Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Μείωση μισθών και καταστημάτων σχεδιάζει η ΑΤΕ. Κλείνει τα μισά της καταστήματα η ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ

Η άμεση και δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ), το κλείσιμο σχεδόν του 10% των καταστημάτων της και η απαλλαγή της από θυγατρικές που δεν έχουν χρηματοοικονομικό αντικείμενο, συγκατελέγονται στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ΑΤΕ. Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν σε συνάντηση που οργάνωσε ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας, Θ. Πανταλάκης, με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων.
Στη συνάντηση που έγινε προχθές, ο διοικητής της ΑΤΕ, ενημέρωσε το σωματείο ότι η τρόικα ζητά να μειωθεί κατά 35% το λειτουργικό κόστος, δηλαδή, οι μισθοί και άλλο τόσο το ενεργητικό, δηλαδή η περιουσία της. Ως ...εναλλακτικό «αισιόδοξο» σενάριο, ζήτησε από τη διοίκηση του σωματείου να δεχθεί την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, στην οποία να προβλέπεται:
μείωση των αποδοχών τουλάχιστον κατά 10%,
«πάγωμα» των προσλήψεων, ενώ εκκρεμούν οι προσλήψεις περίπου 700 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ, κλείσιμο περίπου 50 καταστημάτων που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των καταστημάτων της, απαλλαγή από θυγατρικές όπως η «ΔΩΔΩΝΗ», η «ΣΕΚΑΠ» και άλλες.
Σε διαφορετική περίπτωση, εκβίασε ο κύριος διοικητής, η ΑΤΕ θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ και στο οποίο θα προβλέπει μείωση μέχρι και 40% των αποδοχών.
Οι εξελίξεις στην ΑΤΕ, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνολικών σχεδιασμών που φαίνεται να προωθούν οι τραπεζίτες, που χάριν της διατήρησης της υψηλής κερδοφορίας τους, χτυπούν ευθέως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα η «Σίτιμπανκ» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει μέχρι την άλλη βδομάδα τα 31 από τα 72 καταστήματα στην Ελλάδα, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 200 θέσεις εργασίας. Από τα 31 καταστήματα τα 28 είναι στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Γιάννενα.
Η μείωση προσωπικού θα γίνει μέσω προγράμματος «εθελούσιας» εξόδου.
Των εξελίξεων αυτών προηγήθηκε η ανακοίνωση, πριν από λίγες μέρες, της τράπεζας Πειραιώς για πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας, που στόχο έχει τη μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την μείωση του προσωπικού.
Απέναντι στη συντονισμένη αντεργατική επίθεση των τραπεζιτών οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη διατυπώσει πρόταση προς την ΟΤΟΕ για άμεση κήρυξη απεργίας σε ολόκληρο τον κλάδο των τραπεζών. Επίσης στο Σωματείο στην ΑΤΕ πρότειναν να συγκληθεί άμεσα γενική συνέλευση και να προκηρυχθούν κινητοποιήσεις.
Απέναντι σε αυτές τις ραγδαίες αντεργατικές εξελίξεις η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είτε «σφυρίζει αδιάφορα» (ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί για την «Πειραιώς») είτε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και στους τραπεζίτες, τους καλεί «να στηριχθούν στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να διαμορφώσουν όρους ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας», προσπαθώντας να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε λογικές ταξικής συνεργασίας και υποταγής. Στην ίδια κατεύθυνση η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στην ΑΤΕ αποφάσισε να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου την άλλη (!) βδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ