Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Το φάσμα του Κρομανοειδούς φυλετικού τύπου στήν Ευρώπη.


Ο Κρομανοειδής φυλετικός τύπος εμφανίζεται σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο και είναι ίσως ο πολυπληθέστερος μετά τον Αλπικό. Φαίνεται μάλιστα τέτοιες μορφές να ήταν από τις πρώτες που κατοίκησαν την Ευρώπη. Τυπικά γνωρίσματα του Κρομανοειδούς τύπου είναι το γωνιώδες πρόσωπο, με έντονα "τετράγωνα" σαγόνια, έντονα ζυγωματικά και βαθιά τοποθετημένα μάτια.

Παρά τον πληθυσμό του, πολλοί ανθρωπολόγοι δεν τον αντιλήφθηκαν αμέσως, καθώς τον θεώρησαν είτε Μεσογειακό, είτε Αλπικό. Ωστόσο, τα σωματικά και τα ψυχικά γνωρίσματα του τύπου αυτού είναι ξεχωριστά και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των προηγούμενων δύο. Η εισαγωγή του Κρομανοειδούς τύπου ήταν απαραίτητη, καθώς βρέθηκε ένα σημαντικό ποσοστό καστανών δολιχοκέφαλων σε πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. Νορβηγία, Γερμανία, Σουηδία, κτλ. οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι Μεσογειακοί. Είναι Κρομανοειδείς και υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, από Ισπανία μέχρι Ρωσία.

Στην εικόνα, βλέπουμε τρεις φαινότυπους που ταξινομούνται όλοι τους στον Κρομανοειδή τύπο. Όμως, λόγω της διασποράς και του πληθυσμού τους, οι Κρομανοειδείς εμφανίζουν μικροδιαφορές και εντός του φυλετικού τύπου. Ο αριστερά εικονιζόμενος...
είναι έντονα λεπτοπρόσωπος και λεπτόρρινος, με σχετικά ανοιχτό χρώμα δέρματος, γνωρίσματα που εμφανίζουν οι Κρομανοειδείς κυρίως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Στην μεσαία εικόνα εμφανίζεται ένας Κρομανοειδής με λίγο κοντύτερο πρόσωπο, τείνοντας μεσοπρόσωπος με σκούρα γνωρίσματα, που συναντώνται συνήθως στην κεντρική και νότια Ευρώπη. Τέλος, στην εικόνα δεξιά, βλέπουμε έναν Κρομανοειδή με κοντό πρόσωπο, τείνοντας μεσο-ευρυπρόσωπος και με κοντή και πλατιά μύτη, όντας μεσσόρινος. Αυτή η τρίτη περίπτωση φαίνεται να είναι η λιγότερο εξελιγμένη μορφή από τον προϊστορικό τύπο, τον οποίο οι παλαιοανθρωπολόγοι τον βρίσκουν ευρυπρόσωπο και μεσόρρινο. Δηλαδή, έχουμε μία μορφή κοντά στον προϊστορικό τύπο, έχουμε μια άλλη μορφή η οποία έχει γίνει πιο λεπτοπρόσωπη και λεπτόρρινη και τέλος μια ακόμη μορφή που έχει γίνει ακόμα πιο λεπτοπρόσωπη με λίγο πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος. Όμως δεν έχουν αποκλίνει τόσο ώστε να αποτελέσουν διαφορετικούς τύπους, πόσω μάλλον που τα ψυχικά τους γνωρίσματα είναι πρακτικά τα ίδια.

Όλες οι παραπάνω μορφές, παρά τις διαφορές τους, ταξινομούνται ως Κρομανοειδείς. Δεν έχουν συμπεριληφθεί ενδιάμεσοι φυλετικοί τύποι όπως Νορδο-Κρομανοειδείς, Βαλτο-Κρομανοειδείς, κλπ. Κακώς πολλοί ανθρωπολόγοι και φυλετικοί χάρτες αγνοούν μια τόσο σημαντική φυλετική συνιστώσα του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ