία αν οδηγήσουν την απόσταξη στη βιομηχανία;» επισημαίνει ο Νίκος Κοζορώνης. Ο Λευτέρης Βοριζανάκης, επίσης από το χωριό Δαφνές, διατηρεί οινοποιείο και ρακοκάζανο. Όπως λέει, η παραγωγή τσικουδιάς συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού.

«Είναι λύση για καλής ποιότητας κρασί. Εμείς παίρνουμε το 50% από τα σταφύλια και το υπόλοιπο το οδηγούμε στην απόσταξη. Αντίθετα αν μας σταματήσουν την απόσταξη θα παίρνουμε το 90% αφού θα δουλεύουν φουλ τα πιεστήρια!» τονίζει. Ο ίδιος επισημαίνει ακόμα ότι η απόσταξη αποτελεί σημαντική διέξοδο για τους αμπελουργούς και καταλήγει: «Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το μέτρο!».

Ο Αντώνης Λουλούδης είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος συνεχίζει την απόσταξη στο καζάνι που κληρονόμησε από τον πατέρα του και εκείνος από τον παππού του. Τον ρωτήσαμε αν και οι καζανάρηδες κάποιες φορές δεν προσέχουν την ποιότητα.

«Όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Εμείς όμως έχουμε ζητήσει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι» απαντά. Σχετικά με το μέτρο ο κ. Λουλούδης τονίζει ότι «δεν πιστεύω να ληφθεί! Δεν έχει λογική, δεν έχει βάση!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ