Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Εφευρέσεις από το Αύριο .Υπολογιστές από βακτήρια, φωτογραφικοί φακοί που μιμούνται το ανθρώπινο μάτι, παρμπρίζ που «μιλάει» και πτυσσόμενες Ανεμογεννήτριες.



«Ζωντανοί» υπολογιστές από βακτήρια.
Ένα βήμα πιο κοντά στους «βιολογικούς» υπολογιστές ήρθαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι κατάφεραν να κατασκευάσουν βασικά μέρη ψηφιακών συσκευών από βακτήρια και γενετικό υλικό. Οι ειδικοί οραματίζονται ότι μελλοντικά μικροσκοπικοί βιολογικοί υπολογιστές θα μπορούν να «ταξιδεύουν» μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, εξετάζοντας διαρκώς την κατάσταση της υγείας μας και διορθώνοντας τυχόν προβλήματα.

Οι Βρετανοί έφτιαξαν λογικές πύλες μικροεπεξεργαστών από αβλαβή βακτήρια και χημικές ουσίες. Πρόκειται για ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία πραγματοποιούν μία λογική πράξη στις εισόδους τους και παράγουν μόνο μία έξοδο. Όπως περιγράφουν, μάλιστα, με σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι βιολογικές λογικές πύλες αποτελούν τα πιο προηγμένα «βιολογικά κυκλώματα» που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.
«Οι λογικές πύλες είναι πρωταρχικής σημασίας για τα κυκλώματα πυριτίου, επάνω στα οποία βασίζεται η ψηφιακή εποχή» εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κίτνι. «Χωρίς αυτές, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων.
Τώρα που αποδείξαμε ότι η κατασκευή τέτοιων μερών είναι δυνατή με τη βοήθεια βακτηρίων και γενετικού υλικού, ελπίζουμε η μελέτη μας να οδηγήσει σε μία νέα γενιά βιολογικών επεξεργαστών, σχεδόν το ίδιο σημαντική με εκείνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών» καταλήγει.
Φωτογραφίστε με το... μάτι
Οι φωτογραφίες που προέρχονται από κινητά τηλέφωνα δεν φημίζονται, ως γνωστόν, για την ποιότητά τους. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο ότι οι «σταθερές» κάμερες των κινητών δεν επιτρέπουν την αυτόματη εστίαση. Κατά τους ειδικούς, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί αν ο φακός της ενσωματωμένης κάμερας αποκτούσε τη δυνατότητα να «μπαινοβγαίνει». Αυτό βέβαια θα αύξαινε κατακόρυφα το κόστος των συσκευών αλλά και την ενεργειακή επιβάρυνση της μπαταρίας.


Οι ειδικοί του νορβηγικού ερευνητικού οργανισμού SINTEF όμως υποστηρίζουν ότι έχουν τη λύση: έφτιαξαν έναν φακό που, μιμούμενος μηχανισμούς της ανθρώπινης όρασης, μπορεί να εστιάσει αυτόματα.
Χάρη σε ένα μικροσκοπικό «οπτικό σάντουιτς», το οποίο αποτελείται από γυάλινα πλακίδια, πολυμερές υλικό, ειδική γέλη και εύκαμπτο κράμα μετάλλων, ο καινοτόμος φακός λειτουργεί όπως ακριβώς και το ανθρώπινο μάτι. Με τη βοήθεια ενός εξωτερικού δακτυλίου που συστέλλεται και διαστέλλεται επιτυγχάνει την εστίαση στο αντικείμενο του πόθου.

Το παρμπρίζ που «μιλάει»!



Ενα επικοινωνιακό πίσω παρμπρίζ το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει «πρωτόγονους» τρόπους επικοινωνίας, όπως είναι η ενοχλητική κόρνα, δημιούργησε ο σχεδιαστής Γκαγκαντίπ


Το μυστικό σχετικά με τις επικοινωνιακές του ικανότητες οφείλεται σε ένα πλέγμα φωτοδιόδων (LED) το οποίο καλύπτει τη γυάλινη επιφάνεια, επιτρέποντας στον οδηγό να «αναρτά» φωτεινές συμβουλές για τα οχήματα που ακολουθούν.
Αυτές μπορούν να προστεθούν στο σύστημα μέσω Bluetooth, με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πίσω παρμπρίζ μπορούν να παρουσιάζονται μηνύματα όπως «Οδηγείτε σιγά!», «Κρατάτε τις αποστάσεις!», «Προσπεράστε!» κ.ά.


Ηδη ο σχεδιαστής έχει εγκαταστήσει το προηγμένο σύστημα επικοινωνίας σε ένα αυτοκίνητο τύπου Polo της γερμανικής εταιρείας Volkswagen.


Πτυσσόμενες Ανεμογεννήτριες



Ανεμογεννήτριες με τηλεσκοπικά πτερύγια ικανά να εκμεταλλεύονται ακόμη και ένα ανεπαίσθητο αεράκι οραματίστηκαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Οκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μια ανεμογεννήτρια με πτυσσόμενα πτερύγια θα μπορούσε να παράγει σχεδόν διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις κοινές ανεμογεννήτριες. Για να δοκιμάσουν την ιδέα τους, κατασκεύασαν μια ανεμογεννήτρια με τηλεσκοπικά πτερύγια ισχύος 1,5 ΚW. Διεπίστωσαν λοιπόν ότι σε δυνατό άνεμο παρήγε την ίδια ποσότητα ενέργειας με εκείνη που παρήγε μια κοινή ανεμογεννήτρια μεγαλύτερης ισχύος. Οταν όμως ο άνεμος ήταν ανεπαίσθητος, η ανεμογεννήτρια με τα πτυσσόμενα πτερύγια ήταν σε θέση να τον εκμεταλλευθεί εκτείνοντας τη φτερωτή της.


Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πατέντα λογικά αυξάνει το κόστος της υπερευαίσθητης ανεμογεννήτριας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μεγάλη διαφορά της παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε να γεφυρώσει το οικονομικό «χάσμα» ακόμη και αν η τιμή ήταν τετραπλάσια εκείνης των κοινών ανεμογεννητριών.


Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ανεμογεννήτριες νέου τύπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ακόμη και σε περιοχές που ως σήμερα δεν θεωρούνταν κατάλληλες για την τοποθέτηση μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν τα πτερύγια ήδη υπαρχουσών ανεμογεννητριών, με την πιο αποδοτική εκδοχή τους.


Ειρήνη Βενιού στο Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ