Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανοιχτή σε νέο Μνημόνιο η Τρόικα - Εξετάζονται επιμήκυνση του χρέους των 110 δισ ή νέα δάνεια – Στα 7 δισ. τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων

Το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου αφήνει ανοιχτό η Τρόικα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στην εξόφληση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, οι ξένοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές εντός του προγράμματος, ωστόσο υπάρχουν άλλες εναλλακτικές παράμετροι σε περίπτωση που η Αθήνα συναντήσει δυσκολίες.
Σύμφωνα με την Τρόικα, οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι η επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή συμπληρωματικά δάνεια για την Ελλάδα.

Το κλιμάκιο στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως στο μέτωπο των δαπανών, ιδιαίτερα αυτών της υγείας, των ΔΕΚΟ και των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι αξιωματούχοι της Τρόικας, υποστήριξαν ότι το Μάρτιο που θα ξανάρθουν στην Ελλάδα, θέλουν να μιλούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισαν ότι κάποιες δημοσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα πρέπει να κλείσουν αφού στερούνται αντικειμένου.
Οι δανειστές της Ελλάδας κράτησαν χαμηλά τους τόνους στο θέμα των απολύσεων, και περιμένουν την όποια μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο να στηρίζεται σε εθελουσία τακτική. Όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το κλιμάκιο των ξένων υποστήριξε ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται από το 2011.
Επίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις από τιμές και μισθολογικό κόστος έχουν αρχίσει να μετριάζονται, θέτοντας τις βάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο.
Όμως όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, οι ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη των εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια για να πετύχει το στόχο του ελλείμματος το 2011, στο 7,5% του ΑΕΠ.
Για το λόγο αυτό η Τρόικα συμφώνησε νέα μέτρα με την κυβέρνηση, τα οποία εστιάζονται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και στην εξάληψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, από τους τομείς:- Δαπάνες Υγείας, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Η τρόικα υποστήριξε ότι οι δαπάνες υγείας, από το 6% του ΑΕΠ, θα πρέπει να περιοριστούν στο 2% του ΑΕΠ. - Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), αφού οι περισσότερες αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία, με πολυετής ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο.
- Φορολογική Διοίκηση.
Η επόμενη επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο.Τι ανέφερε η Τρόικα για τις τράπεζεςΑποτελεσματική θεωρεί η Τρόικα τη στήριξη που παρείχε το πρόγραμμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το κλιμάκιο, η ενεργοποίηση της επέκτασης κατά 25 δισ. ευρώ του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τραπεζικών ομολόγων που αποφασίστηκε τον Αύγουστο, πρόκειται να συμβάλει στη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών.
Μερικά τραπεζικά ιδρύματα κατάφεραν πρόσφατα με σχετική επιτυχία να αυξήσουν τη χρηματοδότηση τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.
Παρόλο τις πιέσεις που δέχεται το τραπεζικό σύστημα, οι ξένοι ελεγκτές πιστεύουν ότι τα κεφάλαια είναι επαρκή, και το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο να παρέχει στήριξη εάν υπάρξει ανάγκη.
“Η κυβέρνηση έχει εξετάσει διάφορες επιλογές για τις τράπεζες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της και επιννόησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της σταθερότητας και αποτελεσματικότητας των τραπεζών”, ανέφερε τέλος το κλιμάκιο.
Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει πρόβλημα με την τρίτη δόση του δανείου
Ανοιχτή είναι η κυβέρνηση στην πρόταση της Τρόικας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ή για συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης μετά το 2013.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, το 2014 και το 2015 αποτελούν δύο εξαιρετικά δύσκολες χρονιές για την Ελλάδα, αφού λήγει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η Ελλάδα θα δώσει στη δημοσιότητα τη λιστα με τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, επιβεβαιώνοντας από την άλλη μεριά κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση υπαλλήλου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κατά γράμμα τον κανόνα των προσλήψεων που προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο.
Στον κανόνα αυτόν θα μετάσχουν και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που πρόκειται να μεταταγούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
Το 2010 πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν 40 χιλ. υπάλληλοι, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθεί το 2011 θα περιορίζεται στις 8 χιλ. με έμφαση τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας.
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει και πάλι στις αγορές το 2011, ενώ παράλληλα θα θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί στην Τρόικα.
Το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει περί τα 7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις φορέων του Δημοσίου που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση έως το 2013.
Ενώ σημαντικά αυξημένα θα είναι και τα έσοδα που στοχεύει να εισπράξει η κυβέρνηση από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Από την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων το 2011 η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα εισπράξει 1 δισ. ευρώ.Περιγράφοντας τις δέκα μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία για το 2011, ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ άλλων είναι:
- Η διαχείριση και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών, με την κυβέρνηση να καλείται ώστε να καταρτίσει ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο (2012-2014) στο οποίο το οικονομικό επιτελείο θα αναφέρει στην Τρόικα τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το έλλειμμα στο 6,4% το 2014, από 36,2 δισ. ευρώ που είχε φτάσει το 2009.
- Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- Μείωση ελλειμμάτων ΔΕΚΟ (πρόγραμμα εξοικονόμηση 880 εκατ. ευρώ)- Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα (ενιαίο μισθολόγιο, κλπ)
- Αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγείας (μείωση τιμών φαρμάκων, νέο σύστημα προμηθειών)
- Εργασιακές σχέσεις (επιχειρησιακές συμβάσεις)
- Απελευθέρωση ανοιχτών επαγγελμάτων
- Επιχειρηματικό περιβάλλον
- Χρηματοπιστωτικός τομέας (αναδιάρθρωση ΑΤΕ, λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων)
- Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις
http://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ