Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Έρχεται μπλακ άουτ στο διαδίκτυο" !


Ο Βιντ Σερφ, γνωστός ως "πατέρας του internet", είναι ο εμπνευστής του στρατιωτικού ηλεκτρονικού δικτύου των Ηνωμένων Πολιτειών Arpanet, που αποτέλεσε τον "πρόδρομο" του Διαδικτύου και δημιουργός μαζί με έναν συμφοιτητή του, του TCP/ΙΡ πρωτόκολλο επικοινωνίας, στο οποίο στηρίχθηκε η εξάπλωση του Διαδικτύου και προειδοποιεί ότι έρχονται «χρόνια διαδικτυακής αστάθειας».
Ο λόγος για τις διευθύνσεις IP του Διαδικτύου που εξαντλούνται όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερο θέμα μας. «Θα ξεμείνουμε από διευθύνσεις, ιδίως τώρα που αποκτούμε όλο και περισσότερες συσκευές με πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπως τα κινητά τηλέφωνα» ανέφερε ο Σερφ.Τι είναι οι διευθύνσεις IP
Η διεύθυνση IP (Internet Protocol address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από κάθε υπολογιστή, ιστοσελίδα ή συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται το σύστημα διευθυνσιοδότησης IPv4 η οποία χωράει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις όμως σύμφωνα με τους ειδικούς το "απόθεμα" διευθύνσεων IP θα εξαντληθεί.
Πως θα λυθεί το πρόβλημα
Ένα νέο πρωτόκολλο διευθυνσιοδότησης είναι ήδη έτοιμο, το όνομά του είναι IPv6 έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και εκτιμάται ότι θα προσφέρει τρισεκατομμύρια διευθύνσεις.
Ο Βιντ Σερφ δήλωσε πως « Το IPv6 θα είναι κρίσιμο για το μέλλον του Ίντερνετ », και υπέδειξε στις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό το νέο πρωτόκολλο διευθύνσεων IPv6 που αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα.
Σύμφωνα πάντα με το Σερφ κατά τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο αναμένεται να σημειωθούν προβλήματα καθώς τα δύο συστήματα δεν είναι συμβατά. «Οι συνδέσεις Διαδικτύου μπορεί να καταστούν αναξιόπιστες και η πρόσβαση στους ιστότοπους και τις υπηρεσίες θα γίνει πολύ δύσκολη».

Στις 9/11/2011, θα εξαντληθούν οι διευθύνσεις IP του διαδικτύου! Και μετά;

Οι διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου IP, είναι απαραίτητες για ο,τιδήποτε συνδέεται στο διαδίκτυο. Τη δεκαετία του ΄70, υπήρχαν διαθέσιμες περίπου 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεων, αριθμός που φαινόταν αστρονομικός και κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι θα μπει θέμα εξάντλησής του!
Η ραγδαία ανάπτυξη όμως του διαδικτύου, μας έφερε μπροστά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Μόνο το 7% αυτών των διευθύνσεων είναι πλέον διαθέσιμες προς παραχώρηση, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια.
Στις αρχές Μαϊου, η αρμόδια διεθνής Αρχή (ΙΑΝΑ) που κατανέμει τις διευθύνσεις αυτές, έδωσε δύο από τα τελευταία μεγάλα πακέτα που έχουν απομείνει, τα οποία περιλάμβαναν συνολικά γύρω στα 17 εκατ. διευθύνσεις. Το 2009, η ΙΑΝΑ είχε δώσε προς χρήση συνολικά οκτώ μεγάλα πακέτα διευθύνσεων IΡv4. Οι τελευταίες, θα διατεθούν στις 9 Νοεμβρίου του 2011. Σύμφωνα με το BBC, τον Απρίλιο του 2012, ο χώρος των διευθύνσεων IΡv4, θα έχει πια εξαντληθεί εντελώς!
Και μετά τι;
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία ενός νέου συστήματος διευθύνσεων διαδικτύου, της έκδοσης 6 (IΡv6). Αν και το Ίντερνετ έχει δομηθεί βασικά γύρω από την έκδοση 4 (IΡv4), με χώρο για περίπου 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις, το IΡv6 θα καταστήσει διαθέσιμες τρισεκατομμύρια διευθύνσεις και θα λύσει δραστικά το πρόβλημα. Αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους ειδικούς, είναι το πώς θα συνυπάρξουν οι δύο διαφορετικές εκδόσεις του Πρωτοκόλλου του Ίντερνετ, IΡv4 και IΡv6. Ηδη εκφράζονται ανησυχίες ότι η "συνάντησή" τους θα δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα.
Η διαδικασία"μετάφρασης" της μιας διεύθυνσης στην άλλη, θα επιφέρει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο (ISPs) και άλλοι φορείς αρχίσουν να υιοθετούν μαζικά το νέο IΡv6!
Σε αντίθετη περίπτωση, οι καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στους χρήστες του Ίντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ